Неделя, 22 Септември 2019
Петък, 12 Август 2016 21:31

Потребители обявиха война на месото с антибиотици

Онлайн акция призовава един от лидерите в бранша McDonald’s да спре използването на такива продукти във всички 30 000 закусвални в целия свят

Потребители обявиха война на две от най-големите вериги за бързо хранене в света, заради използването на месо и млечни продукти от животни, които са приемали антибиотици.

Нова онлайн акция призовава един от лидерите в бранша McDonald’s да спре използването на такива продукти във всички 30 000 закусвални из целия свят.

Всъщност веригата за бързо хранете вече спря да предлага на клиентите си бургери, в състава на които има пилешко или телешко от животни, приемали антибиотици. Това стана миналата седмица, но само в закусвалните, които се намират в САЩ.

От веригата за бързо хранене обясниха, че не могат да поставят крайни срокове за премахването на продукти с антибиотици от менюто, но това ще става постепенно.

Петицията се обръща със същия призив и към други популярни вериги за бързо хранене като PizzaHut и PapaJohn's. Искането на организаторите е веригите незабавно да сложат край на подобна практика, която се оказва опасна за здравето.

Според учените третирането на добитъка с веществото води до развитие на резистентност към медикамента. Това от своя страна се превръща в причината 23 000 американци годишно да загубят живота си, пише Independent.

Всъщност McDonald’s не е единствената верига, озовала се под прицела на потребители, защото използва в менюто си месо от животни, приемали антибиотици.

В четвъртък клиенти събраха 350 000 подписа срещу практиката на KentuckyFriedChicken.

От KFC обявиха, че ще прекратят използването на пилешко, третирано с медикамента, до 2017 година.

По-рано от Световната здравна организация предупредиха, че човечеството се движи към епоха, в която много инфекции вече няма да могат да се лекуват. Това ще се държи на прекалено честата употреба на антибиотици, към които организмът развива резистентност.

Снимка: Pixabay

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар