Неделя, 21 Януари 2018
Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27

Това лято е рекордно за българския туризъм

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, на която бяха представени обобщените резултати от Летен сезон 2016, предаде Фокус.

Министър Ангелкова уточни, че от април до септември има ръст от над 6,6 млн. туристи, което е 17% повече в сравнение с миналата година.

„От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, посочи тя.

„Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона българи. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме те да достигнат общо 11 млн. български и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г“, заяви министър Ангелкова.

По думите й тези резултати са благодарение на всички усилия на министерството, на местните власти и на туристическия бранш, предаде Фокус.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв.

Министър Ангелкова уточни, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, като това е ръст от 15%.

„Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки“, заяви тя.

„Това, което направихме тази година, даде своя резултат“, допълни министър Ангелкова. Тя уточни, че на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари, върху които се фокусирахме през големите туроператори. Продължаваме да залагаме на работата, да организираме журналистически турове по места. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, посочи още туристическият министър.

За летния сезон Министерството на туризма е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене и около 270 планирани проверки на плажове.

„През лятото засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, които за първи път тази година преминаха към Министерството на туризма, както и проверките на местата за хранене, хотелите и ресторантите“, отбеляза министър Ангелкова. Тя обясни, че само за активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип.

„По отношение на плажовете имахме 3 планиране и проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, тоест общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове. Там наложихме и актове на хотелиери, които неправомерно бяха поставили плажни принадлежности, за които искаха заплащане и не ги бяха ограничил за ползване само на своите гости“, отбеляза министър Ангелкова. По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000.

Тя допълни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново, като той е паднал от 4 на 3 звезди. „Работата по контрола ще продължи и следващото лято и не само през лятото, така че максимално да е повишен туристическия продукт“, увери тя.

„Приехме и промените свързани с единната системата за туристическа информация по онлайн защитени канали, пряко свързване на НАП и МВР с хотели и ресторанти. Предстои тя да започне да функционира реално преди началото на следващия летен сезон“, допълни министър Ангелкова. „Остава работата по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, той предстои да бъде внесен през ноември в НС. Остава и работа по Закона за туризма, най-вече за уточняването на броя на браншовите организации в туризма, за които предлагаме да бъдат сведени до 6. Знаете, че към момента те са над 300“, посочи още тя.

BIG5.BG


Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Стар съдружник и бащата на Ангелкова лапнали 28 млн. лв. от обществени поръчки

  Фирми и консорциуми,  вкоито участва бащата на Николина Ангелкова - Панайот Панайотов, са спечелили обществени поръчки за близо 13 милиона лв. Бащата на министъра ни на туризма е съсобственик на „Графит Комерс“ ООД, регистрирана в Кърджали. Обществените поръчки спечелени от тази фирма (вкл. и в консорциумите „Женда“ ДЗЗД и „Баните“ ДЗЗД, в които фирмата има малък дял) са основно за строителство и ремотни на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв. Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Отделно от това обединението „БГ ГРУП“ 2010 ДЗЗД с 50% участие на „Графит Комерс“ е спечелило поръчки за 960 111 лв. от община Кирково, съобщава сайтът bivol.bg. 

  Ангелкова е една от трите дъщери на Панайот Панайотов, но е единствената, която е избрала да носи бащиното име на баща си, а не фамилното. Преди да стане министър на туризма през 2014 г., Николина Николова – Ангелкова последователно работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, член е на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Първият министерски пост на Ангелкова е от 2014 г. в кабинета на Близнашки като министър на транспорта. Същата година тя се омъжва за брокера на луксозни имоти Христо Ангелков (на снимката от брачното тържество от сайта Родопи 24), с когото се познава от специализация в САЩ през 2009 г.

  Така „дриймтиймът“ на Ангелкова се разширява и с Красимир Шалев – съдружник на Ангелков във фирмата за луксозни имоти „Ирис Естейтс“. Красимир Шалев е собственик на строителната фирма „Бигла 3„, в чийто актив има обществени поръчкиза 15 774 590 лв. Поръчките за саниране по програмата за енергийна ефективност са за близо два милиона и половина лв. Фирмата се появява като изпълнител на скандалния ремонт и преустройство на Национален музей за българското изобразително изкуство. Договорът за този ремонт на стойност 3,6 милиона лв. е сключен на 23.02.2010 г. година между Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерство на културата на Вежди Рашидов.

  Според официалната биография на Ангелкова през 2010 г. тя ръководи звено „Контрол, комуникация и координация“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Контролът на ремонта на музея обаче явно не е бил на висота, тъй като впоследствие одитори на Министерството на културата разкриватфактурирани, но неизпълнени ремонтни дейности за стотици хиляди лева. „Бигла 3“ е също така фирмата, предоставила евтин апартамент на брата на еврокомисарката Мария Габриел Докато Габриел ползва години наред евтино общинско жилище за 400 лв. на месец, нейният брат Борис Неделчев /сега на 36 г./ успява да се сдобие с голям апартамент в София. Биволъ разкри, че той е сключил изключително изгодна сделка с „Бигла 3“, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис. Освен със строителство и с луксозни имоти, Красимир Борисов Шалев се занимава и с държавни дела. Той се явява сътрудник по регионално развитие на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев. Факт е, че роднините и бизнесмените от обкръжението на Ангелкова нямат същия размах като тези на депутата Делян Добрев. Както разкри Биволъ (още през март 2017 г.), те са успяли да акумулират обществени поръчки за над 100 милиона лв, основно в санирането. От друга страна мандатът на Ангелкова във властта не е изтекъл и състезанието за най-успешен „дриймтийм“ на властта все още е в разгара си.

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  МВФ повиши прогнозата си за икономически ръст до 3%

  Демографската картина и дисбалансите между регионите дърпат стопанството назад

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  До 4 лева за шезлонг по родните плажове

  Предложението е на министерството на туризма и трябва да влезе в сила от следващото лято

Оставете коментар