Понеделник, 26 Февруари 2018
Петък, 02 Февруари 2018 15:38

“Джерузалем поуст: ” Атака възприе своето название от нацисткия вестник на Гьобелс Der Angriff ( Атака)”

“Новите управляващи партии ( в България) са известни като цяло ,че по-малко симпатизират на Израел и са повече загрижени от сблъсък с Хизбуллах. Атака, една от крайно десните екстремистки партии в коалицията на Борисов, възприе своето название от нацисткия вестник Der Angriff ( Атака) на Йозеф Гьобелс”, пише изарският вестник “Джерузалем поуст” в статия, озаглавена “Ролята на Хизбуллах в обвиненията за терористичната атака в България през 2012 г. не е спомената”.

Статията от 31 януари остана неспомената в България, включително с източник БТА, където от десетилетия действа система за улавяне на реакции в чужбина на влиятелни медии, споменаващи ( и особено обвиняващи) българските власти на най-високо ниво.

“The new ruling parties are generally known to be less sympathetic to Israel and more concerned about a confrontation with Hezbollah. Ataka, one of the right-wing extremist parties in Borisov’s coalition, adopted its name from Joseph Goebbels’s Nazi newspaper Der Angriff (The Attack)”.

Израелският вестник “Джерузалем поуст” реагира озадачено на факта, че в обвинителния акт срещу извършителите не терористичния акт на летище Сарафово през юли 2012 г., при който загинаха 5 израелци и български гражданин, на практика се бойкотира тезата за вината на проиранската терористична организация Хизбуллах, посочена в началото на 2013-та като замесена в атентата от 2012 г. в Бургас г. както от страна на ЕС, така и от поне двама представители на българските власти по онова време – от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от външния министър Николай Младенов.

Българската прокуратура на практика признава, че си противоречи с досегашните твърения на властите по отношение на участието на Хизбуллах в атентата, пишат от “Джерузалм поуст”.

Вестникът прави преглед на фазите през които преминаха българските реакции през изминалите повече от 4 години, през които повдигането на обвинението се протакаше заради многобройните искове на близки на загиналите при атентата израелски граждани или заради промени в българското законодателство. В статията се посочва, че премиерът Борисов и неговата партия днес управляват заедно с крайнодесни екстремисти от три партии, сред които Атака, носеща названието на печатния орган на Гьобелс Der Angriff ( атака).

Изводът на “Джерузалем поуст” е че българската прокуратура се противопоставя на признанието за ролята на Хизбуллах в извършването на терористичния акт в Бургас, направено по-рано от представители на властта в България, сред които е бил и ръководителят на ДАНС Цветлин Йовчев. Вестникът е отправил запитване до редица български институции на какво се дължи това разминаване и е получил отговор от българското външно министерство, в който Милена Петрова заявява от името на ведомството, че решението е изцяло в компетенциите на независимата българска прокуратура.

Според “Джерузалем поуст” тази реакция не отрича участието на Хизбуллах в атентата.

Източници от прокуратурата в София заявили за изданието, че прокурорът се позовал на твърдение, че не е получил достатъчно доказателства, за да свърже Хизбуллах с бомбения взрив ( който дори не е окачествен в обвинението като терористичен акт). Българската прокуратура се е задоволила да задейства чл. 108 от наказателния кодекс, който говори за “нарушаване на обществения ред” – няма и споменаване за престъпление, извършено в рамките на организирана престъпна група, поясняват в статията.

Влиятелният израелски всекидневник повдига въпросът как всичко това ще се отрази на процеса срещу отсъстващите обвиняеми, насрочен в България за 6 февруари.

ЗАБЕЛЕЖКА: Международно известният вестник следи от самото начало криволиците на официална София около атентата в Бургас, включително чрез отразяване на мнението на автора на тези редове чрез кореспонденция по темата и интервю, поместено на 10 февруари 2013 г. “ с известния журналист и бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти Иво Инджев”) http://ivo.bg/2013/02/10/израелски-вестник-повдига-въпроси-с-б/

“It was time to take responsibility for our own security, even though it is potentially threatened in the future by a possible terrorist revenge,” he added.

In his blog entry, Indzhev, who was vice president of the Association of European Journalists (1995 to 2000), debunks the arguments of opponents of the report. A telling example, Indzhev writes, is “the… ridiculous ‘argument’ that this was not typical for Hezbollah because… so says Hezbollah.

They never take the blame for terrorist operations, they didn’t take responsibility in this case either, and therefore could not be blamed.”

Иво Инджев, Ivo.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  Сидеров: Симеонов и Каракачанов го обърнаха на детска градина, аз съм като възпитателка

  Искам да се занимавам с рисуване, но съм поел ангажимент към избирателите. 

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  ГЕРБ и патриотите продължават с театъра, Цветанов и Сидеров си стиснаха ръцете

  Зле режисираният театър, в който има постоянни драми между партиите в управляващата коалиция, продължават. След като Волен Сидеров вчера нарече Цветан Цветанов комунист, днес двамата си стиснаха ръцете.

  "Това беше една работна, рутинна среща, нищо повече. Изгладихме противоречията, виждам, че всички сте много загрижени. Надявам се по-често да се виждаме, за да обсъждаме проблемите", заяви след срещата между представители на управляващата коалиция Волен Сидеров.

  След това двамата с Цветан Цветанов си стиснаха ръцете, за да покажат, че отношенията им са нормални. "Не съм се почувствал засегнат от нещо", заяви Цветанов. "Стигнахме до извода, че трябва просто да си говорим по-често. Нямаме никакви проблеми, коалицията е стабилна и нямаме никакви разминавания. Имаме различни мнения за някои неща, но ще бъдем единни в пленарна зала", каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. "Всеки има някакво мнение за политическия си партньор или опонент. Днес, като направихме тази среща, и вие и ние видяхме, че нямаме същствени различия. Не коментирам Истанбулската конвенция обаче", каза Цветанов. На въпрос защо липсва Красимир Каракачанов и как е била организирана днешната среща Цветанов отговори: "Вчера се видях с Волен на мероприятието за връщането на Вежди Рашидов и се разбрахме да пием едно кафе днес. Валери Симеонов дойде и просто нещата съвпаднаха", каза той.

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  Димитър Байрактаров: Драматургията на "конфликтите" в коалицията е отвратителна, циркове заглушават лобистките закони, които са в полза на ГЕРБ и на патриотите

  Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов спорят кой да оглави листите за европарламента. Усетиха, че губят електорат и започнаха да влизат в спорове, за да се позиционират преди вота догодина, заяви политологът Татяна Буруджиева.

Оставете коментар