Вторник, 11 Август 2020

Неделя, 29 Април 2018 14:35

За какво тъгуват в БНР? Елитарните оркестри искат повече пари за музика, която почти никой не слуша

Като изключим химна на България, който слушаме на Нова година и на мачове, с какво впечатляват оркестрите на Българското национално радио днес? Музикантите и певците излязоха да протестират за повече пари. Премиерът Бойко Борисов им се присмя нелепо, че не знаел дори колко оркестри има. Министър-председателят обаче беше прав. Къде да видим музикантите и да чуем изпълненията им? Диригентът на Биг бенда на радиото Антони Дончев обясни, че не било правилно да не се дават пари, защото не свирели чалга, а бутикова музика. Само това остана, да просвирят поп фолк, но не може да каже защо не се правят големи концерти в "Арена Армеец", примерно, която се пълни от 15 000 души за нула време, като пее Слави Трифонов?

Или ние сме прости и нищо не разбираме, или от раиото са ни надценили. Когато се правят подобни констатации, по-добре е човек да се огледа какво става навън и да излезе от сградата на "Драган Цанков", за да чуе какво искат да чуят хората, а не какво му харесва на диригента. Страната ни, с 5-вековно Османско робство, по обективни причини не е успяла да развие кой знае колко усещането към класическата музика и си харесва наложените произведения на Моцарт и Бетовен.

Рахманинов е доста далечен и само истински ценители на музиката могат да харесат нещо повече от италианската му полка. такъв е случаят и с Бах. Но политиката била насочена да ни възпитават. Когато има очевидна пропаст между търсене и предлагане, няма как да се случи. Има куп комерсиални, по думите на музикантите творби, които обаче те кисело отказват да свирят, за да слушаме световно неизвестна музика. В същото време виждаме братята Ешкенази и Васко Василев, които си правят концерти без държавни субсидии, но не сме чули да хленчат, че живеят бедно. 

Ръководството на БНР застана зад музикантите, които са прави, че получават малко пари и ги унижават с 600 лв. Само че - защо не обърнат протестите си към ръководството и към Александър Велев? Вместо да записват произведения, които щели да се помнят след 100 години, а всъщност никой няма интерес, защо не помислят за повече концерти? Извън София! Всички искат да свирят само в зала "България", но какво правят хората извън столицата? Протестите прозвучаха като тези на учените на БАН - "ние нищо не правим, но ни дайте повече пари". Трудът на държавното радио е за почит. Никой не подценява труда на музикантите, но в един момент се превръщат в хамстер, който е сложен в своето малко колело и тича безцелно, но иска да се освободи. Този път обаче мишената е грешна. Директорът на БНР и диригентите плачат, че не им се харесвала музиката и не можели да напълнят големи зали. Тогава? В хората ли е проблема, че от частни радиа пълнят залите, или в БНР? Никой не отрича, че най-известните ни песни са записани в държавното радио, но в момента оркестрите изглеждат като капсулирани, с репертоар, който приспива.

П.П. Бихме се съгласили с хората от НИМХ при БАН, които правят прогнозите за времето за жълти стотинки, а след това млади девойки им ги четат за четворно повече пари и се женят за бивши президенти. 

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Бареков организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака

  Случаят е аналогичен с Росенец, имотът на Прокопиев спира достъпа до морския бряг

   

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Ден 31 на антиправителствени протести

  Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Независимост” в София

  След като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и „Орлов мост“.


   

Оставете коментар