Петък, 28 Февруари 2020

Сряда, 26 Октомври 2016 11:43

Статуквото и Социологията срещу Татяна Дончева

Как се манипулират избирателни нагласи чрез прогнозни социологически сондажи

 Казват, че президентската кампания е скучна, вяла и рутинна. На първи план изглежда така, но голямата битка се води на втори план, зад кулисите.

Статуквото, чрез платените си социологически агенции, всячески се опитва да обезглави Дончева още на първия етап на състезанието.

Причината е известна – Лявото, ако въобще може да се говори за Ляво, участва с трима свои представители, воюващи за един и същ електорат. Затова приятелският огън там е най-смъртоносен.

Дончева е единствената реална заплаха за комфорта на осланинилото се от преяждане с власт Статукво, което тъкмо свикна да подрежда политическите фигури по шахматната дъска, и се яви тя – недопустима за балканския вкус цветната кръпка в сивата дреха на българската политика.

Дончева е единственият ляв претендент за „Дондуков” 2 ,

който не свети с отразена светлина.

С нея няма да могат да се договорят,

да я купят,

да я водят на къса каишка,

да й подават реплики

и списъци с „бебешки сини костюмчета” за посланици.

Освен това е умна, интелигентна и самостоятелна, няма начин да се хареса на Статуквото. А тя се приближи опасно близко до „будоара” им и трябваше да се намери начин за ранното й обезвреждане с „мирните” средства на манипулацията.

Първо обработиха електората на БСП: Дончева е ренегат, не заслужава и половин глас. На левите толкова им трябва, и без това с паметта имат перманентни проблеми, не искат да знаят и помнят защо Дончева напусна БСП.

След това се намесиха социологическите агенции, собственост на други червени олигарси, които по три пъти на ден се кръстят, че не изпълняват политически поръчки. Само дето получават петцифрени суми от партийните централи да им извадят желания прогнозен резултат. А нищо не убива така ентусиазма на избирателите, особено от периферията, от негативните прогнозни цифри на социолозите.

Статуквото се справи блестящо и с двете задачи- левият електорат е зомбиран, социологията изхвърли Дончева от списъка с основни претенденти.

Татяна Дончева, чиято партия не влезе в НС, но спечели държавна субсидия, е поставена на опашката на кандидатите за държавен глава. Тя е след Калфин, зад когото стои презряния дори от социалистите Георги Първанов.

И тук е първият парадокс. На парламентарните избори през 2014 година ПП АБВ спечели малко над 4 %, сега агенциите дават над 6 процента за Калфин. Откъде ги изровиха тези проценти, след като подкрепата за БСП се движи в рамките на процентната подкрепа от парламентарните избори, само портфейла на Гоце знае.

Дори Марешки – регионален играч, без тежест в други региони освен морския, някои агенции го поставят преди Дончева. Засега се удържат да не я наредят и след Митьо Пищова, но с наближаване датата за избор, може да изпуснат съвсем нерви и да я позиционират на 25 място при 21 претенденти.

И друг важен въпрос: Как се правят социологическите проучвания, кои са тези 1000 митични респондента, дето подредиха състезателите по този начин? Знае ли някой имената на анкетираните и дали изобщо има такива?

Историята не казва нищо по този въпрос, но мнозина знаят технологията на платените проучвания. Манипулацията на вота започва още с формулирането на въпроса.

При въпрос: „За кого бихте гласували?” и с посочени имената на Цачева, Радев, Калфин, Каракачанов, Трайков и Марешки, колебаещият се избирател ще цитира най-приемливото /по негова преценка/ име. На него вече му е внушено, че това са имената с най-висок рейтинг, и забравя за останалите.

Разбира се, социолозите дават и опция „Друг кандидат”, но като се има предвид, че на повечето българи им е все едно кой ще бъде избран, би било прекалено оптимистично да се очаква масово да посочат Дончева. Значителна част от избирателите даже не знаят, че тя е кандидат за държавен глава.

Статуквото знае, че ако Дончева стигне до балотаж, ще обере вота на левите, ще бъде подкрепена и от десни, и от патриоти, и дори да не спечели изборите, ще отиде на парламентарните избори достатъчно силна, за да заплаши реално Системата и да я обърне с главата надолу.

Статуквото не иска това и няма да го позволи.

И все пак последна дума има избирателят. Дали ще се остави да бъде воден за носа или ще обърка плановете на Задкулисието, ще разберем на 6-ти и 13-ти ноември.

След това ще бъде късно за подсмърчания, господа леви избиратели! Дано сте надраснали емоциите си, че да не гласувате за яловото, дори то да е с генералски нашивки. Вашият генерал и съюзничката на Сорос обещаха ли ви курс към Русия? Не, и няма да ви обещаят, ако на това се надявате. Вашият генерал ще бъде носна кърпичка в ръцете на олигархията и няма да направи един ход самостоятелно, ако не е одобрен от „вицето“ или кукловодите зад сцената.

Мира Асенова, Фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар