Сряда, 18 Юли 2018
Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27

Това лято е рекордно за българския туризъм

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, на която бяха представени обобщените резултати от Летен сезон 2016, предаде Фокус.

Министър Ангелкова уточни, че от април до септември има ръст от над 6,6 млн. туристи, което е 17% повече в сравнение с миналата година.

„От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, посочи тя.

„Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона българи. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме те да достигнат общо 11 млн. български и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г“, заяви министър Ангелкова.

По думите й тези резултати са благодарение на всички усилия на министерството, на местните власти и на туристическия бранш, предаде Фокус.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв.

Министър Ангелкова уточни, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, като това е ръст от 15%.

„Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки“, заяви тя.

„Това, което направихме тази година, даде своя резултат“, допълни министър Ангелкова. Тя уточни, че на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари, върху които се фокусирахме през големите туроператори. Продължаваме да залагаме на работата, да организираме журналистически турове по места. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, посочи още туристическият министър.

За летния сезон Министерството на туризма е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене и около 270 планирани проверки на плажове.

„През лятото засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, които за първи път тази година преминаха към Министерството на туризма, както и проверките на местата за хранене, хотелите и ресторантите“, отбеляза министър Ангелкова. Тя обясни, че само за активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип.

„По отношение на плажовете имахме 3 планиране и проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, тоест общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове. Там наложихме и актове на хотелиери, които неправомерно бяха поставили плажни принадлежности, за които искаха заплащане и не ги бяха ограничил за ползване само на своите гости“, отбеляза министър Ангелкова. По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000.

Тя допълни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново, като той е паднал от 4 на 3 звезди. „Работата по контрола ще продължи и следващото лято и не само през лятото, така че максимално да е повишен туристическия продукт“, увери тя.

„Приехме и промените свързани с единната системата за туристическа информация по онлайн защитени канали, пряко свързване на НАП и МВР с хотели и ресторанти. Предстои тя да започне да функционира реално преди началото на следващия летен сезон“, допълни министър Ангелкова. „Остава работата по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, той предстои да бъде внесен през ноември в НС. Остава и работа по Закона за туризма, най-вече за уточняването на броя на браншовите организации в туризма, за които предлагаме да бъдат сведени до 6. Знаете, че към момента те са над 300“, посочи още тя.

BIG5.BG


Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Николина Ангелкова: Не защитавам групировки, обвиненията на Симеонов срещу мен са внушения

  „Обвиненията на Валери Симеонов срещу мен са внушения, които особено в национален ефир не са полезни”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Тази сутрин”.

  Преди време в студиото на „Лице в лице” вицепремиерът Симеонов изрази мнение, че Ангелкова защитава интересите на наследниците на мутренските групировки относно заведенията на плажа в Слънчев бряг.

  Проверка, която обхвана известните нощни клубове на плаж Какао, установи, че те са абсолютно законни. „Категорично не защитаваме интересите на групировки. Аз няма какво да коментирам думите на Валери Симеонов, има сезирана прокуратура и подкрепям всяка една проверка”, коментира Ангелкова.

  Според Симеонов заведенията са заградили непозволена площ. „Думите му са абсолютно погрешни и не разбирам на какво основание коментира. Извършихме няколко проверки – изцяло са спазени изискванията на действащото законодателство”, каза министър Ангелкова.

  Министърът на туризма коментира, че не може да си обясни акцията на Валери Симеонов конкретно срещу тези заведения и срещу нея. „Стриктно спазваме действащото законодателство”, категорична е Ангелкова.

  Тя не отговори директно на въпроса чия теза подкрепя правителството, като уточни, че кабинетът застава зад устойчивата политика в сферата на туризма. Ангелкова допълни, че и двамата с Валери Симеонов искат да развиват българския туризъм и увери, че тя спазва нейните правомощия, определени като министър. 

  „Трябва да има хубави къмпинги и да осигурим добри условия за къмпингуване”, категорична е Ангелкова. По думите ѝ на спорния плаж Корал няма как да се разположат палатки на плажната ивица.

  Според протестиращи граждани обаче къмпингуването на плажа е позволено от закона, въпреки че на много от тях са им били съставени актове за незаконно пребиваване. Хората посочиха също, че министерството трябва да се грижи за плажовете, които не се отдават на концесия, а Корал не се почиства, няма и изграден път.

  Ангелкова на свой ред отговори, че част от средствата от концесиите на плажовете се отделят за поддръжката и почистването на всички плажове.

 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
 • Четвъртък, 27 Октомври 2016 14:27
  Симеонов си намери нов враг в кабинета, нареди строителния министър до "приятелката" си Ангелкова

  След като обяви война на Николина Англкова, Валери Симеонов иткри огън и по строителния министър Николай Нанков. Вицепремиерът изрази разочарованието си от резултата на проверките на ДНСК и Министерство на регионалното развитие и благоустройството в Слънчев бряг, които поиска. 

  Докладът от проверките излезе в петък, а основното от тях - че проблеми няма, бе съобщено от шефа на МРРБ в пред медиите. В крайна сметка днес преди обед се разбра, че има 32 незаконни обекта, но те били дребни. Големите дискотеки, като комплексът "Какао бийч" нямат нарушения.

  Ето какво написа Симеонов във Фейсбука си:

  За мое голямо съжаление и министър Нанков се нареди до министър Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България. В петък от Бургас той обяви заведенията от Южния плаж на Слънчев бряг за законни.

  Въпреки аргументите в сигнала, който му изпратих и резултатите от проверката на ДНСК и община Несебър. Същите категорично доказаха обратното: че "Спалнята", "Единият", "Какаовият плаж", "Кубинката" и ресторант "Морето" са НЕЗАКОННИ. Известните с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци получиха поредната министерска подкрепа!

  Виждам, че днес в официалната позиция на МРРБ министър Нанков вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността, както направи в петък пред медиите в Бургас.

  Сега вече се говори, че заведенията отговаряли на схемата за поставяне, подписана
  от министър Ангелкова (заради което съм сигнализирал прокуратурата, тъй като е в нарушение на ЗУТ и наредбата на община Несебър) и че имали разрешения за поставяне от гл. архитект на община Несебър (издадени също в разрез с нормативната база - надвишавайки 100 пъти допустимата площ от 15 кв.м. и многократно височината от 3 м). Значи ли това, че с подписите на министър и главен архитект се отменят закони и наредби?

  Та нали за тези нарушения сезирах министър Нанков и Прокуратурата? Защо няма нито дума за това, че заведенията са категоризирани като "нощни барове" и "ресторанти" с подписа на министър Ангелкова, а такива заведения ЗУЧК забранява да има на пясъка?

  Разбирам кой и кое диктува отказа от задължителното премахване на обектите и спирането на достъпа и ползването им чрез спиране на тока и водата. И ако първото (премахването) е спорно дали е задължение на министерството или общината, то спирането на достъпа и ползването на огромни незаконни заведения, изградени без проект, разрешения за строеж и разрешения за ползване, си е работа на МРРБ и ДНСК.

  В изявленията си министър Нанков пренебрегва констатациите на подопечната му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), която с писмо от 13 юни (сряда) 2018 г. определя заведенията за НЕЗАКОННИ и разпорежда на кмета на Несебър в срок до 15 работни дни ДА ГИ ПРЕМАХНЕ!

Оставете коментар