Неделя, 21 Октомври 2018
Четвъртък, 04 Януари 2018 10:08

"Добро" утро с 6 куршума в главите, или защо ТВ лешоядки искат да изместят следствие и прокуратура

Сутрешните блокове на шестте национални телевизии, които имат излъчване в безплатната цифровизация, за пореден път се оляха с драматизациите. БНТ1, БТВ, Нова ТВ, BG on Air, Европа и Канал 3 буквално иззеха функциите на следствието и на прокуратурата. В ранни зори започнаха деня на зрителите с трагедията в Нови Искър, където бяха убити след битов инцидент 6 души. Репортерки и репортери се надпреварваха да съобщят какво вероятно се е случило. Кухи фирми, задължения на главата на семейството, бивш съпруг на жената и още куп версии заляха телевизионния ефир във време, в което хората се разсънват, пият кафе и правят план за деня си. Майка и баба на убито момче, което тази година трябваше да е абитуриент, пък бяха разкарвани като мечки с гъдулка по телевизиите. Още в ранни зори зрителите се събудиха с апокалиптичните данни, че шестте жертви са гръмнати с контролни патрони в главите, а след това са били открити 30 гилзи, тъй като били разстреляни по няколко пъти. 

Репортерка от Канал 3 пък бе застанала пред зловещата къща и вадеше хипотези как светело, защото вероятно още се събирали доказателства, докато нейни колеги в същото време бяха влезли в дома. Покойният режисьор Хачо Бояджиев коментира пред вестник „Политика“, че е нелепо денят на хората да започва с лешоядки, които се опитват да създават новини и сензации на гърба на човешката мъка, а да се търси положителен старт на деня. Именно и заради това очевидно все по-малко хора се събуждат със сутрешните блокове и предпочитат алтернативните чуждестранни музикални, образователни или готварски канали, например. Оказва се, че от факултета по журналистика не излизат журналисти, а цели подготвени следователи и прокурори, които са разпитали комшиите на местопрестъплението и имат цели заключения за това, какво се е случило.  

През 2011 г. в Норвегия християнинът екстремист Андерш Брайвик отне живота на 77 души в столицата Осло и на ваканционния остров Ютьоя по време на младежки лагер. Норвежките телевизии отразиха случая, който обаче не беше толкова преекспониран от местните медии. В крайна сметка случаят в Нови Искър ще бъде изтрит от паметта след поредния скандал, който ни очаква и ще смени темата. Както беше забравен и зловещият атентат в Турция миналата Нова година.

Васил Василев, BIG5

Оставете коментар