Вторник, 20 Ноември 2018
Неделя, 29 Април 2018 14:35

За какво тъгуват в БНР? Елитарните оркестри искат повече пари за музика, която почти никой не слуша

Като изключим химна на България, който слушаме на Нова година и на мачове, с какво впечатляват оркестрите на Българското национално радио днес? Музикантите и певците излязоха да протестират за повече пари. Премиерът Бойко Борисов им се присмя нелепо, че не знаел дори колко оркестри има. Министър-председателят обаче беше прав. Къде да видим музикантите и да чуем изпълненията им? Диригентът на Биг бенда на радиото Антони Дончев обясни, че не било правилно да не се дават пари, защото не свирели чалга, а бутикова музика. Само това остана, да просвирят поп фолк, но не може да каже защо не се правят големи концерти в "Арена Армеец", примерно, която се пълни от 15 000 души за нула време, като пее Слави Трифонов?

Или ние сме прости и нищо не разбираме, или от раиото са ни надценили. Когато се правят подобни констатации, по-добре е човек да се огледа какво става навън и да излезе от сградата на "Драган Цанков", за да чуе какво искат да чуят хората, а не какво му харесва на диригента. Страната ни, с 5-вековно Османско робство, по обективни причини не е успяла да развие кой знае колко усещането към класическата музика и си харесва наложените произведения на Моцарт и Бетовен.

Рахманинов е доста далечен и само истински ценители на музиката могат да харесат нещо повече от италианската му полка. такъв е случаят и с Бах. Но политиката била насочена да ни възпитават. Когато има очевидна пропаст между търсене и предлагане, няма как да се случи. Има куп комерсиални, по думите на музикантите творби, които обаче те кисело отказват да свирят, за да слушаме световно неизвестна музика. В същото време виждаме братята Ешкенази и Васко Василев, които си правят концерти без държавни субсидии, но не сме чули да хленчат, че живеят бедно. 

Ръководството на БНР застана зад музикантите, които са прави, че получават малко пари и ги унижават с 600 лв. Само че - защо не обърнат протестите си към ръководството и към Александър Велев? Вместо да записват произведения, които щели да се помнят след 100 години, а всъщност никой няма интерес, защо не помислят за повече концерти? Извън София! Всички искат да свирят само в зала "България", но какво правят хората извън столицата? Протестите прозвучаха като тези на учените на БАН - "ние нищо не правим, но ни дайте повече пари". Трудът на държавното радио е за почит. Никой не подценява труда на музикантите, но в един момент се превръщат в хамстер, който е сложен в своето малко колело и тича безцелно, но иска да се освободи. Този път обаче мишената е грешна. Директорът на БНР и диригентите плачат, че не им се харесвала музиката и не можели да напълнят големи зали. Тогава? В хората ли е проблема, че от частни радиа пълнят залите, или в БНР? Никой не отрича, че най-известните ни песни са записани в държавното радио, но в момента оркестрите изглеждат като капсулирани, с репертоар, който приспива.

П.П. Бихме се съгласили с хората от НИМХ при БАН, които правят прогнозите за времето за жълти стотинки, а след това млади девойки им ги четат за четворно повече пари и се женят за бивши президенти. 

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Протести в десетки български градове срещу поскъпването на горивата и увеличените данъци. Блокади на магистрали, главни пътища и гранични пунктове (обновена)

  В цялата страната днес се провеждат протести. Хиляди изразиха своето недоволство и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

  Блокирани бяха участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", главни пътища и гранични пунктове. 

  В София протестът премина като пешеходно шествие от площад "Батенберг" до паметника на Васил Левски, след което блокира и Орлов мост.

  БСП подкрепи протеста. Нинова поздрави хората за смелостта да поискат оставката на правителството. Тя уточни, че е упълномощена от Националния съвет на БСП да изрази това мнение.

  Мащабните граждански протести в страната днес са подкрепени в специална декларация  и от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Днес стана ясно, че на силовите служители е разпоредено масово да връчват стари фишове и да записват номера на автомобили, които участват в протестните шествия.

  Протичане на протестите в отделните градове:

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Готви се още по-голям протест в неделя! Ще успее ли Перник да бутне правителството?

  Перничани се организират за нов протест днес, неделя. В социалните мрежи хората се организират с призиви за отиване към София в 14 часа.

  В събота вечерта в Перник се случи невиждано от много години насам. Хиляди перничани с автомобили излязоха на протест срещу правителството, с искания за по-ниски цени на горивото и храните, пише регионалният сайт zapernik.com.

  Протестиращи се събраха от бившата зала „Миньор“ и обиколиха целия град с автомобилите си. Шествието минаваше първо през центъра на Перник, улица „Струма“, после „Софийско шосе“ до кръговото на магазин „Кауфланд“ Изток. Когато първите коли пристигаха в кв. „Изток“, последните тръгваха от зала „Миньор“. Това са около 10 километра опашка от автомобили.

  Перничани се организират за нов протест днес, неделя. В социалните мрежи хората се организират с призиви за отиване към София в 14 часа.

  Някои хора се разбират за 14 часа пред храм-паметник „Александър Невски“, други пишат за 11 часа на пътен възел „Даскалово“.

  Снощи жандармерия е блокирала входа на София, най-вероятно, за да осуети опит за преместване на протеста от Перник в София през събота вечерта.

  Перничани са едни от най-пострадалите от цените на горивото. Десетки хиляди хора, които живеят в Перник, работят в София, а голяма част от тях ползват автомобили. Това са около 60 километра дневно за отиване и връщане. Средно около 2000 километра месечно.

  „Ще успеят ли перничани да свалят правителството?”, питат се хора на улицата, след като се проведе невиждан по размерите си протест в събота?!

  източник: zapernik.com

 • Неделя, 29 Април 2018 14:35
  Отменя се протестът на кметовете, Борисов ги покани на среща в понеделник

  Протестът на кметовете на малки населени места се отменя, тъй като премиерът Бойко Борисов ги поканил на среща в понеделник. За това информира председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов – кмет на Калофер. 

  Според Румен Стоянов няма да се състои и насрочения за събота протест в София.

  Преди месец кметовете на малки населени места от цялата страна поставиха исканията си на мълчалив протест пред паметника на Христо Ботев в Калофер. Тогава те заявиха, че ако не бъдат чути ще дойдат да протестират в София. 

  Те настояват всяко кметство да има собствен и гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да спазват решенията на общинските съвети да го привеждат в пълен размер.

  Основното недоволство е породено от факта, че в момента никой не може да задължи общинските кметове да превеждат в пълен размер бюджета, гласуван от общинския съвет за определено кметство. Те искат също прагът за образуване на кметство да бъде 100 човека.

  По думите на кмета на Калофер към момента в организацията членуват не по-малко 500 кметове на кметства от страната, а на учредителното събрание на сдружението преди година са били около 100 кметове на кметства.

Оставете коментар