Вторник, 24 Април 2018
Вторник, 27 Март 2018 11:53

За Борисов, Лили, Ердоган, Курц, Адолф и негрите дипломати

Ситуацията е прекалено сложна за да бъде онагледена само с погледа, който Лили Павлова хвърли на Ердоган - по същия начин преди няколко месеца лъвчето Масуд гледаше boarding pass-a си за самолета за Холандия. Но, той и Ердоган си я хареса, Лилиту, и няма как, щото турската естетическа традиция го налага. Но какво се учудвам аз, така е в голямата политика - гъз за гъз, хъб за хъб.

И докато Бойко дрифтираше с малката си кола по ръба на световната кризисна писта, Аспарухово тръпнеше в очакване на щъркелите, освободени предния ден от привърженици ПКК във Виена - не се учудвайте на Курц, който иска да остави Ердоган без входната виза за Европа - все пак младия мъж е стар фен на кафене "Централ", събирало през годините все позитивни умове на големи хуманисти, като Адолф Хитлер, Ленин и Тито, както и бащата на съвременната психология д-р Алфред Адлер.

Щъркелите обаче не дойдоха в Аспарухово, дори не дойдоха и в Евксиноград, щото половината се оказаха руски шпиони. Което пък ме подсеща, че като се умори човек да гледа Боян Чуков в телевизора, винаги може да смени на CNN, където темите както обикновено са три - курви, шпиони и въпросът, защо разстреляхте този негър, бе? Кой ви каза, че негър?! Не виждате ли, че е тъмно?!

Всъщност CNN е голяма медия, почти като bTV, а Ричард Куест е голям журналист, почти като Хекимян. Единствената разлика е, че първия харесва Хонг Конг, а вторият Кинг Конг, щото е по-дребен. Което обаче не пречи на Светлана Василева да харесва Гущеров, а Тръмп да гони от САЩ всеки, с когото не е правил секс. Нещо, което колкото и да се напъва, не може да се случи на Тереза Мей, по съвсем очевидни причини.

Въобще ситуацията е Джеронимо. И далеч не може да бъде онагледена само с погледа, който Лили хвърли на Ердоган. Тя е толкова глобална, че за да бъде обяснена адекватно, ще се наложи да изгоним 48 дипломата от Нигерия. Що ли? - ще попита някой наивен политолог. Ами как, що, бе душко? Щото е тъмно. Ти откъде знаеш, че не си негър?

Васил Петев, Фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Март 2018 11:53
  Можеше ли Хитлер да не се роди? Или поне да беше взимал LSD

  Обстоятелствата раждат и чудовищата, и героите. Появата на Хитлер е предизвестена. Някой трябвало първо да изрече, а после да въплъти в конкретна политика лудостите на Стара Европа, довели до две световни войни. Всички лудости – от неоколониализма, през антисеметизма, дори до такива феномени като нудисткото движение и централизираната социалистическа икономика. Некадърният студент от рисувалното више училище на Виена, героят от Ипер, Сома и Арас, Адолф е този, у когото, след дълго подмятане, се е спрял съдбовния зар. На 20 април, преди 129 години…

  Не смятам да преподавам исторически материализъм, или пък да отричам ролята на личността в историята. По-скоро да обясня с рождения ден на Хитлер събития като арестуването на кметицата на Младост, боя на конференцията на СДС, че дори и международните успехи на Бойко Борисов от последната година. Личните качества са важни, вън от съмнения. Но понякога се струпват обстоятелства, като зяпачи на ъгъла на „Гурко” и „Васил Левски” на 17 април… Специализираната прокуратура не от скоро се слави с изяществото на слон в стъкларски магазин. Пример от последните месеци: тържествената пресконференция по случай „разбиването на организирана престъпна група”, свързана с българското изобретение One coin. После настъпи едно клето мълчание…

  Разбира се, никой не очаква от прокуратурата да е изящна и точно пък от специализираната да е специализирано изящна. Но, една подробност – в крайна сметка ние като данъкоплатци им плащаме заплатите, а – още по-лошо – пак ние плащаме глобите, които различни международни съдилища натрисат на България, заради специализираното прокурорско изящество. Примери – от тук до хоризонта. Абе… кметицата на Младост да не е тръгнала на президентски изобри? Защото това, което се случи, силно напомня мощен пи ар в нейна подкрепа. Само за четири часа специализираната прокуратура успя да я изкара герой и утре да излезе дори, че дамата е внучка на Хитлер, пряко участвала в Холокоста и лично обгазила хиляди дечица в Сирия, пак ще е симпатична на зяпащото новините население.

  Боят на конференцията на СДС вероятно държи палмата за най-несръчен пи ар в историята, след запалването на Александрийската библиотека. На изтеклите в медиите карди се вижда трогателен римейк на прочутата картина „Казаци пишат писмо на султана”. Размята се някакъв лист, около него – типажи, нарисувани от Иля Репин. От информациите се разбра, че „ разбитите авари”, както ги нарече преди 17 години президента Стоянов, няма да могат да напишат писмото поради следните причини: не се разбират за общите християн-демократически ценности, не знаят на какъв език да го напишат и най-вече – не са сигурни кой е султана. Е, как кой е султана?! Най-вероятно КОЙ ще излезе накрая че е, както традиционно се случва.

  Ззапознати твърдят, че всичко било бой за намалелите обществени поръчки към жълтоповатната десница.Аз не го твърдя. Аз искам да вярвам, че е бой за ценности… Въпреки българската история, която ни учи, че по тези географски ширини политик, умрял на дуел няма. Повечето на трапеза мрат. Но като казах поръчки, да отбележим една току-що изминала: На 17 април 1492 Христофор Колумб печели обществената поръчка за откриване на Америка, обявена от Фернандо II Арагонски и Изабела Кастилска. Всъщност поръчката била за откриване на пряк път до Индия, но каквото – такова! Парите са похарчени, резултатите следва да бъдат отчетени! Кога е било да се строи път, пък да не се откраднат някакви обществени пари? В културно отношение днес Америка продължава да е една компромисна Индия, въпреки всичко велико направено от европейските емигранти през последните 200 години там. Доказателства? А какво ще кажете за последните Оскари, където спечели филм за чистачка, правила секс с крокодила Гена?

  За СДСарите да кажа последно, че са ми тръпка. Поне на моето поколение де.Сто снимки имам, на които агитирам за тях. Трябва спешно да си родят техен Бойко Борисов. Ама, много спешно. Иначе нищо няма да стане. Веднъж вече опитаха да припознаят оригиналния за свой. И той май беше готов също да ги припознае, защото Бойко е от поколението, за което трите букви значат много. Но те тогава някак плахо подходиха, някак като кметица, която си иска рушвет… По тази причина нищо не стана. Сега да се взимат в ръце, защото в противен случай генерал Нсако ще им понесе байрака на демокрацията. Не, че нещо против него. Просто е нисичък и съвсем няма да се вижда този байрак в тълпата…

  Е как започнах с Хитлер и как така зациклих?!! Аха, да: можеше ли да не се роди? Няма как –личността е важна, но обстоятелствата я създават. Но можеше Адолф поне да друса нещо. Друсащите са по-миролюбиви във всеки случай. Зациклил, защото на 19 април, 1943 е създадена думата „циклене”. От velo-cicle. Алберт Хофман се качва на колелото си, след като за първи път в историята е опитал едни хапчета, създадени от него, за да отиде до болницата. Последвали близо 2 часа най-невероятното пътешествие с колело в историята…

  Хапчетата на немски се наричат Lysergsäure-diethylamid. На български – диетиламид на лизергиновата киселина. На всички езици, просто еЛ еС Ди. Хофман се е надявал да лекува шизофрения, но се оказало, че хапчетата помагат срещу хлебарки. Хлебарките изчезват, а на тяхно място се появяват пеперуди, слонове и други приказни неща… Това са прказките на Албърт Хофман, защото има и други Хофманови приказки. Пак немски, и пак много странни. Цели две години е имал на разположение Адолф Хитлер, за да срещне Алберт Хофман. Още повече че втория е обитавал селенията на Третия райх… Но не се е случило. Алберт Хофман доживя до 102 години и почина, пак през април, през 2008-а. Но това е вече другата седмица, на 29-и.

  Любен Дилов-син, dilov.info 

 • Вторник, 27 Март 2018 11:53
  Ердоган благодари на Борисов за срещата с ЕС преди 3 седмици във Варна

  Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за провеждането на срещата на върха между ЕС и Турция във Варна на 26 март, съобщиха от правителствената пресслужба. В писмо до премиера Борисов Ердоган определя срещата като „важен етап от взаимните усилия за преодоляване на трудния и неспокоен период в отношенията между Турция и ЕС“.

  „Активната позиция и далновидното лидерство, което показахте в рамките на Българското председателство, са достойни за уважение“, посочва той. Реджеп Ердоган изразява надежда, че и обстойните разговори, проведени преди Срещата на върха, също ще бъдат повод за положителни процеси в двустранните отношения, а близкото сътрудничество на регионално и международно ниво ще продължи да се задълбочава.

 • Вторник, 27 Март 2018 11:53
  Валентин Вацев: Ако Борисов е решил да се изживява като Тодор Живков на Балканите, да отиде в Анкара и в Атина

  "Бойко Борисов се измъкна по килифарски от скандала "Скрипал". Той извика посланика ни, но не отзова руски дипломати от страната ни". Това заяви пред BGonAir политическият анализатор Валентин Вацев.

  "Предстои реална война между Турция и Иран, а не само през медиите, ако не променят тона си. Това ще доведе до спорове в нашето правителство, но няма да стане нищо особено. Правителствената ни формула е тежко изядена и ни трябва нова. До края на годината ще видим огромен натиск да се сложат демократи като Божидар Лукарски или ДПС в кабинета на мястото на патриотите. Бойко Борисов обаче вече знае каква е цената и няма да се съгласи на подобен ход, въпреки че ще се наложи да изтърпи промяната. Управлението е силно амортизирано. Изгорена е земята и има пропаст между обществото и правителството", каза още Вацев.

  "На този етап всички са доволни от кризата в Сирия. Дори и самите сирийци, които видяха, че имат боеспособна арабска армия. От страна ЕС няма позиция. Ангела Меркел отказа да отговаря на Англия и на Франция на въпроса „ти мен уважаваш ли ме“. Балканите ерозират и е много опасен конфликтът между Гърция и Турция. Ако Бойко Борисов е решил да играе Тодор Живков на Балканите, да отиде в Анкара и Атина и да каже, че иска „мир“. Така поне правеше тато, който се изживяваше като миротворец", допълни политическият анализатор.

Оставете коментар