Четвъртък, 26 Април 2018
Петък, 23 Март 2018 15:09

Борисов вади тайното си оръжие Лукарски, внедрява Валери Симеонов в нова коалиция между СДС и НФСБ

Седесарите са в паника, искат оставката на лидера си, който възражда синята идея с помощта на бургаския патриот. Премиерът изчаква края на председателството ни в ЕС, за да бие шута на патриотите, които се държат като детската градина на Реформаторския блок във втория му кабинет.

Лидерите на СДС Божидар Лукарски и на НФСБ Валери Симеонов са все по-близо до нова обща дясна патриотична коалиция. Председателят на „сините“ не отрича общите интереси с патриотите и не изключи общи действия с вицепремиера. Новите насоки, които дава за СДС пък предизвикаха съпартийците му, част от които вече поискаха оставката му. Божидар Лукарски се оказа в конфузната ситуация да остане сам в Реформаторския блок, след като последно ДБГ и „Глас народен“, заявиха, че го напускат.

В същото положение се намира и Валери Симеонов. Вицепремиерът отдавна е излязъл извън контрола на „Атака“ и ВМРО, а самият министър-председател Бойко Борисов тотално е вдигнал ръце от него. Въпреки многократните разговори, които води с патриота, той продължава да прави изказвания, с които постоянно поставя в неловка ситуация управляващата коалиция и принуждава Волен Сидеров и Красимир Каракачанов да дават обяснения.
Припомняме ви, че Божидар Лукарски остана до край предан на Бойко Борисов. И до днес бившият му вицепремиер запазва добрия тон към министър-председателя, който не е изключено да го използва за капана си, който е подготвил на Симеонов, от когото търси начин да се отърве час по-скоро. Прегръдката му с отдавна изчезналата партия на СДС е един от най-скоростните начини да остави бургазлията в ъгъла и да спре трепетите му за политическа кариера. В НДК упорите се говори, че автор на новите планове, които кроят ГЕРБ е дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов.

Вероятно не е случаен и фактът, че НФСБ се настани в сградата на СДС на ул. „Раковски 134“. Въпреки че първоначално Лукарски отричаше да има намерения за общи действия с патриота, постепенно започна да намеква сам, че не е изключен нов съюз. Борисов на свой ред все още търпи взривовете, които предизвиква в правителството Валери Симеонов. Последният скандал с руския патриарх Кирил за малко не предизвика скандал с федерацията. Премиерът все още търпи несъгласуваните изказвания на Симеонов в името на целта, която си е поставил – правителството му да изкара председателството ни в ЕС без да се разпадне. Въпреки че шамани от ГЕРБ повтарят мантрата за стабилното правителство, което няма да се разложи до края на годината поне, услужливо пропускат факта, че Бойко Борисов досега няма изкаран пълен мандат на „Дондуков“ 2 и слага край на правителствата си преждевременно. Най-пресният пример е предишното му управление, в което партиите от Реформаторския блок започнаха да му се качват на главата и се държаха като в детската градина. По същия начим Валери Симеонов си играе с търпението на премиера, а Каракачанов и Сидеров са принудени да се правят на Кунева и Лукарски. Двамата лидери в Реформаторския блок се опитваха по всякакъв начин да умилостивят гнева на Бойко Борисов, само и само да останат колкото се може повече във властта.

Премиерът не се поколеба и свали правителството си, тъй като знаеше, че има резервен вариант в лицето на патриотите. Днес Бойко Борисов е изпаднал в подобна ситуация. Въпреки бруталното разклащане на властта от страна на коалиционните си партньори, той запазва поне привидно спокойствие. След първите сигнали на Валери Симеонов, че на него не може да се разчита особено и финалът на властта е въпрос на време, пред ГЕРБ постепенно се отвори нова алтернатива в лицето на „Воля“ на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен от икономически спасител тутакси се ориентира към патриотични идеи и гръмки слова за добруването на народа. Картелите и монополите, срещу които се бореше, бяха изместени от хорската нищета и грижа за идентичността на българите.

Бензиновият и аптекарският бос не е единственият, който е отворил обятията си към ГЕРБ. Дългогодишният приятел на Бойко Борисов проф. Божидар Димитров създаде своето движение „Боянски клуб – Кан Кубрат‘. Зад паравана от иновативни цели като идеята за президентска република на историка, което в дори в дългосрочен план изглежда невъзможна, прозира поредната патерица на ГЕРБ, която постепенно ще работи за предсрочни избори още тази есен. Борисов е изпаднал в неудобната ситуация отново да завърти партийната въртележка и по най-полезния за него начин да се отърве от новата детска градина, която му се качи на главата.

Остава енигмата какво ще прави десницата с Валери Симеонов. Самата идея за коалицията СДС-НФСБ звучи нелепо. Останалите десни от ДСБ и „Да, България“ също мъдрят нов съюз, от който отново един Господ знае какво ще произлезе. Меглена Кунева също си би камшика и остави партията си ДБГ на произвола съдбата. От политик, който имаше един от най-високите рейтинги, тя успя набързо да се превърне в нежелан политически субект. Позициите на Светльо Витков също се загубиха. От кандидат за президент, който събираше хорския гняв, остана като политик последния политик от катастрофиралия Реформаторски блок. С подаването на ръка към сините вокалистът на „Хиподил“ попадна в смъртоносната прегръдка на разрушените пясъчни замъци на десни обещания и опит за романтични спомени от началото на 90-те години на миналия век.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  Цветанов скастри патриотите: Сидеров не е изразител на външната политика, с Радев спорът ми не е личен

  Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално, разграничаваме се от позицията му. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод визитата на лидера на "Атака" в Крим. В следващите дни предстои заседание на коалиционния съвет, на който и този въпрос ще бъде поставен. Цветанов вече го е коментирал вчера на разговори с "Обединени патриоти" като е заявил, че това, което се е случило, не е здравословно за държавата и не е добре за управлението. От малкия коалиционен партньор са обяснили, че визитата на Сидеров и Явор Нотев е била в лично качество, двамата се срещнали с българската общност в Крим.

  Имаме коалиционно споразумение и управленска програма, съгласувана, одобрена и изпълняваме четиригодишния си управленски мандат, подобни детайли в тези споразумения няма, но в коалиционното споразумение и програмата има много ясни сигнали и послания за безалтернативност на евроатлантическата ортиентация, членството в ЕС и НАТО, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Отношенията си с президента Румен Радев Цветанов определи като принципно политически, а не лични. Нормален диалог с Румен Радев може да имаме по всяко време, когато е по теми, по които имаме единомислие, добави той.

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

  Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  Кънчо Стойчев: Ако Борисов тръгне срещу Русия, ще загуби половината си избиратели. Скандалът между президента и ГЕРБ е ялов, има една кокошка, която кудкудяка, но не се знае какво снася

  Обърне ли се срещу Русия премиерът Бойко Борисов, ще загуби половината от избирателите си. Трябва да се прави разлика между хората, които гласуват, и партийните ръководители. Става въпрос за кудкудякане на една кокошка, която не се знае какви яйца е снесла, коментира поведението на Цветан Цветанов социологът Кънчо Стойчев. 

Оставете коментар