Петък, 10 Април 2020

Вторник, 04 Април 2017 22:23

Ген. Кирчо Киров: Необходима е световна мрежа за борба с тероризма

Този акт носи характера и почерка на бандитската структура, наречена „Ислямска държава“

Ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 г., в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

- Новината на деня от понеделник е: 14 души са загинали при терористичен акт в метрото в Санкт Петербург, други 50 са ранени. Ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 година ще коментира атентата. Можеше ли да се прогнозира, че тероризмът ще удари Санкт Петербург?

- Принципно и аз, и мои колеги анализатори в тази област сме прогнозирали първо, по-стратегически, че тероризмът ще продължи в зависимост от развитието на процесите в Близкия Изток и в основните държави, в които той има своите прояви до момента. В това число аз нееднократно съм посочвал Русия като обект на терористична атака. Разбира се в подробности за Санкт Петербург не е ставало дума, аз нямам спомен да сме говорили на тази тема, но тук има няколко неща, върху които следва да бъде акцентирано, да бъдат отбелязани. По всичко личи, няма никакво съмнение по външните признаци, белезите, по големия брой на жертвите личи, че това е терористичен акт, и то целево насочен за постигане на такъв резултат – множество жертви, публичен ефект и в това няма никакво съмнение какви са били целите, предварително заложени при извършването на този терористичен акт. На второ място, няма никакво съмнение, че този терористичен акт е бил дългосрочно планиран и подготвян, и има своите политически измерения. Очевидно тези измерения са концентрирани в Петербург.


И тук може би отговаряме на този въпрос – защо в Петербург? Затова, защото там има концентрация на политически прояви. Има мероприятия на Общорускийския фронт, който се оглавява от президента Путин, има личното присъствие на президента Путин в родния му град, предстои среща с президента на Белорусия Лукашенко именно в Санкт Петербург. Всичко това предава откровена политическа окраска на този реализиран терористичен акт и очевидно на нереализирания, тъй като излязоха съобщения, че са открити взривни устройства или взривно устройство и на други места на петербургското метро. Освен всичко друго, ако погледнем така малко напред, забегать вперёд, както казват руснаците, ние веднага ще констатираме, че 2017 година е годината преди президентските избори в Русия. И в този смисъл очевидно е, че този акт има откровено политически характер и носи всички белези, всички черти на терористичен акт. Нямам никакво съмнение, че този акт е свързан както с терористи, вероятно свързани и с ИДИЛ, но при всички случаи терористи от Севернокавказкия регион, тъй като носителите на терористичната вълна, изпълнителите на терористични действия в Русия обикновено са хора от севернокавказките републики – от Чечня, от Дагестан, от Кабардино-Балкария и т.н.

Въпреки че преди години, когато трябваше в Русия да се състоят Зимните олимпийски игри в Сочи, беше постигнато много от страна на руските специални служби, бяха обезглавени различни бандитски формирования, за които имаше опасения, че ще развиват терористична дейност по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, очевидно не всичко е зачистено докрай. Очевидно е, че продължава на територията на Русия да има множество спящи клетки, очевидно, че продължава да има подривна терористична дейност, подготовка на терористични актове на територията на самата федерация. И ето това са нещата, които за мен говорят, че този терористичен акт има и политически характер.


- Какво стои обаче зад него, ген. Киров? За какво говори почеркът на терористичния акт? Той сякаш прилича много или поне се стреми да прилича на случилото се в брюкселското метро преди година.

- Извън всякакво съмнение – почеркът е на терористите, при това на терористите, свързани с „Ал Кайда“. От една страна, добре организирано, добре планирано, защото за да се осъществи този терористичен акт от сега, очевидно той е съобразен с политическите прояви и мероприятия, които са дългосрочно планирани за реализация на територията на Санкт Петербург. От друга страна, по своите технически параметри, тоест, създаване на самоделно взривно устройство, съдържащо множество метални частици, множество осколки – да употребим тази дума, и предназначено да поразява голямо количество хора, да нанася голямо количество и голям обем поражения, всичко това носи характера и почерка на бандитската структура, наречена „Ислямска държава“. А известно е, че Руската федерация и самият президент Путин преди година и нещо обяви, че на територията на Сирия, на Ирак се сражават над 2000-2500 граждани на Руската федерация, и които в голямата си част произлизат от тези севернокавказки републики. Да напомним и това на слушателите, че един от командирите на ИДИЛ беше човек, роден в този регион и достигнал висок пост в структурите на групировката.


- Какво трябва да се направи, за да бъде избегнато такова насилие занапред? И може ли да се направи нещо?

- Аз дълбоко се съмнявам и с болка трябва да призная като професионалист, като експерт в тази област, че докрай да се избегнат подобни неща едва ли е възможно. Трябва да признаем горчивата истина, и трябва да признаем, че специалните служби винаги вървят на крачка след терористите, включително в държава с такъв силен апарат по сигурността, каквато е Русия – силно външно разузнаване, силно вътрешно разузнаване, контраразузнаване, силни други специални структури, като Руската национална гвардия, като органите на тяхната полиция, за които се предприемат целеви, специални мерки за укрепване. Щом там се случва това, щом се случва на територията на организирани високоразвити държави, също с висок статус на органите за сигурност и обществен ред, каквито са САЩ, каквато е Русия, очевидно е, че ние на този етап не можем да говорим за крайна победа над силите на тероризма. Но това, за което става дума и за въпросът, който вие задавате, той граничи с политиката на всички държави в света. А тази политика трябва да има измерение по отношение на тероризма – повсеместна борба и обединение на всички сили и възможности, координация на всички сили и възможности за борба с тероризма, създаване на противотерористични структури, създаване на огромна, на световна бих казал мрежа от информатори за долавяне на най-малките признаци, на най-малките намерения за осъществяване на терористични актове. За съжаление, това в световен или в европейски мащаб трудно може да се създаде като огромна концентрация затова, защото на територията на самия Европейски съюз и на територията на Европа нещата така са организирани, че всяка държава отговаря сама за своите специални сили, за своите специални служби, които се борят с тероризма и няма общоевропейска структура. И не е възможно да се създаде, освен структура от координационен тип, структура, която да има оперативно-информационни функции, защото Европейският съюз е създаден на друг принцип. Той е създаден като съюз на нациите, като съюз на държави и на принципа на доброволно отстъпване на суверенитет от всяка една от тези нации. Така че единствено създаване на силни координационни органи на Европейския съюз е за мен един от начините, не е панацея, но един от начините за ефективна борба с тероризма.

Оставете коментар