Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 05 Декември 2017 11:04

Ето откъде още дебне ядрена опасност

В Азия има и други атомни сили - Индия и Пакистан. Знае се, че и едната, и другата страна имат над 100 ядрени бойни глави.

Опасността от ядрена война не е свързана само с непредвидимата Северна Корея. В Азия има и други атомни сили - Индия и Пакистан. Знае се, че и едната, и другата страна имат над 100 ядрени бойни глави.

На 28 май 1998 година Пакистан извършва първия си опит с атомна бомба, който предизвика възмущение по цял свят. 17 дни преди това президентът на Индия Абдул Калам, който е ракетен инженер по образование, обявява, че страната е изпробвала ядрена ракета. В Индия всички наричат Абдул Калам "Политикът с ракетата", защото той дава решителен тласък на индийската ядрена програма. Той самият заявява, че "всичко, което се прави в тази връзка, служи на националната сигурност".

Неговият противник от пакистанска страна се казва Абдул Кадир Хан. Той е учен-физик и минава за баща на пакистанската ядрена програма. "Хората в Пакистан ме обичат, защото аз спасих страната от Индия и от всички други врагове. Аз дадох на страната едно оръжие за отбрана, което не може да бъде пречупено от никоя армия в света", заявява той.

„Най-опасният мъж на планетата"

По онова време Абдул Кадир Хан е бил считан за „най-опасния мъж на планетата", защото се опитал да продаде своите ценни познания в сферата на нуклеарните технологии на държави като Ирак, Либия и Северна Корея. Самият той признава това през 2004 година, поради което е поставен под домашен арест.

От самото начало Индия и Пакистан се съревновават в ядрените технологии. Малко след като Индия обявява, че е извършила успешно ракетно изпитание, Пакистан моментално отвръща със същото. През 2002 година Индия и Пакистан бяха изправени на ръба на ядрена война, след като терористи бяха щурмували парламента в Делхи.

Брой на ядрените оръжия по страни
Брой на ядрените оръжия по страни

Със своите ракети с далечен радиус обаче Индия се прицелва и в един още по-голям играч на световната сцена, какъвто е Китай.

Индийски експерт по отбраната твърди, че Делхи се стреми към „по-голяма стабилност“ и добавя: „ Ако на Индия се удаде успешно да демонстрира своя стратегически отбранителен профил, в отношенията между Китай и Индия ще възникне по-добър баланс, както и повече стабилност". От Пакистан се дочуват почти същите аргументи – например от устата на бившия генерал Талат Масуд: "Пакистан никога не ще успее да настигне Индия по военно развитие. Въпреки това страната трябва да продължи да разработва своите ракети, за да разполага със сериозен механизъм за възпиране".

Постоянна надпревара

И точно за това е цялата надпревара в Южна Азия. Да демонстрираш пред врага достатъчно мощ, за да го възпреш! Както Индия, така и Пакистан продължават да се въоръжават. Индия поне се задължи да не използва първа атомно оръжие. Но страната има намерение да строи нови съоръжения за обогатяване на плутоний и уран. Пакистан също продължава да се въоръжава и също като Индия увеличи своите ядрени бойни глави в периода между 2016 и 2017 година. Докато броят им през миналата година е бил 130, междувременно те са вече 140. Както Индия, така и Пакистан спадат към онези пет държави в света, които не са подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Източник: dw

Оставете коментар