Четвъртък, 02 Юли 2020

Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27

Това лято е рекордно за българския туризъм

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, на която бяха представени обобщените резултати от Летен сезон 2016, предаде Фокус.

Министър Ангелкова уточни, че от април до септември има ръст от над 6,6 млн. туристи, което е 17% повече в сравнение с миналата година.

„От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, посочи тя.

„Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона българи. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме те да достигнат общо 11 млн. български и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г“, заяви министър Ангелкова.

По думите й тези резултати са благодарение на всички усилия на министерството, на местните власти и на туристическия бранш, предаде Фокус.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв.

Министър Ангелкова уточни, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, като това е ръст от 15%.

„Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки“, заяви тя.

„Това, което направихме тази година, даде своя резултат“, допълни министър Ангелкова. Тя уточни, че на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари, върху които се фокусирахме през големите туроператори. Продължаваме да залагаме на работата, да организираме журналистически турове по места. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, посочи още туристическият министър.

За летния сезон Министерството на туризма е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене и около 270 планирани проверки на плажове.

„През лятото засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, които за първи път тази година преминаха към Министерството на туризма, както и проверките на местата за хранене, хотелите и ресторантите“, отбеляза министър Ангелкова. Тя обясни, че само за активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип.

„По отношение на плажовете имахме 3 планиране и проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, тоест общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове. Там наложихме и актове на хотелиери, които неправомерно бяха поставили плажни принадлежности, за които искаха заплащане и не ги бяха ограничил за ползване само на своите гости“, отбеляза министър Ангелкова. По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000.

Тя допълни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново, като той е паднал от 4 на 3 звезди. „Работата по контрола ще продължи и следващото лято и не само през лятото, така че максимално да е повишен туристическия продукт“, увери тя.

„Приехме и промените свързани с единната системата за туристическа информация по онлайн защитени канали, пряко свързване на НАП и МВР с хотели и ресторанти. Предстои тя да започне да функционира реално преди началото на следващия летен сезон“, допълни министър Ангелкова. „Остава работата по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, той предстои да бъде внесен през ноември в НС. Остава и работа по Закона за туризма, най-вече за уточняването на броя на браншовите организации в туризма, за които предлагаме да бъдат сведени до 6. Знаете, че към момента те са над 300“, посочи още тя.

BIG5.BG


Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар