Петък, 27 Април 2018
Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27

Това лято е рекордно за българския туризъм

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, на която бяха представени обобщените резултати от Летен сезон 2016, предаде Фокус.

Министър Ангелкова уточни, че от април до септември има ръст от над 6,6 млн. туристи, което е 17% повече в сравнение с миналата година.

„От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, посочи тя.

„Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона българи. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме те да достигнат общо 11 млн. български и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г“, заяви министър Ангелкова.

По думите й тези резултати са благодарение на всички усилия на министерството, на местните власти и на туристическия бранш, предаде Фокус.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв.

Министър Ангелкова уточни, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, като това е ръст от 15%.

„Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки“, заяви тя.

„Това, което направихме тази година, даде своя резултат“, допълни министър Ангелкова. Тя уточни, че на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари, върху които се фокусирахме през големите туроператори. Продължаваме да залагаме на работата, да организираме журналистически турове по места. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, посочи още туристическият министър.

За летния сезон Министерството на туризма е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене и около 270 планирани проверки на плажове.

„През лятото засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, които за първи път тази година преминаха към Министерството на туризма, както и проверките на местата за хранене, хотелите и ресторантите“, отбеляза министър Ангелкова. Тя обясни, че само за активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип.

„По отношение на плажовете имахме 3 планиране и проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, тоест общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове. Там наложихме и актове на хотелиери, които неправомерно бяха поставили плажни принадлежности, за които искаха заплащане и не ги бяха ограничил за ползване само на своите гости“, отбеляза министър Ангелкова. По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000.

Тя допълни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново, като той е паднал от 4 на 3 звезди. „Работата по контрола ще продължи и следващото лято и не само през лятото, така че максимално да е повишен туристическия продукт“, увери тя.

„Приехме и промените свързани с единната системата за туристическа информация по онлайн защитени канали, пряко свързване на НАП и МВР с хотели и ресторанти. Предстои тя да започне да функционира реално преди началото на следващия летен сезон“, допълни министър Ангелкова. „Остава работата по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, той предстои да бъде внесен през ноември в НС. Остава и работа по Закона за туризма, най-вече за уточняването на броя на браншовите организации в туризма, за които предлагаме да бъдат сведени до 6. Знаете, че към момента те са над 300“, посочи още тя.

BIG5.BG


Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Англекова в страната на чудесата: Вижте как „сметна“ над милион гръцки туристи в България

  „Колкото българи посещават Гърция, толкова гърци посещават България. За цялата година 1 150 000 гръцки туристи са посетили България, а 1 200 000 българи са посетили Гърция. Винаги водим диалога Гърция - България и какво избират българите“. Това заяви съвсем сериозно министърът на туризма Николина Ангелкова. Любителката на Оскарите обаче удобно цитира цифри, в които влизат всички гръцки граждани, които по различни причини са преминавали границата ни, но това не ги прави туристи.

  Данните на Националния статистически институт показват обаче съвсем други числа, които се разминават драстично с тези, които министър Ангелкова изнася по телевизиите. В таблиците „Посещения на чужденци в България по цел на пътуването и страни през август 2017 година“ има графа „почивка и екскурзия“. През цялата 2017 г. средно броят на гърците, които са идвали в страната ни, за да си почиват в курорти е 25 000 души. Т.е., в страната ни е имало 300 000 гръцки туристи през цялата година, а не милион и сто хиляди.

  В данните на НСИ са включени още посетители, които са минавали транзитно през страната ни, пътували са служебно или по други причини като образование или посещение при лекар. С техния брой цифрата на Ангелкова се покрива, но не и понятието ѝ за туризъм. Българската кралица на тазгодишните Оскари убеждаваше Антон Хекимян, че гърците много харесвали родните курорти и част от тях ги предпочитали пред своите. Според нея всичко било въпрос на вкус. Изниква въпросът, например, ако грък отиде при свои приятели за една вечер в Южна България, означава ли, че той автоматично влиза в списъка на Ангелкова за туристи? Данните, които използват НСИ и външното ни министерство са на МВР на база хора, които преминават границата ни. По този начин се получава, че за туристи може да преброим и трафикантите. Шефката на туризма отдавна е започнала подобна стратегия, с която едновременно топли поста си, гали ухото на прекия си началник Бойко Борисов, който обича да чува думата „растеж“, и повдига българското самочувствие на свръх напреднала туристическа дестинация. Последната изцепка на Ангелкова пък е приоритетът, който си е поставила – да кани холивудски звезди да почиват по родните курорти. Очевидно облъчена от блясъка на Оскарите, министърката е заживяла във въображаем свят, в който всичко е цветя и рози. Ако правителството изкара до лятото, очакваме новите подвизи на министър Ангелкова по Българското Черноморие и новия "растеж" на гръцките туристи. До края на мандата, нищо чудно да се окаже, че около 90% от южните ни съседи ваканцуват по родните курорти...  

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Николина Ангелкова със "сензационно" разкритие за туризма ни: Силвестър Сталоун и Гари Олдман са големи приятели на България и работят за популяризирането й

  Министърката на туризма Николина Ангелкова коментира гостуването си на Оскарите и селфитата, които си направи с холивудски звезди. Част от актьорите, с които се снима ѝ били приятели и я поканили на червения килим. Силвестър Сталоун и Гари Олдмън, който спечели Оскар за ролята си като Уинстън Чърчил били големи приятели на страната ни и много помагали за популяризирането ѝ. Сред каузите ѝ като министър била и тази - да привлича подобни световно известни личности да почиват по родните курорти. Министърката ни съвсем сериозно прие идеята да играе в холивудски филм, но засега нямала покана.

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Мартин Димитров: Ангелкова вкарва туризма в сивата икономика

  "Г-жо Ангелкова, светът постепенно минава онлайн, ако не сте забелязали. Вашата идея да забраните предлагането на нощувки през онлайн платформи ще увеличи цените. Желанието ви да ограничите онлайн резервациите през сайтове като booking.com, аirbnb.com и rooms.bg противоречи на модерните тенденции и новите технологии. Не можете да спрете новите технологии, но можете да ги принудите да минат в сивата икономика. Ако някой не изпълнява закона, контролирайте, но не забранявайте!", написа във фейсбука си бившият депутат Мартин Димитров. Той коментира изказване на министъра по туризма Николина Ангелкова, която иска да забрани предлагането на нощувки онлайн. 

  Преди седмица тя обяви, че около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра, поддържан от Министерството на туризма. Изказването ѝ дойде след обсъжданите на заседание на министрите от ЕС идеи за регулации на т.нар. споделена икономика. Според нея има нелоялна конкуренция спрямо хотелите, които са на светло, инвестират в поддръжката на категорията си и гарантират определено ниво на услугите.

Оставете коментар