Петък, 22 Юни 2018
Неделя, 07 Май 2017 11:10

Отчаяна цензура във Франция в резултат на #MacronLeaks

В деня за размисъл- твърдения за трафик на оръжие и сметки с милиони.

Ден преди изборите във френската предизборна кампания избухна скандал, скриван успешно от медиите. Група от хакери пробиха електронната поща на "независимия" проевропейски кандидат Емануел Макрон и уловиха секретни документи. Уикилийкс публикува документите. Всички масови медии призоваваха цял ден за цензура. Русия от своя страна веднага се третира като виновна за случилото се.

Представителите на медиите и политиката отчаяно се опитват да предотвратят разпространението на информацията

В лагера на бившия банкер на Ротшилд, както и в офисите на политическите и медийни центрове на Франция цари паника. Излезлите в публичното пространство имейли, документи, снимки, договори и фактури, които веднага бяха класифицирани като "фейк нюз", съдържат информация, която би могла да вкара Макрон дори в затвора.

Ето защо, избирателната комисия на държавния орган за наблюдение на френската президентска кампания, веднага издаде нареждане да не се докладва нищо за съдържанието на "изтеклата на информация". Журналистите, искащи да публикуват сведенията са заплашвани и цензурирани.

Интернет цензурата е в разгара си

Различни интернет платформи, на които са били съхранени данните от хакерските, трябваше да ги изтрият (включително и archive.org). Twitter очевидно също се опитва да предотврати публикуването на съдържанието на документите.

По същия начин, излъчващата анонимни картини и новини страница 4chan е забранена от френското правителство, защото на нея имало снимки от документите.

Офшорни сметки, незаконен трафик на оръжие в Близкия изток и наркотици

Все още не се знае много за пълното съдържание на "изтеклата информация". Въпреки това, Уикилийкс не смята, че документите са фалшиви.

Това, което вече е известно, е предположението, че Макрон има сметки в данъчни оазиси и там е натрупал милиони евро.

Макрон също се обвинява в незаконен трафик на оръжия. Документите доказват, че кандидат-президентът е правил бизнес с ливански търговец на оръжие, на име Зиад Такидин. Твърденията, че Макрон, като министър на икономиката на Франция, е доставял оръжия на Ислямска държава (ИД) стават все по-силни.

Имейли съдържащи потвърждение на поръчката от британска онлайн химическа компания, произвеждаща легални синтетични наркотици, предизвиква допълнителен интерес тъй като доставката на продукта 3-MMC е адресирана до френското Национално събрание.

Френският политически елит планира предизборната кампания на Макрон

Документите показват също така, че френската политическия елит, включително и все още-президентът Франсоа Оланд още от самото начало са стояли зад "независими" кампанията на Емануел Макорн. Президентският офис и други държавни служби на президента са подкрепили даже Макрон да създаде своята партия "Ен Марш!" .

Според документите тази партия, само за социологични проучвания за резултатите от първия тур, е планирала 400 000 евро бюджет. Допълнителен въпрос е, за какво са използвани точно тези пари?

Специално за BIG5.BG: Мирослава Димитрова

 

Оставете коментар