Понеделник, 21 Май 2018
Неделя, 06 Май 2018 11:13

Дори и в глупостта има мярка - да спреш навреме, за да не оставяш трайно впечатление

Как да сме горди с провинциален парад, на който показваме техника, с която 10 родни мутри могат да ни бият?

"По-лесно е да направиш революция, отколкото парад с ентусиазъм". Думите са на Маяковски.

И няма как да не се сети човек за тези думи, ако има телевизор. Щото всички умни колежки задават само един въпрос - "Вълнувате ли се?" Ееее разбира се, че се вълнувам бе мила, не виждаш ли, че има вълнение и вятър? Казвам това, защото дори и в глупостта има мярка - да спреш навреме, за да не оставяш трайно впечатление. Иначе, да, вълнувам се. Вълнувам се преди всичко от въпроса, кога все пак Свети Георги ще убие змея? Щото много се проточи това убийство... Иначе парадът не е лош. Не ми вдъхва самочувствие по една проста причина - провинциален и неуместен е. Най-малкото, защото всички знаем истината, нима себе си лъжем с тези акробатики?

Защото, уважаеми, аз също искам силна и достойна българска армия, но се сещам за поне 10 родни мутри, които имат повече джипове и по-мощни картечници от настоящата българска армия. И още 10, които имат повече акъл от Хекимян. А това, че на Иво Никодимов са му извадили двата предни долни зъба, е направо TOP! И логично го държат в близък план. Щото е дребен. Ако го снимат отдалеч, нищо няма да се вижда.
Абе искам да кажа, че всичко бе жестоко. Безкрупулно жестоко, спрямо нашето самочувствие. Седиш и се питаш, ами ако военните бяха зъболекари?!
Но все едно, все пак друго е важно. Днес само Георги е важен. И змея, който отмаря в Атон.

Затова, честит празник българи. Без патос и без парад. И знайте, че няма смисъл да се правим на голяма военна мощ. Има смисъл само от Жени Марчева. Имаш ли нея, не ти трябва армия.

Васил Петев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 06 Май 2018 11:13
  БНТ си прави майтап с Каракачанов, пусна Павел Вежинов за празника на военните

  Българската национална телевизия буквално се гъбарка с военни министър. Медията пусна култовия филм "Тримата от запаса". Лентата с Георги Парцалев, Никола Анастасов и Кирил Господинов показва реално какви са възможностите на армията ни днес. Комедията е от 1971 година на режисьора Зако Хеския, по сценарий на писателя Павел Вежинов. Припомняме, че днес е национален празник, на който отдаваме чест на армията. Парадът в центъра на София тази сутрин обаче предизвика повече сълзи от смях. На събитието присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, председателката на парламента Цвета Караянчева и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава Румен Радев направи реч, в която припомни успехите на армията през годините. 

  Припомняме на по-младите сюжета на филма. Иван Стайков (Парцалев), Пейо Вътов (Анастасов) и Спиро Стоименов (Господинов) са наскоро мобилизирани български войници, пратени през пролетта на 1945 г. в 3-ти украински фронт на унгарска земя, за да се бият с германците по време на Втората световна война.

  За смях и съжаление у командирите, тези запасни войници са напълно негодни за война. За да се утежни още повече положението, Стайков е съботянин и не желае да използва пушката по предназначение, Спиро се е захласнал по красива унгарка на име Илонка, а Пейо съвсем скоро се е оженил и мисли само за булката си. Те са пред връщане към България, но остават.

  Накрая обаче при едно форсирано нападение над вражеските позиции, тримата, които досега са били обект единствено на подбив и пренебрежение, също се включват в сражението. След като става свидетел на човешката трагедия, дори съботянинът Стайков не стреля по врага, а го удушава с ръце. Без да го разберат, те стават герои. 

  Днешният парад описа подобна ситуация. Докато сърбите имат модерни автомати отново, днес българските военни са унижени и са принудени да показват един самолет и два хеликоптера на парад. Днешното шоу само показа пред европейските партньори, които са в София, че сме сложили на гол тумбак чифте пищови. 

 • Неделя, 06 Май 2018 11:13
  Президентът поздрави военните, на парада за пръв път имаше и части от Македония, Радев нарече съседите ни "братя"

  Президентът Румен Радев официално даде начало на тържествения и грандиозен парад по случай 6-май - Денят на българската армия. За пръв път тази година имаше и военни от Македония в центъра на София. В речта си той нарече западните ни съседи братя.

 • Неделя, 06 Май 2018 11:13
  Трябва да си уникален олигофрен, за да не разбереш, че винаги се репчим на Русия заради чужди интереси

  Трябва да си уникален олигофрен, повтарям - Оникален Олигофрен (ОО), за да не проумееш факта, че колкото пъти сме се репчили на Русия, никога не е било заради преки наши интереси, а заради чужди такива. Както и факта, че колкото пъти сме им се репчили, толкова пъти след това се е налагало именно руснаците да ни "спасяват" от самите тях. А както сами може би знаете, това често се оказва, тъп и дълъг процес. Да не говорим, че тоя път в проблем се опитва да ни вкара не друг, а лично гранясалата от злоба втора леля на Хари Потър, Тереза Змей.

  П.С. Няколко неща трябва да знаете за англичаните и бритпоп легендата Борис Джонсън - повече са селски интриганти, с жилища от червен песък, кухня от бела риба и картоф, музеи пълни с крадени вещи, и се движат от ляво, докато всички останали ходят от дясно. (Твърдят, че са центъра на света, но убиват принцесите си и тормозят до край съседите си. Питайте Мел Гибсън, ако не ми вярвате.
  Единственият свеж персонаж, който имат е Джийвс, а той е слуга.

  Оникални Олигофрени!

  Васил Петев, Фейсбук

Оставете коментар