Понеделник, 24 Септември 2018
Неделя, 01 Април 2018 08:36

Ако съюзниците ни бъркат, пак ли трябва да плащаме с кръвта си за грешките им?

Чета един анализ на "звездата" на дясната политология Даниел Смилов, защото си търсех нещо хумористично преди лягане. Не сбърках в преценката. Смилов е Удхаус, но с научни претенции и евроатлантическо мрънкане. От време на време обаче в текста му има нотки на хорър. Вижте блясъка на тази мисъл в един малко по-дълъг пасаж:

"100% доказателства за криминално престъпление се приемат единствено от съд. Това отнема доста време - понякога години. Политическите решения са нещо различно и те се вземат в реално време на базата на съществуващата информация и на доверието в преценката на институции и съюзници. Така както България се довери на НАТО в казуса Косово и си отвори път за членство в тази организация..."

Интересен пример е избрал хумористът. Косово? Силно.
Интересно защо ли не е дал по-близкия по време и аналогия пример - Ирак. България се довери на своите съюзници, влезе в коалицията на желаещите и плати с българска кръв лъжите и грешките на своите съюзници. Уверяваха ни, че един ден в Багдад ще има булевард "България". Не съм чувал за подобна инициатива. Знам само че онова доверие взе реални човешки животи и почерни реални съдби на българи. Хумористите са големи майстори на реториката, когато трябва да залагат чужди съдби и да вият правоверно гръбнак пред политическо фентъзи. Ами, ако съюзниците ни пак бъркат със своята преценка? Така де - това не е прецедент, нали? Според дясната хумористична политология обаче няма такава опция. Великобритания е права дори, когато съгреши. Такова доверие не проявява дори и садо-мазо героинята на "50 нюанса сиво", но пък знае ли човек - подозирам, че Смилов именно от такива четива черпи вдъхновението са своите политическо-хумористични видения.

Александър Симов, Фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Април 2018 08:36
  Александър Симов: Тенис-партньорът на премиера Милото започна политическа чистка в театъра, сваля постановки на Нона Йотова

  Знам, че в държавата ври и кипи и тътените на бурята стават все по-силни. Но въпреки това ще си позволя да отклоня вашето внимание не към изцепките на премиера, а към безумията на една типична гербаджийска калинка в културата. Малко след третото появяване на Бойко Борисов на власт за шеф на Сатиричния театър бе назначен спорният и като артист, и като мениджър Калин Сърменов, известен с прякора Милото, любим тенис-партньор на премиера.

  Не може да не сте попадали на някое негово интервю - триумф на посредствеността, комбинирана с тежко количество арогантност и нарцисизъм. И днес вече Милото е решил да се развихря и да реорганизира програмата на Сатиричния театър. И изненадаааа - първи на мушката му попадат две представления на червената депутатка Нона Йотова - "Щастливецът" и "Беладона", които падат от програмата. Не съм гледал "Щастливецът", но съм чувал за големия интерес на публиката към него.

  За сметка на това съм имал удоволствието да бъда в пълната със зрители зала на "Беладона". Тази пиеса буквално беше опасна за моето здраве - щях да си докарам инфаркт от смях. Текстът на Щефан Фьогел е гениален, а актьорската игра е фундаментална. Не напразно пиесата беше наречена "перлата в короната на Сатиричния". Напливът на зрители е още по-значим като се има предвид, че театърът по никакъв начин не рекламира това представление.

  Милото обаче не се интересува от такива неща като публика, популярност и интерес. Целта очевидно е била да посечем червената депутатка, за да се сложим на властта и да си заслужим мил поглед от Бойко Борисов.

  За сметка на свалените хитови пиеси директорът е решил да си даде пълен творчески простор - дал си е главната роля в мюзикъла "Дон Кихот" представление, което ще бъде щедро финансирано, но имам основателни подозрения, че публиката ще бъде рехава. Животът е достатъчно тежък и без човек да си причинява мъката да гледа как Милото се прави на испански рицар и си раздава роли в почти всяка пиеса на поверения му театър.

  Разказвам тази история без да имам за цел дори да се оплаквам. Самата Нона не тръгнала да се изживява като жертва или да се прави на мъченик. Друго е важното. Оказа се, че културната сфера няма защитни сили срещу гербаджийската зараза. Триумфът на посредствените партийни работници из театрите е просто потресаващ. Просперират най-разпалените държачи на папките на Борисов - Милото, Христо Мутафчиев и сие. Те колят и бесят. Дават роли, разпределят пари и посичат всички, които не се вписват в партийната линия. Заразата "ГЕРБ" вече е пуснала своите разсейки в духовната сфера и изчистването след тях няма да е само политически процес. Ще трябва да пръскаме и срещу духовните хлебарки. Че иначе те отново ще си произведат някое бойкоборисовче...

  Александър Симов, фейсбук

 • Неделя, 01 Април 2018 08:36
  След като вече няма Варшавски договор, защо трябва да има НАТО?

  При първото имахме една от най-могъщите армии в района. Разполагахме с най-модерната за тогава военна техника и оборудване. Плащахме процент от БВП като вноска за членство, но тогавашната система изискваше от нас, а и правеше всичко за да сме развити и да можем да си платим вноската, а тя да е колкото се може по-голяма /процент/.

  Получавахме много по Варшавския договор. НАТО... Сега армията ни е най-слабата в района. Разполагаме със стара техника втора употреба. Пак плащаме процент от БВП за членството ни в НАТО, но не за да бъдем силни да пазим Родината си, а да сме слаби и да разчитаме на други, които в зависимост от интереса си, може да ни защитят, но може и да не го направят. Подкрепят ни да приемаме закони, които да рушат родното производство или да отблъскват чужди инвеститори, защото, ако си вдигнем главата, може и да им се опълчим. Какво получаваме от НАТО? Изградиха военна база в Ново село с обещанието, че за жителите ще има много работа. Нищо подобно. Направиха си базата така, че всичко да си имат без да имат нужда от местното население.

  И не на последно място... НАТО бе създадена от страх от Варшавския договор... Ами нали вече го няма? Защо трябва да има една военна организация, която да ни внушава страх от някой при липса на опасения? След като вече няма Варшавски договор, защо трябва да има НАТО?

  Мажд Алгафари, фейсбук

 • Неделя, 01 Април 2018 08:36
  Путин покани лидера на Северна Корея в Москва

  Руският президент Владимир Путин е изпратил покана на севернокорейския вожд Ким Чен-ун да посети Русия, съобщи външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че засега не са обсъждани подробни планове за среща между двамата държавни ръководители.

  Преди дни Ким Чен-ун потвърди готовността си да посети Русия и обяви, че "иска мир". Това става, докато КНДР провежда преговори със САЩ относно изпълнението на ангажиментите, поети по време на срещата между Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп на срещата в Сингапур през юни. Преди няколко седмици Путин изрази готовност да се срещне с Ким в "най-близко време".

Оставете коментар