Неделя, 16 Декември 2018
Петък, 23 Март 2018 15:09

Борисов вади тайното си оръжие Лукарски, внедрява Валери Симеонов в нова коалиция между СДС и НФСБ

Седесарите са в паника, искат оставката на лидера си, който възражда синята идея с помощта на бургаския патриот. Премиерът изчаква края на председателството ни в ЕС, за да бие шута на патриотите, които се държат като детската градина на Реформаторския блок във втория му кабинет.

Лидерите на СДС Божидар Лукарски и на НФСБ Валери Симеонов са все по-близо до нова обща дясна патриотична коалиция. Председателят на „сините“ не отрича общите интереси с патриотите и не изключи общи действия с вицепремиера. Новите насоки, които дава за СДС пък предизвикаха съпартийците му, част от които вече поискаха оставката му. Божидар Лукарски се оказа в конфузната ситуация да остане сам в Реформаторския блок, след като последно ДБГ и „Глас народен“, заявиха, че го напускат.

В същото положение се намира и Валери Симеонов. Вицепремиерът отдавна е излязъл извън контрола на „Атака“ и ВМРО, а самият министър-председател Бойко Борисов тотално е вдигнал ръце от него. Въпреки многократните разговори, които води с патриота, той продължава да прави изказвания, с които постоянно поставя в неловка ситуация управляващата коалиция и принуждава Волен Сидеров и Красимир Каракачанов да дават обяснения.
Припомняме ви, че Божидар Лукарски остана до край предан на Бойко Борисов. И до днес бившият му вицепремиер запазва добрия тон към министър-председателя, който не е изключено да го използва за капана си, който е подготвил на Симеонов, от когото търси начин да се отърве час по-скоро. Прегръдката му с отдавна изчезналата партия на СДС е един от най-скоростните начини да остави бургазлията в ъгъла и да спре трепетите му за политическа кариера. В НДК упорите се говори, че автор на новите планове, които кроят ГЕРБ е дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов.

Вероятно не е случаен и фактът, че НФСБ се настани в сградата на СДС на ул. „Раковски 134“. Въпреки че първоначално Лукарски отричаше да има намерения за общи действия с патриота, постепенно започна да намеква сам, че не е изключен нов съюз. Борисов на свой ред все още търпи взривовете, които предизвиква в правителството Валери Симеонов. Последният скандал с руския патриарх Кирил за малко не предизвика скандал с федерацията. Премиерът все още търпи несъгласуваните изказвания на Симеонов в името на целта, която си е поставил – правителството му да изкара председателството ни в ЕС без да се разпадне. Въпреки че шамани от ГЕРБ повтарят мантрата за стабилното правителство, което няма да се разложи до края на годината поне, услужливо пропускат факта, че Бойко Борисов досега няма изкаран пълен мандат на „Дондуков“ 2 и слага край на правителствата си преждевременно. Най-пресният пример е предишното му управление, в което партиите от Реформаторския блок започнаха да му се качват на главата и се държаха като в детската градина. По същия начим Валери Симеонов си играе с търпението на премиера, а Каракачанов и Сидеров са принудени да се правят на Кунева и Лукарски. Двамата лидери в Реформаторския блок се опитваха по всякакъв начин да умилостивят гнева на Бойко Борисов, само и само да останат колкото се може повече във властта.

Премиерът не се поколеба и свали правителството си, тъй като знаеше, че има резервен вариант в лицето на патриотите. Днес Бойко Борисов е изпаднал в подобна ситуация. Въпреки бруталното разклащане на властта от страна на коалиционните си партньори, той запазва поне привидно спокойствие. След първите сигнали на Валери Симеонов, че на него не може да се разчита особено и финалът на властта е въпрос на време, пред ГЕРБ постепенно се отвори нова алтернатива в лицето на „Воля“ на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен от икономически спасител тутакси се ориентира към патриотични идеи и гръмки слова за добруването на народа. Картелите и монополите, срещу които се бореше, бяха изместени от хорската нищета и грижа за идентичността на българите.

Бензиновият и аптекарският бос не е единственият, който е отворил обятията си към ГЕРБ. Дългогодишният приятел на Бойко Борисов проф. Божидар Димитров създаде своето движение „Боянски клуб – Кан Кубрат‘. Зад паравана от иновативни цели като идеята за президентска република на историка, което в дори в дългосрочен план изглежда невъзможна, прозира поредната патерица на ГЕРБ, която постепенно ще работи за предсрочни избори още тази есен. Борисов е изпаднал в неудобната ситуация отново да завърти партийната въртележка и по най-полезния за него начин да се отърве от новата детска градина, която му се качи на главата.

Остава енигмата какво ще прави десницата с Валери Симеонов. Самата идея за коалицията СДС-НФСБ звучи нелепо. Останалите десни от ДСБ и „Да, България“ също мъдрят нов съюз, от който отново един Господ знае какво ще произлезе. Меглена Кунева също си би камшика и остави партията си ДБГ на произвола съдбата. От политик, който имаше един от най-високите рейтинги, тя успя набързо да се превърне в нежелан политически субект. Позициите на Светльо Витков също се загубиха. От кандидат за президент, който събираше хорския гняв, остана като политик последния политик от катастрофиралия Реформаторски блок. С подаването на ръка към сините вокалистът на „Хиподил“ попадна в смъртоносната прегръдка на разрушените пясъчни замъци на десни обещания и опит за романтични спомени от началото на 90-те години на миналия век.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ. Увери го, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и работим активно по енергийната диверсификация

  Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

  Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. 

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  Парадокс: Симеонов номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна

  Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“, информират с официално писмо от българската общност.

  Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

  С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Наградата ще му бъде присъдена „за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност”.

  Церемонията по награждаването е днес във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

  Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България.

  Напомняме, че за „Човек на годината” в България пък приза взеха протестиращите майки на деца с увреждания, които Валери Симеонов нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”, за което подаде оставка като вицепремиер по демографските въпроси.

 • Петък, 23 Март 2018 15:09
  БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

   „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

Оставете коментар