Петък, 21 Септември 2018
Вторник, 27 Февруари 2018 12:04

Важните въпроси в скандала "Гинка Върбакова купи ЧЕЗ"

Кой всъщност купува бизнеса на ЧЕЗ в България? И какво са направили или не са направили българските институции, за да открият отговора на този въпрос? Ето това са важните въпроси в скандала "Гинка Върбакова купи ЧЕЗ".

Досега не се е случвало една сделка да провокира толкова реакции. В четвъртък чешката компания ЧЕЗ обяви, че продава целия си бизнес в България на „Инерком“. И понеже единствената налична информация беше, че фирмата е на Гинка Върбакова, а тя е от Пазарджик, изразът „Гинка от Пазарджик“ се превърна едва ли не в крилата фраза. По-късно г-жа Върбакова сподели, че е обидена, задето името ѝ се е превърнало в нарицателно. Но това беше неизбежно. Когато институциите се държат противоречиво и няма отговори на най-важните въпроси, тогава идва ред на недоверието и сарказма. Ако беше Мария от Русе например, резултатът щеше да е същият.

По-важни обаче са въпросите, които все още нямат отговор: Кой всъщност купува най-голямото електроразпределително предприятие в България? Какво са направили или не са направили българските институции, за да открият отговора на този въпрос, а и за да гарантират националната сигурност? И защо инвестиционната среда в България е такава, че тук вече не идват големи реномирани компании, а победител се оказва напълно неизвестна и небудеща доверие фирма?

Фактите

Още преди година на медиите е подадена информация за това кои са кандидатите за бизнеса на ЧЕЗ в България. Малко по-късно излиза и новината, че в надпреварата остават две фирми - един търговец на ток и „Инерком“. По-късно на търговеца на ток му се случват случки - договорите му са анулирани и той отпада. В края на 2017 имената на „Инерком“ и Гинка Върбакова вече са тиражирани като почти сигурни победители в наддаването. Публикувана е и информация за близките отношения между фамилия Върбакови и министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Всичко е спокойно.

Чак след обявяването на сделката на 22 февруари, министър Петкова реши да подаде оставка. Очевидно така е била посъветвана от премиера Бойко Борисов. За това говорят изявленията и на двамата: „за да няма съмнения“. В същото време и Петкова, и Борисов казват, че държавата нито е повлияла на сделката, нито е имала възможности да повлияе. В това няма логика - ако Петкова наистина държи да не остави впечатление, че е помогнала на Върбакова, оставката ѝ е силно закъсняла. Какъв е смисълът това да се прави постфактум?

„Няма как нито да контролираме, нито да попречим“, каза в петък Борисов в отговор на призивите за проверки. Ден по-късно правителствената информационна служба съобщи, че Борисов е наредил на ДАНС и НАП да започнат проверки, а шефовете на енергийния и на финансовия регулатор (КЕВР и КФН) го уверили, че „ще извършат незабавна проверка“. И в това няма логика - един ден държавата няма роля, на следващия има.

Замитането

Целта на тези резки движения бе да отклонят вниманието от факта, че най-важните въпроси нямат отговори. Същата функция изпълни и БСП с призива си държавата „да събере 320 милиона евро и да купи електроразпределителното дружество“. Сега се хабят думи по повод една оставка и едно популистко предложение и не остава енергия за въпросите кой, какво и защо.

Гинка Върбакова твърди, че тя е крайният собственик на цялото начинание. Очаквала финансиране от банка, но не казва коя. Медиите на чешкия премиер Андрей Бабиш пишат в Прага, че зад сделката прозират парите на руско-грузински олигарх. Цитират и изказване на чешкия собственик на друго от трите електроразпределителни дружества в България - „Енерго-Про“, че никога не е виждал по-непрозрачна процедура. Все повече са и спекулациите за връзките от миналото на семейство Върбакови. На практика няма отговор на въпроса „Кой?". Поне такъв, който да буди доверие.

Нямаме и отговор на въпроса какво са направили досега институциите, след като бъдещият купувач на ЧЕЗ-България е отдавна известен. Нелепи са твърденията, че това е сделка между две частни фирми и поради тази причина държавата няма нищо общо - все пак става дума за доставките на ток за почти половин България, а тази дейност е силно регулирана. Ако държавата няма общо, защо тогава прокуратурата проверяваше разходите на ЧЕЗ преди пет години? Очевидно институциите са бездействали и в момента нямат отговор на въпроса кой е истинският купувач.

Всичко описано по-горе дава отговор на третия въпрос. В държава, в която всичко това е възможно, няма опашка от стратегически инвеститори. Затова опитна в сектора фирма като ЧЕЗ иска да напусне страната, за огромния ѝ бизнес тук не наддава нито една голяма международна компания, а накрая победител се оказва „Гинка Върбакова“. Докато нямаме яснота, не можем да започнем да използваме името без кавички.

Иван Бедров, DW

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Февруари 2018 12:04
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

 • Вторник, 27 Февруари 2018 12:04
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Вторник, 27 Февруари 2018 12:04
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

Оставете коментар