Сряда, 24 Януари 2018
Петък, 29 Декември 2017 18:09

За лявото и дясното у нас

Сюжетът сякаш не е в дневния ред на обществото, но това е само привидно така. Истината е една. България има крещяща нужда от силно ляво и силно дясно.

Номенклатурно-милиционерската партия ГЕРБ няма морални и политически претенции да се кичи с титлата „дясна партия“. Нищо че все още в ЕНП я приемат за такава.

Няма вечни неща и това скоро ще стане ясно.

Ето защо обединителните процеси в дясното пространство трябва да бъдат наблюдавани внимателно и окуражавани. ДСБ и Да, България биха могли да създадат този нов десен проект, който да измести ГЕРБ от дясното пространство. Тогава ще имаме един категоричен ляв лидер в лицето на БСП и новопоявила се десница.

Е, това малко напомня за връщане на двуполюсния модел от началото на прехода, но изтриването на ГЕРБ от политическата сцена изисква и такива компромиси.

В името на България...

Владимир Танев

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Декември 2017 18:09
  Първан Симеонов предупреди: 51% от хората смятат, че демокрацията е застрашена

  "В политически аспект България отбелязва точки, но на домашната ни сцена общественото напрежение остава. Външнополитическите ни успехи се приемат нееднозначно". Това са част от изводите от последното проучване на „Галъп”, посочени от политолога Първан Симеонов пред БТВ. "51 на сто смятат, че демокрацията е застрашена и най-вероятно тук роля има усещането за концентриране на влияние и протестите от последните седмици”, заяви той.
  По думите му важен е процентът хора, които смятат, че демокрацията у нас е застрашена. „България има две реалности – една за председателството и една – корумпираната. 51 на сто смятат, че демокрацията е застрашена и най-вероятно тук роля има усещането за концентриране на влияние и протестите от последните седмици”, заяви той.

  Политологът добави, че успехите на властта не се приемат еднозначно. По повод разделеното обществено мнение за приемане на еврото Симеонов посочи, че опасенията ги има и са високи, но и личи, че властта е положила усилия да покаже и ползите от това. „Корупцията се приема като фон, тиктакане на часовник. Не е и нов обществен проблем. Други данни показват, че общественото напрежение расте не само по темата корупция. За някои хора корупцията понякога е единственият начин нещо да се случи”, посочи още политологът.

 • Петък, 29 Декември 2017 18:09
  Драгомир Стойнев: БСП показа, че царят е гол, вотът на недоверие вече е успешен

  "Вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 години нито една политическа сила не е предявявала упрек към правителството на тема корупция, не е имало вот на тема корупция". Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Драгомир Стойнев.
  Считам, че вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 години нито една политическа сила не е предявявала упрек към правителството на тема корупция, не е имало вот на тема корупция. Сега БСП скъса тази омерта между политическите сили. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

  Според него вотът не е балон, „тъй като 82% от българите посочват, че сме бедна и корумпирана държава“ (според изследване на „Галъп“).Във всяка сфера показахме конкретни примери, посочи Стойнев. Има две тенденции. От една страна този вот вече има превантивен характер, защото оттук нататък в Народното събрание ще се говори на тема корупция. Ако досега натискът към правителството беше единствено отвън, чрез мониторинговите доклади, вече БСП каза, че царят е гол. Неслучайно и ГЕРБ признават, че има проблем – това вече е огромен напредък и показва, че в бъдеще можем да го решаваме, каза Стойнев. Втората тенденция е негативна – ГЕРБ продължават да обезличават институциите, продължи гостът. Той изтъкна неявяването на премиера Бойко Борисов в пленарната зала вчера при дебатирането на вота. Премиерът трябваше да присъства, той е избран от българския Парламент. Каквито и задачи има, той е длъжен да дойде и да отговаря пред народните представители, каза депутатът.

  Начинът, по който ГЕРБ обезличава институциите, показва тяхната самодостатъчност. Спомнете си как се опитаха да обезличат и КСНС, когато ставаше въпрос за корупция, изтъкна гостът. Неслучайно има такъв голям отпор, такава агресия от страна на ГЕРБ, когато става въпрос за корупция, която понякога преминава в лична вендета. Стойнев коментира нападките на Валери Симеонов и Лъчезар Иванов от трибуната с думите: Те „бяха активирани от ГЕРБ, за да принизят дебатите и да не се стигне до същината на проблемите“.

  Проблемът е, че като че ли искаме повече да се представим пред чужденците, отколкото да решаваме вътрешните си проблеми. Напротив, по-важно е да не се изложим пред българския народ, изтъкна Стойнев.

  Той изрази съмнение, че новият антикорупционен орган ще пребори корупцията, най-вероятно ще е бухалка срещу тези, които критикуват властта – опозицията, интелектуалците, журналистите.

 • Петък, 29 Декември 2017 18:09
  Корупцията в България се превърна в житейска норма

  Това заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева от трибуната на Народното събрание по време на извънредно парламентарно заседание

  Корупцията в България се превърна в житейска норма. Тя е вкарана вече даже в детските градини.

  Това заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева от трибуната на Народното събрание по време на извънредно парламентарно заседание.

  „Създаден е вече модел на управление, който превръща областните градове във феодални владения“, посочи тя.

  Според Йончева в тези владения българинът, който не е част от корупционната схема, няма шанс за просперитет.

  „Това отнема правото на бъдеще на цели поколения“, смята Йончева.

  По думите й е създадена и легална корупционна схема – тази на санирането.

  „Парите за санирането са многократно завишени на едни места“, смята тя, като посочи, че налице е липса на реална конкуренция.

  „Това е моделът на управление на България днес, този модел е много повече от шуробаджанащина“, заяви говорителят на опозицията.

  Според нея целта е търговия с общински ресурс, а тези схеми генерират корупция и бедност в родината ни.

  „Българинът има точка на търпимост и смятам, че ние вече я достигнахме“, допълни Йончева.

  "Никога не съм използвала държавни средства, ако съм използвала нещо незаконно, настоявам да се внесе сигнал в прокуратурата. Ако има съмнения, че съм участвата с корупционни практики, също да се обърнат към съответните органи", заяви Йончева по повод изказването на Делян Добрев от парламентарната трибуна.

  Днес БСП представи пред народните представители мотивите си за вота на недоверие, а депутатите обсъждат искането на левицата за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов".

Оставете коментар