Събота, 23 Юни 2018
Понеделник, 05 Март 2018 11:27

Схемата на Бабиш: ЧЕЗ си тръгва, за да останат... чехите, да почерпят Велчев и Василев

По стара българска традиция искаме да правим скандал от всяко нещо. По подобен начин се случи и аферата с ЧЕЗ. Чешкият премиер Андрей Бабиш, по примера на Бойко Борисов, изведнъж се оказа "шокиран" от сделката с Гинка Върбакова. Очевидно чешките ни приятели по същия начин са знаели какво ще се случи и са подготвили сделката, за да останат в България, но не като ЧЕЗ, а под друго име. Именно те са подготвили сделката, определили са цената и условията на договора, за да си тръгне компанията със своето „добро“ име, а да останат порочните практики у нас. Ясно е, че чехите гонят своите интереси, за разлика от нас, и надали биха допуснали България да бъде водеща страна в подобно споразумение. Следователно няма да се случи това – държавата ни да е страна по споразумението.

Схемата е измислена от чехите, които въведоха порочните практики в електроразпределението, както са и част от злите гении на промените в законите у нас по времето на правителството „НДСВ-ДПС“. В тях се включиха техники за заобикалянето на правилата чрез висши държавни служители, които спечелиха от цялата афера още през 2001 г.

Бившите вицепремиери Николай Василев и Милен Велчев участват на среща с банкери и организатори на схемата за приватизиране на ЕРП-тата още две седмици преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите. Днес Теменужка Петкова обяснява със заучени фрази от неолиберализма, че държавата е лош собственик. В мантрите си обаче тя не се усеща, че ЧЕЗ също компания с държавно участие. Чехите са намерили мениджмънт и хора в България, които изпълняват политиката им и неслучайно служителите на ЧЕЗ прибират 15 пъти по-висока заплата от министър-председателя на България. Тези пари обаче се прибират от цените на тока, платен от българите.

Законите у нас се променят, както чехите искат и плащат. Беше им даден 12 години срок да изкупят съоражения на държавата, на общините и на български предприятия, да влязат в техните активи и да получават пари за услуга с наши готови съоръжения. За 12 години това не беше заплатено. Страната ни удължи срока и се приложиха всякакви техники това заплащане да не се случи.

В одита на КЕВР много ясно е показано, че ЧЕЗ е декларирал намерения да декларира 100 млн. лв. за подобряване на мрежата. Одитът установява, че нито лев не е влязъл от сумата, но установява в същото време, че сумата е изнесена в чужбина. Милионите естествено отново са платени от българските граждани. Сумите на практика са изнесени в Чехия. Когато правиш хотел или блок, до него трябва да има и трафопост. Той се плаща от потребителите. По закон ЧЕЗ трябва да покрие сумата след това, но се получава така, че компанията отива в КЕВР и за това, че е пуснала тока, пише, че е направила инвестиции. Всичко се компенсира в крайна сметка с повишаването на цената на електроенергията. Затова чехите няма да си тръгнат от България, а ще си поставят свои хора. Не беше случайно и обявяването на името на Гинка Върбакова. То стана известно, след като вече беше подписана сделката. Вместо държавата и правителството да се вайкат, най-логично трябва да направят пълна ревизия на ЧЕЗ през годините. Затова няма да дойде и нов свеж инвеститор, защото хората са купени от ЧЕЗ.

Същевремнно ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество. Те настояват премиерът Бойко Борисов да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми. Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от партията Рамадан Аталай. Позицията на ДПС не е случайна, след като рамо до рамо в правителството на Симеоно Сакскобургготски ковяха порочните закони и унищожителната приватизация на ЕРП-та, чиито отровни плодове берем.

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Илиян Василев: Гинка легитимира парите на топ политици и на организираната престъпност със схема за пране на пари

  Каква е логиката българските банки да участват с парите на български вложители през кредити, обезпечени с пари от офшорна класическа схема на пране да финансират сделка, при която истинските собственици остават зад кадър, а посредникът - фасадата Инерком, печели комисионни.

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Виваком, ЧЕЗ и топлофикация върнаха елитния кв. "Лозенец" в каменната ера

  Пороят над София е най-малкият проблем на жителите в столичния квартал. Дори при Тодор Живков отстраняваха по-бързо авариите. Кисели диспечърки се карат на клиентите, които имат само ток и студена вода. 

 • Понеделник, 05 Март 2018 11:27
  Георги Котев пред BIG5: АЕЦ "Белене" няма да има, днес се гласува кражба на още 3,5 млрд. лв. от държавата. Да осъдят виновните, за да си върнем поне част от парите!

  Атомният експерт Георги Котев коментира пред BIG5 днешното решение евентуално да се строи АЕЦ "Белене", което бе прието в парламента. Според физика, това не може да се случи, защото всичко, което е гласувано в парламента, е единствено с цел да се крадат пари. По думите му, дори железата от Живково време няма кой да ни купи, както и реакторите за 3 млрд. лева. Според него единственото решение е да се осъдят виновните, като Румен Овчаров и Теменужка Петкова, за да си върнем поне част от парите, които платихме за реакторите. Котев също препоръчва да не харчим пари за почивки през лятото, защото ни предстои да платим още 3,5 млрд. лева за несъществуващия АЕЦ. По негови думи, Теменужка Петкова манипулативно е съобщила, че се е срещала с влиятелен китаец по въпроси свързани с енергетиката. Китаецът всъщност не бил нищо повече от "китайската Гинка". 

Оставете коментар