Събота, 17 Август 2019
Понеделник, 22 Януари 2018 08:24

За една година на "Дондуков" 2 Радев се опази от политическата върхушка, наложи се като гражданина президент

Илияна Йотова за пръв път показа, че вицепрезидентът не е задължително да е в конфликт с държавния глава и около него да има само негативи. Министър-председателят има в лицето на Румен Радев един човек, който не воюва срещу правителството с партии, над които влияе.

 

„Президентът Румен Радев никога не е бил от БСП, за да се еманципира от партията. Трябва да свикнем с едно нещо – че за първи път в президентската институция имаме гражданин, а не политик. Хората показват одобрение на този типаж. Това сочат включително последните социологически данни. Това означава, че българите сме приели факта, че имаме президент и вицепрезидент, които работят по програмата, с която са се явили пред хората, което не включва патерицата на една или на друга партия“. Така коментира пред BIG5 първата година на Румен Радев като на „Дондуков“ 2 политологът Татяна Буруджиева.

„За първи път министър-председателят ни има в лицето на президента един човек, който достатъчно твърдо следва своята политика, но в същото време не е демонстрирал досега поведение, което са имали неговите предшественици. Не е показал, че е по-голяма работа, че има партия, на която може да влияе и чрез нея може да воюва. Ситуацията е много по-различна с президента Румен Радев. Оценките към президентската институция също в това отношение трябва да се променят. Досега сме ставали свидетели на констатациите колко близо или колко далече са дадени партии от държавния глава. В случая Румен Радев демонстрира лоялност към БСП, която го номинира за държавен глава, но в същото време виждаме, че той се опитва да поддържа диалог всички политически партии. Той не е затворил врата си за никого. Няма нужда Румен Радев да се дистанцира от БСП. Още от президента Желю Желев сме свикнали да виждаме как държавният глава се налага да воюва със своята партия. Разбира се, могат да се намерят кусури, но предпочитам да съм позитивна, защото за тази една година президентът показа, че може да работи, да помага на хората и не желае да се прави на ментор на останалите политици и формации. Това мисля, че е позиция за уважение“, коментира Буруджиева.

„В същото време като че ли виждаме нова ситуация и смисъла от пост за на вицепрезидента в позитивен план. Обикновено вицепрезидентът е неглижиран или пък самият човек се е опитвал да си придава по-голяма важност. В момента няма сериозно противоречие, а различно поле за разбиране по отношение на Истанбулската конвенция. Позицията на президента е свързана с притесненията, които се нагнетиха в българското общество и е нормално той да ги изрази. Вицепрезидентът Илияна Йотова е работила в тази посока и има по-богат европейски опит, което оправдава различната ѝ позиция. Не мисля обаче, че има някакъв проблем. И двамата заявиха, че трябва да има дебат. Хората в същото време не са длъжни да четат всичко, а и подобни документи се четат по-трудно. Ангажимент е обаче на политиците да четат внимателно и да не правят излишни внушения. Нужно е да чуем по-професионално мнение. Конвенцията казва как се приемат различните социални роли в рамките на различните общества. Този документ ни дава възможност за унификация на международния стандарт и тълкуването какво означава да си майка и баща. Няма нищо общо с пола на хората, защото това е работа на българското общество. В същотто време има държави, които не са приели Истанбулската конвенция, но разрешават еднополовите бракове. Така че трябва да се съгласим с президента и вицепрезидента за дебат по тази тема. Не става въпрос само за този документ. Редица закони минават и заминават и не съм убедена, че парламентаристите са запознати с тях. Ние и до днес не знаем какви глави сме затворили дори още от приемането ни в ЕС. По същия начин няма дебати за това, до колко може да е ефективен един закон. Можем да направим и 10 000 лв. глоба за нарушение по пътищата, но какво от това, когато няма кой да я приложи ефективно", каза още Татяна Буруджиева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар