Неделя, 16 Декември 2018
Петък, 26 Януари 2018 09:47

Изкормвачи на българската история

Авторите на учебника за 10 клас се опитват да ни натикат в невежеството на примитивната проамериканска догма.

Вдъхновителите и авторите на учебника по история за 10 клас, а изобщо на протичащия процес по преформатирането на българската история през ХХ в., са изпаднали в положението на средновековната инквизиция. Тя е преследвала познанието и истината, и се е опитвала да обясни природата, света и космоса не с факти, а с догми. Както съдът на светата инквизиция е осъдил Галилей да се отрече от хелиоцентричните си идеи и му заповядва да не поддържа идеята, че Земята се движи и Слънцето е неподвижно, така тези (не)учени отсъждат, че България трябва да се отрече от част от историята си - или от познанието за миналото си. Както съдът на светата инквизиция прати на кладата Джордано Бруно, който пръв отстоя идеята си за безкрайността на Вселената, така доларофилката Евелина Келбечева и други инквизитори пращат на клада не просто тежките истини за фашизма и епохалния скок на България при социализма - те искат да изгори самото знание. Да пламне пълната картина на историческата ни участ, способността ни да опознаем и осмислим миналото си, да наследим хубавото от него, а да изхвърлим грешките. Както средновековната инквизиция се е придържала към кухи догми, така днешните й наследници в България робуват на либерални идеологеми, които да ни държат в тъма за миналото ни. В този смисъл тези хора са екземпляри отпреди 5-6 века. И някъде натам искат да запратят историческата ни наука. Историци или истерици са?
Да минем от голословността към конкретиката. Според днешните инквизитори на познанието в учебниците за 10 клас трябва да има понятия като терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, Възродителен процес, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

Естествено, че трябва да е така, за да е пълна картината. Само че по същата причина трябва да ги има и убийството на Александър Стамболийски, и първото в света антифашистко въстание (Септемврийското), и убитите без съд и присъда земеделци и леви интелектуалци като Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов, и разстреляните деца от Ястребино, и набучените на колове глави на партизани и ятаци, и лагерите отпреди 9 септември 1944 г. И истината за Народния съд, учреден по инициатива на Чърчил специално за победените съюзнички на Хитлер, сред които е била и България.
Нека са посочени минусите на съветизацията, експроприацията или социалистическата индустриализация. Но ако въпросните лица не искат да бъдат възприемани като касапи на знанието, нека да говорят и за плюсовете. Да изредят данните, събрани от видния икономист проф. Боян Дуранкев, че ако преди социализма безработицата е била 33% и мнозинството българи са живеели в мизерия, гладували са (чувал съм го от покойния ми баща), то социализмът вече е покривал изискваната норма за консумация на основните храни - българинът ги е консумирал в пъти повече отпреди Девети септември. Че не е имало безработица, че слаба аграрна България се е превърнала в индустриална с многоотраслова икономика. Че е развила нови видове транспорт, самозадоволяваща енергетика и дори ядрена енергетика. Че 80% от населението се е сдобило със собствени жилища. Върхът на черешката е, че в края на 80-те години станата ни бе поставена на 26-о място по Индекса на човешкото развитие на ООН, който отчита нивото на бедност, грамотност, образование, очаквана продължителност на живота. А днес сме се сринали до 56-о място.

Нека в учебниците се говори и за насилствено коопериране на селото, но да бъде цитиран и буржоазният депутат Серафим Георгиев, който през "златната" 1939-а заявява в НС, че "картината на българската мизерия е страшна". Той описва в цифри скотската мизерия в Берковско, която едва ли е била по-различна от останалите полу- и планински региони - хората нямали кревати, дюшеци, постели, маси, шкафове за посудата, зимата не се къпели. И нека после да опишат българското село след Девети - къщи от по няколко ката, механизирано селско стопанство, автобусен транспорт до селата, които бяха електрифицирани, водоснабдени и с осигурена телефонна, радио- и телевизионна система. И в които имаше училища за първоначалното образование.
Само че това го няма. Така освен в инквизитори на познанието, преформатаджиите се превръщат в негови изкормвачи. За да тънем в невежеството на примитивната проамериканска догма.

Юри Михалков, в. "Дума"

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Януари 2018 09:47
  Стефан Цанев да не коментира БКП, а да си припомни собствените стихове за комунизма

  Стефан Цанев да говори за комунизма на 10 ноември е цинично, пише писателят

  Христо Стоянов във фейсбук профила си по повод участието на поета в БНТ в събота и коментарите му за събитията преди 29 години. Христо Стоянов напомня стихове на Стефан Цанев, които са апотеоз на комунизма.

  Публикуваме пълния текст на Христо Стоянов:

  Стефан Цанев поговори за морала на интелигенцията преди малко в БНТ. Също така изненадано съобщи, че БКП (БСП) трябвало да бъде забранена веднага след 10 ноември 1989 г. Ако го беше казал някой друг – разбирам. Но авторът на следните стихове:


  "Един поет пише стихове за Комунизма

  върху бюрото на Столипин.

  Хубаво е бюрото.

  И стиховете са хубави.

  Аз съм за такава традиция!”,


  "Хей, червеи във вратовръзки - напред!

  Вие прогресивно затлъстявате.

  Вратите, през които влизате,

  са тесни за излизане.

  Няма връщане. Затуй напред.

  И викайте за всеки случай:

  - Да живее комунизма! Напред",


  "Дори да се превърна в скитник

  и да остана без другари –

  ще спя във парка със Уитман,

  с Маяковски и Вапцаров.

  И сутринта ще се завърна с подути слепоочия,

  категоричен като изгрев!

  И с изгрева, макар неточно/ ще римувам комунизма!”,

  ”Когато говориш скучно за комунизма,

  значи говориш против комунизма”…

  да говори за това е най-малкото цинично. Може да си представя по този начин морала. Но ако това е морал, аз съм най-неморалният човек на света.

  Искам да съм неморален, за да не попадам на едно място със Стефан Цанев...

   

 • Петък, 26 Януари 2018 09:47
  Цветанов - борец за демокрация на 10 ноември! ГЕРБ прави научна конференция за комунистическия тоталитаризъм

  В досиетата, служебно правителство и в президента шефът на ПГ на ГЕРБ видя основните врагове на демократичното развитие на България.

  Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989 г. Силата на демокрацията е, че всеки може сам да определя пътя си, но когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние трудно можем да формираме мнението си на базата на обективната реалност.

  Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия  тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организирана от Сдружение „ГЕРБ”. 

  Според Цветанов, ако в началото на прехода са били отворени досиетата на Държавна сигурност, днес сме щели да бъдем много по-демократични, толерантни и в обществото нямало да се наслагва непрекъснато напрежение.

  Цветан Цветанов отдели голямо внимание в критики към президента Румен Радев и неговото Обръщение към нацията по повод 10 ноември. Според Цветанов, зад речта на президента се криел „реваншистки и егоцентристки подход”.

  „Президентът за пореден път доказа, че е разединител на нацията и че не е обединител, както е вменено в Конституцията“, заяви Цветанов, който за пореден път нарече Радев президент на БСП.

  „Трябва да отговорим дали днес президентът изпълнява функциите си като обединител на нацията и като човек, който трябва да се съобразява с парламентаризма. Дали му харесва парламентът или не, дали му харесват депутатите или не, дали на нас ни харесва или не – разделението на властите е силата на демокрацията и трябва да имаме уважение“, каза още Цветанов.

  Зам.-председателят на ГЕРБ обвини президента и в непрозрачен избор на конституционния съдия,  Атанас Семов, срещу когото Прокуратурата започна проверка заради публикация в "Капитал".

  „Нима той направи този избор прозрачно? При едноличното определяне на конституционен съдия без дебат, едноличното определяне на служебно правителство, в обръщението си говори за еднолично управление. А само той по Конституция се е възползвал от това си право. Действително показа, че няма прозрачност“, продължи Цветанов с нападките срещу Радев.

  Според него президентът е избрал този път, защото от БСП виждат, че няма как да бъдат алтернатива.

  След като приключи с критиките към резидента Радев, Цветан Цветанов се похвали с това, че благодарение на третия кабинет „Борисов“ и образователния министър Красимир Вълчев, в учебните планове за 10-ти клас вече ще се изучава комунизмът, тъй като преди това отсъствал от учебната програма.

  Научната конференция на ГЕРБ за комунистическия тоталитаризъм продължава с доклади, които по-късно ще бъдат анализирани.

  ВИДЕО от откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организирана от Сдружение „ГЕРБ”. 

  Снимка на Tsvetan Tsvetanov.

  Снимка на Tsvetan Tsvetanov.

  снимки: ФБ страница на Цветан Цветанов

 • Петък, 26 Януари 2018 09:47
  Скандални текстове за България се появиха в учебниците по история в Македония

  В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Втората световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание.

  Скандални твърдения за България се появиха в учебниците по история в Македония. "Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония и това са резултатите, посочи проф. Иван Илчев в ефира на БТВ.

  Ето и част от тях: „Создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.” „Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье.”„ Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38 букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja”.

  „Прабугарите им припагале на турската етническа група племиньа".

  „Со Веpcajскиот договор била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja,Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и национален развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja.”

  Според проф. Иван Илчев - член на Съвместна българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, с тези твърдения се създават определени настроения в Македония и те са антибългарски. Според него тонът в учебниците трябва да се промени.

  „В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Второто световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание. Няма дума за края на 40-те години, когато стотици граждани на Македония са избити заради това”, припомни проф. Иван Илчев.

  Това което искаме с колегите от Македония е да се публикуват извори – да се посочат източниците, отбеляза проф. Илчев.

  По думите му с македонските историци са постигнали съгласие да се публикуват източниците без да се превеждат на съвременен македонски език.

Оставете коментар