Неделя, 20 Януари 2019
Четвъртък, 10 Май 2018 09:00

Това вече е провинциализъм: Стилистката на Гала - първа тема в държавата!

Журналисти, интелектуалци и разни набедени звезди трескаво обикалят телевизиите и кахърно нищят фундаменталната тема за софиянците и селяните.

 

Стилистката на Гала стана първа тема в държавата. Кремена Халваджиян е написала гневен статус срещу хората от провинцията в София, призова да не се прибират след празниците, пречели ѝ и дори предложи да върнем комунизма и софийското жителство. Медии гърмят, в сутрешни блокове драматично коментират темата разни хора от София и от другите градове. Това вече е проява на провинциализъм. Коя всъщност е Кремена Халваджиян, за да ѝ обръщаме толкова внимание, да се ядосваме и да се плюем в социалните мрежи на софиянци и на хора, които не са родени в столицата? Стилистката на бившето момиче на късмета Гала. Известна е и като жената на Магърдич Халваджиян. Обичаме да си създаваме теми, с които да се утешаваме и да замитаме важните проблеми под килима, за да спим спкойно, че сме се занимавали с фундаменталните критики на стожера на държавата Кремена Халваджиян. Всеки може да си пише каквото си иска във Фейсбук и в Туитър. Следващата тема може да е "къде е ходила на екскурзия стилистката", което също е "много важно".

По-важно дори от това, че например цената на тока може да ни се вдигне с 30-40 на сто заради изцепката със сделката ЧЕЗ-Гинка. Че сме най-бедната държава в Европейския съюз, а в Европа дори албанците, с които се бъзикахме за реотаните, ни минаха. В същото време се гледаме как премиерът ни избяга от страната и е оставил всичко в ръцете на патриотите, а те се държат като втора група от детската градина. В крайна сметка, да си пуснем Гала, да продължим протестите във Фейсбук и да видим къде ще празнува на 24-и май Кремена Халваджиян.  

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Май 2018 09:00
  Вандали надраскаха църквата "Свети Седмочисленици"

  Безвкусните плочки в градинката започнаха да се разместват

 • Четвъртък, 10 Май 2018 09:00
 • Четвъртък, 10 Май 2018 09:00
  Димитър Списаревски - 75 г. безсмъртие

  Днес се навършват 75 години от последния въздушен бой на българския пилот-изтребител капитан Димитър Списаревски. Макар и умишлено загърбван от родната историография след 1944 г. в продължение на десетилетия, той е пример за себераздаване в името на родината, което отива даже отвъд смъртта.

  На 20 декември 1943 година 60 „летящи крепости” „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изстребитела „Лайтнинг” се насочват към София. Българските изтребители са многократно по-малобройни. Срещу въздушната армада се вдигат едва 36 български самолета – относително модерни „Ме-109 Г”, но и морално остарели трофейни френски „Девоатин”. Целта е да не се позволи на бомбардировачите да нанесат прицелен удар по София.

  Нашият летец сам атакува група от 20 самолета над село Долни Пасарел. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като сваля и нея, но загива и самият той. И до днес се гадае – ранен ли е бил, мунициите ли е свършил, че прави жива торпила. Някои си позволяват да обясняват ситуацията, даже да предават мислите на загиналия, сякаш и те са били в кабината на самолета му. Правят се спекулации – дали той изобщо е имал намерение да извърши това…

  Има определени сведения, че Списаревски не е изключвал и дори е мислил за съзнателно извършване на въздушен таран. Думите и делата при него се сливат в едно. Надъхвайки веднъж унилите колеги след гибелта на летец, той казва: „По-добре е да загинеш във въздуха и да разбере цял народ, отколкото да умреш и никой да не разбере…”

  Целта обаче е изпълнена – бомбардировачите не успяват да нанесат планирания съкрушителен удар по София.

  Самолетът на самия Списаревски пада в околностите на София и само по сребърната верижка с кръстче разпознават овъгления труп на летеца.

  По този повод Радио Лондон излиза с обръщение: „Български летци, ние знаем, че сте храбри и сте готови да браните до смърт своята Родина, но няма смисъл да се блъскате в нашите „крепости”. Защото вие сте малко, а ние сме хиляди!”

  Ще последват нови бомбардировки, нови подвизи на българските летци и нови жертви, но Димитър Списаревски остава в българската история със саможертвата си. А е едва на 27 години…

Оставете коментар