Понеделник, 20 Август 2018
Петък, 02 Февруари 2018 15:38

“Джерузалем поуст: ” Атака възприе своето название от нацисткия вестник на Гьобелс Der Angriff ( Атака)”

“Новите управляващи партии ( в България) са известни като цяло ,че по-малко симпатизират на Израел и са повече загрижени от сблъсък с Хизбуллах. Атака, една от крайно десните екстремистки партии в коалицията на Борисов, възприе своето название от нацисткия вестник Der Angriff ( Атака) на Йозеф Гьобелс”, пише изарският вестник “Джерузалем поуст” в статия, озаглавена “Ролята на Хизбуллах в обвиненията за терористичната атака в България през 2012 г. не е спомената”.

Статията от 31 януари остана неспомената в България, включително с източник БТА, където от десетилетия действа система за улавяне на реакции в чужбина на влиятелни медии, споменаващи ( и особено обвиняващи) българските власти на най-високо ниво.

“The new ruling parties are generally known to be less sympathetic to Israel and more concerned about a confrontation with Hezbollah. Ataka, one of the right-wing extremist parties in Borisov’s coalition, adopted its name from Joseph Goebbels’s Nazi newspaper Der Angriff (The Attack)”.

Израелският вестник “Джерузалем поуст” реагира озадачено на факта, че в обвинителния акт срещу извършителите не терористичния акт на летище Сарафово през юли 2012 г., при който загинаха 5 израелци и български гражданин, на практика се бойкотира тезата за вината на проиранската терористична организация Хизбуллах, посочена в началото на 2013-та като замесена в атентата от 2012 г. в Бургас г. както от страна на ЕС, така и от поне двама представители на българските власти по онова време – от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от външния министър Николай Младенов.

Българската прокуратура на практика признава, че си противоречи с досегашните твърения на властите по отношение на участието на Хизбуллах в атентата, пишат от “Джерузалм поуст”.

Вестникът прави преглед на фазите през които преминаха българските реакции през изминалите повече от 4 години, през които повдигането на обвинението се протакаше заради многобройните искове на близки на загиналите при атентата израелски граждани или заради промени в българското законодателство. В статията се посочва, че премиерът Борисов и неговата партия днес управляват заедно с крайнодесни екстремисти от три партии, сред които Атака, носеща названието на печатния орган на Гьобелс Der Angriff ( атака).

Изводът на “Джерузалем поуст” е че българската прокуратура се противопоставя на признанието за ролята на Хизбуллах в извършването на терористичния акт в Бургас, направено по-рано от представители на властта в България, сред които е бил и ръководителят на ДАНС Цветлин Йовчев. Вестникът е отправил запитване до редица български институции на какво се дължи това разминаване и е получил отговор от българското външно министерство, в който Милена Петрова заявява от името на ведомството, че решението е изцяло в компетенциите на независимата българска прокуратура.

Според “Джерузалем поуст” тази реакция не отрича участието на Хизбуллах в атентата.

Източници от прокуратурата в София заявили за изданието, че прокурорът се позовал на твърдение, че не е получил достатъчно доказателства, за да свърже Хизбуллах с бомбения взрив ( който дори не е окачествен в обвинението като терористичен акт). Българската прокуратура се е задоволила да задейства чл. 108 от наказателния кодекс, който говори за “нарушаване на обществения ред” – няма и споменаване за престъпление, извършено в рамките на организирана престъпна група, поясняват в статията.

Влиятелният израелски всекидневник повдига въпросът как всичко това ще се отрази на процеса срещу отсъстващите обвиняеми, насрочен в България за 6 февруари.

ЗАБЕЛЕЖКА: Международно известният вестник следи от самото начало криволиците на официална София около атентата в Бургас, включително чрез отразяване на мнението на автора на тези редове чрез кореспонденция по темата и интервю, поместено на 10 февруари 2013 г. “ с известния журналист и бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти Иво Инджев”) http://ivo.bg/2013/02/10/израелски-вестник-повдига-въпроси-с-б/

“It was time to take responsibility for our own security, even though it is potentially threatened in the future by a possible terrorist revenge,” he added.

In his blog entry, Indzhev, who was vice president of the Association of European Journalists (1995 to 2000), debunks the arguments of opponents of the report. A telling example, Indzhev writes, is “the… ridiculous ‘argument’ that this was not typical for Hezbollah because… so says Hezbollah.

They never take the blame for terrorist operations, they didn’t take responsibility in this case either, and therefore could not be blamed.”

Иво Инджев, Ivo.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  Сидеров пита Борисов: Трябва ли ни такова правителство?

  Странно поведение има напоследък председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров, който влезе в открита война с малкия си коалицинен партньор Валери Симеонов. В отговор на проверките за шума по заведенията на Черноморието Волен Сидеров предприе проверка на проверките.

  Неочаквано обаче неприязанта на Сидеров към Симеонов започва да се прехвърля върху целия кабинет. За първи път лидерът на "Атака" задава въпроса - защо ни е това правителство?
  „Искам отговор от министър-председателя. Трябва ли такова правителство да продължава да управлява, ако не прави благини, не вдига пенсиите, както сме записали в коалиционното споразумение, а се занимава на кого да му затворим заведението, за да може другият олигарх, някой олигарх, да намаже и да стане по-богат“, заяви в Бургас лидерът на Атака Волен Сидеров.
  „Това правителство да се замисли дали имаме нужда от него, или да си търсим друго правителство“, заяви Сидеров. Обръщаме се към правителството: казвам им много внимателно да помислят върху това да вкарат извънредна точка в МС да разгледат поведението на определени членове на правителството“, каза още той.

  Припомняме, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров се появи преди седмица в Министерски съвет, за да участва в заседанието на министрите. Той носеше в себе си писмо, в което настоява да получи цялата информация за това кой и как е разрешил на вицепремиера Валери Симеонов да извършва проверки по Черноморието. Сидеров посочи, че по този начин лидерът на НФСБ пречи на туризма и поиска оставката му.
  Днес Сидеров трябваше да получи от Борисов отговор на въпросите си, но поради заминаването на премиера за Троянския манастир разговорът им бе отложен.

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  Джамбазки се намеси в морския купон на Сидеров и на Симеонов, праща ги да се охладят и да дишат повече йодни пари

  "Действително имаме колеги, които проверяват салфетките, тоалетната хартия и сапуна в заведенията, докато ние се занимаваме с конфликта с Македония. Време е и се надявам Волен Сидеров и Валери Симеонов да вземат в края на месеца да си починат, да охладят страстите, да седнат и да подишат йодни пари по морето, докато са там. Неведнъж сме давали пример с Кубратовия сноп и че заедно печелим избори. Познавам добрите страни на Волен Сидеров и на Валери Симеонов, както и техните недостатъци. Всеки ги има, както вероятно се виждат и моите, но тези противоречия трябва да престанат. Във ВМРО коментираме взаимоотношенията с Македония, но не сме говорили с останалите си партньори от коалицията по този въпрос".

  Това заяви пред Канал 3 евродепутатът Ангел Джамбазки и дори се пошегува със Сидеров и Симеонов, като ги прати в отпуска. Според него те са доказали на собствениците по морето, че най-нракя има представители на властта, но вече е време да спрат с контраакциите си и да се концентрират върху по-важните теми, които засягат държавата и правителството. 

 • Петък, 02 Февруари 2018 15:38
  Волен Сидеров: Борисов да каже оторизирал ли е полицаи да тероризират българския туристически бизнес

  "Братя олигарси дават на всяка власт апартаменти. Там дъни музика цяла нощ, но никой не я спира". Това заяви на брифинг пред РЗИ-Бургас лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

  "Кой дава нареждания РЗИ да лепи незаконни бележки, кой нарежда части на полицията да действа като военна хунта и да вреди на бизнеса по морето", попита политикът и помоли утре на Министерски съвет Бойко Борисов да каже оторизирал ли е полицаи да тероризират българския туристически бизнес.

  "Ще се радвам и цялото правителство да си отговори трябва ли да се занимава на кой олигарх да се затвори заведението, за да намаже друг", заяви Сидеров.

  "Да не се окаже Бургас от най-добрия град за живеене, да стане най-корумпирания", чуди се депутатът. "Никой не познавам, но виждам, че се използват двойни стандарти. Използва се страхът на хората. РЗИ не може да затваря. Законът за шума не е влязъл в сила. Навсякъде има страх. Това е положението в слънчева България". В РЗИ всички са фантоми, каза той и покани журналистите да влязат заедно с него в сградата на РЗИ – Бургас.

Оставете коментар