Сряда, 21 Март 2018
Понеделник, 05 Март 2018 11:27

Схемата на Бабиш: ЧЕЗ си тръгва, за да останат... чехите, да почерпят Велчев и Василев

По стара българска традиция искаме да правим скандал от всяко нещо. По подобен начин се случи и аферата с ЧЕЗ. Чешкият премиер Андрей Бабиш, по примера на Бойко Борисов, изведнъж се оказа "шокиран" от сделката с Гинка Върбакова. Очевидно чешките ни приятели по същия начин са знаели какво ще се случи и са подготвили сделката, за да останат в България, но не като ЧЕЗ, а под друго име. Именно те са подготвили сделката, определили са цената и условията на договора, за да си тръгне компанията със своето „добро“ име, а да останат порочните практики у нас. Ясно е, че чехите гонят своите интереси, за разлика от нас, и надали биха допуснали България да бъде водеща страна в подобно споразумение. Следователно няма да се случи това – държавата ни да е страна по споразумението.

Схемата е измислена от чехите, които въведоха порочните практики в електроразпределението, както са и част от злите гении на промените в законите у нас по времето на правителството „НДСВ-ДПС“. В тях се включиха техники за заобикалянето на правилата чрез висши държавни служители, които спечелиха от цялата афера още през 2001 г.

Бившите вицепремиери Николай Василев и Милен Велчев участват на среща с банкери и организатори на схемата за приватизиране на ЕРП-тата още две седмици преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите. Днес Теменужка Петкова обяснява със заучени фрази от неолиберализма, че държавата е лош собственик. В мантрите си обаче тя не се усеща, че ЧЕЗ също компания с държавно участие. Чехите са намерили мениджмънт и хора в България, които изпълняват политиката им и неслучайно служителите на ЧЕЗ прибират 15 пъти по-висока заплата от министър-председателя на България. Тези пари обаче се прибират от цените на тока, платен от българите.

Законите у нас се променят, както чехите искат и плащат. Беше им даден 12 години срок да изкупят съоражения на държавата, на общините и на български предприятия, да влязат в техните активи и да получават пари за услуга с наши готови съоръжения. За 12 години това не беше заплатено. Страната ни удължи срока и се приложиха всякакви техники това заплащане да не се случи.

В одита на КЕВР много ясно е показано, че ЧЕЗ е декларирал намерения да декларира 100 млн. лв. за подобряване на мрежата. Одитът установява, че нито лев не е влязъл от сумата, но установява в същото време, че сумата е изнесена в чужбина. Милионите естествено отново са платени от българските граждани. Сумите на практика са изнесени в Чехия. Когато правиш хотел или блок, до него трябва да има и трафопост. Той се плаща от потребителите. По закон ЧЕЗ трябва да покрие сумата след това, но се получава така, че компанията отива в КЕВР и за това, че е пуснала тока, пише, че е направила инвестиции. Всичко се компенсира в крайна сметка с повишаването на цената на електроенергията. Затова чехите няма да си тръгнат от България, а ще си поставят свои хора. Не беше случайно и обявяването на името на Гинка Върбакова. То стана известно, след като вече беше подписана сделката. Вместо държавата и правителството да се вайкат, най-логично трябва да направят пълна ревизия на ЧЕЗ през годините. Затова няма да дойде и нов свеж инвеститор, защото хората са купени от ЧЕЗ.

Същевремнно ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество. Те настояват премиерът Бойко Борисов да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми. Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от партията Рамадан Аталай. Позицията на ДПС не е случайна, след като рамо до рамо в правителството на Симеоно Сакскобургготски ковяха порочните закони и унищожителната приватизация на ЕРП-та, чиито отровни плодове берем.

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Гинка взе патриаршията, чака свещоливницата

  Софийската света митрополия е сключила на 22.12.2016 г. договор (от 2 и половина страници) за наем на 2-те сгради на патриаршията – на пл.Света неделя 16, откъм площада и откъм ул. Съборна, с фирмата Инерком ЕООД на Гинка Върбакова. За неин представител е вписан съпругът й Славчо Върбаков, съдружник на Жени Калканджиева във времето, когато тя беше приятелка на Красимир Маринов – Големия Маргин.
  След Нова телевизия предишен наемател в сградите беше СИБанк по времето на Цветелина Бориславова. Именно там – в СИБанк, са сметките на Софийската митрополия, по които е платен депозитът от 150 000 лв. без ДДС, за което НЕ е издадена фактура според текста на споразумението, съобщава "19 минути"
  Още едно съвпадение: ден преди подписването на този договор – на 21 декември 2016 г., фирмата е сключила договор за 5 650 000 евро кредит от ОББ, като по същото време банката подписва предварителен договор за продажба на активите си на СИБанк. Горе-долу това е сумата на гаранцията от 5 милиона евро, с която Върбакова влиза в преговорите за ЧЕЗ, плюс лихвите за продължителността им от повече от година.
  Интересни са няколко обстоятелства. Първото от тях е как неизвестни бизнесмени от дълбоката провинция – Пазарджишко, могат да имат достъп до среща с патриарха на Българската православна църква, който е вписан в договора и с гражданското си име? Още повече, такава среща, която да доведе до мащабен договор – отдаване на общо 2744 кв.м в супер центъра на София при цена 16,80 лв. на квадратен метър.
  Кой би могъл да уреди такава среща? Единственият разумен отговор е: Министерският съвет, чийто председател е приципал на дирекцията към МС, която ръководи вероизповеданията и ги администрира, особено в гражданската и публичната област – всичко извън духовността.
  Никой друг, освен Патриарха и неговият представител по договор Браницки епископ Григорий не е бил в течение на контракта от 22.12.2016 г. – 2 дни преди края Коледния пост и де факто последен работен ден за седмицата, а за повечето хора – и за годината.
  Защо ли никой не е знаел? Ами, защото в нарушение на правилата на БПЦ договорът е докладван едва на 19 юни 2017 г. на останалите митрополити. Той, въпреки изискванията на закона, не е качен и в публичните регистри.
  Интересно е как иначе биха минали клаузи като например наемателят да заплаща само 15 000 лв. на месец, т.е. реално малко над 5 лв.с ДДС, въпреки установената цена от 8,4 лв., която без друго е скандално ниска за тази сграда и за тази локация. А останалото да му се приспада за ремонти. Хубаво, но в същия договор пише, че тепърва ще се обследва състоянието на сградите, т.е. напълно неясно е с какво се оправдава значителната отстъпка от цената.
  Интересно е също, че в договора, като във всеки друг за наем, се забранява преотдаване на площи, но е вписано също така „освен за ЖИЛИЩНА или офис сграда”. Е, още в края на миналата година в зданието на пл. Света Неделя отвори бутик на Дискуеърд – марка, известна със своя джендър – стил. Според осведомени намеренията на съдържателите му са да отворят и бар в същия стил. В Патриаршията!
  Ако следваме пазарните цени, само наемът на търговската – не жилищна, не офис площ, която е преотдадена, би трябвало да покрива целия наем на двете сгради от 15 000 лв. месечно.
  Интересно е още, да не кажем нещо повече, че договорът е сключен „за 10 години с клауза за автоматично продължаване още четири пъти по толкова”. Не следват никакви условия, т.е. автоматичното продължаване е гарантирано. Дотук стават 50 години, при разрешени по Закона за вероизповеданията, за който трябва да следи Министерският съвет, максимален срок от 10 години! Само, че в предварителния договор е записано още: „Ако след изтичане на договорените срокове използУването на вещта продължи със знанието или без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита за продължен за неопределен срок”.
  Т.е., ако Гинка и Славчо Върбакови или тогавашният собственик на фирмата Инерком ЕООД (според премиера щели да им останат „под 10%”) реши да не дава Патриаршията, тя остава нечия, но не на Българската православна църква ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА.
  В църковните среди вече се говори, че следващият обект за превземане може да се окаже свещоливницата. Чистата печалба от нея е 2,4 млн.лв. годишно. И би осигурила на Върбакови пълен цикъл: ако има ток, го продават на населението, ако няма – продават му свещи! И това, уви, не е шега! Изпратихме на Инерком въпроси по темата, но все още не сме получили отговори.

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Милен Велчев чист, не знаел нищо за срещи с банкери преди сделката с ЧЕЗ

  Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не е участвал с Николай Василев на предварителни срещи с банкери и посредници за сделката с ЧЕЗ. Както BIG5 писа, двамата бивши министри са водили подобни разговори две седмици преди да спечели изборите НДСВ през 2001 г. На тях са били договорени параметрите за продажбата на ЕРП-та. Още тогава покойният Цвятко Цветков изважда информацията, която остава незабележима в пространството около еуфорията покрай завръщането на Симеон Сакскобургготски и обещанията му да оправи държавата за 800 дни.

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Фирмата на Гинка не е дала най-много пари за сделката с ЧЕЗ

  Инерком не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – Score Trade и Global Victory Trust. Това става ясно от ново разследване на чешки медии.

Оставете коментар