Сряда, 19 Септември 2018
Понеделник, 05 Март 2018 11:27

Схемата на Бабиш: ЧЕЗ си тръгва, за да останат... чехите, да почерпят Велчев и Василев

По стара българска традиция искаме да правим скандал от всяко нещо. По подобен начин се случи и аферата с ЧЕЗ. Чешкият премиер Андрей Бабиш, по примера на Бойко Борисов, изведнъж се оказа "шокиран" от сделката с Гинка Върбакова. Очевидно чешките ни приятели по същия начин са знаели какво ще се случи и са подготвили сделката, за да останат в България, но не като ЧЕЗ, а под друго име. Именно те са подготвили сделката, определили са цената и условията на договора, за да си тръгне компанията със своето „добро“ име, а да останат порочните практики у нас. Ясно е, че чехите гонят своите интереси, за разлика от нас, и надали биха допуснали България да бъде водеща страна в подобно споразумение. Следователно няма да се случи това – държавата ни да е страна по споразумението.

Схемата е измислена от чехите, които въведоха порочните практики в електроразпределението, както са и част от злите гении на промените в законите у нас по времето на правителството „НДСВ-ДПС“. В тях се включиха техники за заобикалянето на правилата чрез висши държавни служители, които спечелиха от цялата афера още през 2001 г.

Бившите вицепремиери Николай Василев и Милен Велчев участват на среща с банкери и организатори на схемата за приватизиране на ЕРП-тата още две седмици преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите. Днес Теменужка Петкова обяснява със заучени фрази от неолиберализма, че държавата е лош собственик. В мантрите си обаче тя не се усеща, че ЧЕЗ също компания с държавно участие. Чехите са намерили мениджмънт и хора в България, които изпълняват политиката им и неслучайно служителите на ЧЕЗ прибират 15 пъти по-висока заплата от министър-председателя на България. Тези пари обаче се прибират от цените на тока, платен от българите.

Законите у нас се променят, както чехите искат и плащат. Беше им даден 12 години срок да изкупят съоражения на държавата, на общините и на български предприятия, да влязат в техните активи и да получават пари за услуга с наши готови съоръжения. За 12 години това не беше заплатено. Страната ни удължи срока и се приложиха всякакви техники това заплащане да не се случи.

В одита на КЕВР много ясно е показано, че ЧЕЗ е декларирал намерения да декларира 100 млн. лв. за подобряване на мрежата. Одитът установява, че нито лев не е влязъл от сумата, но установява в същото време, че сумата е изнесена в чужбина. Милионите естествено отново са платени от българските граждани. Сумите на практика са изнесени в Чехия. Когато правиш хотел или блок, до него трябва да има и трафопост. Той се плаща от потребителите. По закон ЧЕЗ трябва да покрие сумата след това, но се получава така, че компанията отива в КЕВР и за това, че е пуснала тока, пише, че е направила инвестиции. Всичко се компенсира в крайна сметка с повишаването на цената на електроенергията. Затова чехите няма да си тръгнат от България, а ще си поставят свои хора. Не беше случайно и обявяването на името на Гинка Върбакова. То стана известно, след като вече беше подписана сделката. Вместо държавата и правителството да се вайкат, най-логично трябва да направят пълна ревизия на ЧЕЗ през годините. Затова няма да дойде и нов свеж инвеститор, защото хората са купени от ЧЕЗ.

Същевремнно ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество. Те настояват премиерът Бойко Борисов да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми. Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от партията Рамадан Аталай. Позицията на ДПС не е случайна, след като рамо до рамо в правителството на Симеоно Сакскобургготски ковяха порочните закони и унищожителната приватизация на ЕРП-та, чиито отровни плодове берем.

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Бившата зам.-шефка на КФН - новата Гинка и Пенка в новинарския поток

  Бившата зам.-председателка на КФН Ралица Агайн се превърна в новата медийна звезда, която получи своите минути слава. След като беше приета оставката ѝ, която сама подаде в парламента вчера и беше тема на дебати между управляващи и опозиция, буквално зае челното място в националните телевизии и напомни на драмите с Гинка Върбакова и кравата Пенка, които бяха в центъра на събитията. 

  Агайн е най-желаната гостенка, която днес обиколи БТВ и Нова ТВ, за да обясни, че в КФН няма проблеми, свършила си е работата по казуса със застрахователите от "Олимпик" и е действала героично и честно с оставката си в КФН. От управляващите също потвърдиха в парламента, че не е виновна, а е била подведена от кипърските власти. Въпреки опитите на опозицията да предупредят колегите си, че рискуват по този начин нови фалити на фирми, обичайно се стигна до мълчаливо гласуване на ГЕРБ и коалиционните им партньори, които набързо сложиха точка на дебата. „От трудни решения никога не съм бягала. Каквото съм преценила, че е необходимо, съм го направила“, заяви в сутрешния блок на Нова ТВ Ралица Агайн. 

  Дамата, която стана най-актуалната тема на новините, отново ще изчезне от хоризонта, както Гинка Върбакова и кравата Пенка, с които започваха новините. Тя ще е поредният бушон, който ще гръмне, за да се прикрият истинските виновници до следващия скандал. А хората само могат да разчитат на късмет да си получат парите от "Олимпик", както все още го правят ужилените от КТБ. 

  Васил Василев

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  "Инерком" внесе жалба в съда срещу решението на КЗК

  Председателят на борда на директорите на "Инерком България" Милена Стоева внесе във Върховния административен съд жалба срещу решението на КЗК. Припомняме, че КЗК реши да не разрешава на фирмата "Инерком България" да придобие българските дружества на ЧЕЗ. Регулаторът посочи, че придобиващата контрол група като производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите. 

  В решението се посочва още: "...притеснителен общ пазарен дял на дружества – участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията".

  КЗК отбелязва, че целта на концентрацията е декларирано разширяване дейността на "Инерком" посредством продължаване на извършваната от предприятията на ЧЕЗ дейност на територията на Република България". Сделката ще осигури на "Инерком" навлизане на продуктови пазари, на които в момента не участва, се посочва в решението.

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Целта на КЗК не е да спре сделката на Гинка с ЧЕЗ, а да я легитимира с помощта на съда

  Анализаторът Тихомир Безлов коментира решението на КЗК да спре сделката между Инерком и ЧЕЗ. Според него, става дума за маневра, чрез която всичко ще се легитимира политически с помощта на съда.

  "Целта на КЗК е друга. Трябва да се реши проблемът с банките. В момента банките се страхуват да дадат открито кредит на Гинка заради политическия риск. Съответно много от големите банкови централите може да спрат българския си клон, който се договори за пари (имам предвид Уникредит, най-вече). Ако КЗК спре продажбата, се дава възможност на Гинка (хората, които седят зад нея) да отиде в съда. Преди това няма как да го направи (няма причина). С тези тъпи мотиви на КЗК ВАС много лесно ще прасне решението. Съдът всъщност легитимира сделката. Щом съда е решил, че сделката е законна, няма политически риск. Съответно банките ще дадат пари", написа във фейсбук Безлов.

  "Има разбира се известен процент вероятност съдът по политически причини да остави решението на КЗК. За мен ВАС, вече за такива решения е силно политически обвързан точно толкова колкото КЗК.
  Тогава ще знаем, че действително има силно политическо нежелание за сделката. Всички индикации, обаче преди сделката показват обратното", коментира още анализаторът.

Оставете коментар