Понеделник, 21 Януари 2019
Сряда, 23 Май 2018 13:53

Кога ще има "комисия" за чистка в МОН? Да направят матури за преподавателите

Думата "комисия" хвърли поредната бомба в образователното минитерство и предизвика полемика. Днес от МОН категорично заявиха, че няма грешка, но седмият въпрос нямало да се зачита за грешка. Това е най-малкият проблем на министерство. Години наред има куп гафове в тестовете, които се пишат от едни и същи хора. Същото е положението и с учебниците. Драскачите, които пишат пълни глупости и слагат Кума Лиса и Кумчо Вълчо като мутри в лимузина, ще се пенсионират на постовете си.

Ще продължават да измислят странни сюжети. Ще карат децата да учат световни простотии. Къде е комисията за това? Защо родителите са принудени да пращат децата си на частни уроци и да пръскат една торба пари, за да завършат? Защо самите родители са неграмотни? Къде остана респектът към учителите? Кой иска децата да са неграмотни и да пишат на шльокавица? Министър Красимир Вълчев допуска същата банална грешка - да допуска да му се качват на главата същите "съветници", които пишат учебници за учениците, а в същото време нямат 1 година стаж в класната стая. Същите тези, които се саморазправят с Алеко Константинов, не искат да знаят как се правят избори, забраняват Балканджи Йово. И още куп странни неща, които им хрумват в безработните часове в университетите.

В същото време професори от Българската филология пращат до редакциите отговори на въпроси с правописни и пунктуационни грешки, но раздават морал, а асистентите им бистрят въпроси за учениците. Докато не настъпи по болното място преподавателите министър Вълчев, всичко ще продължи по същия начин. Вместо "Галъп" да си прави анкети сред хората за пълния член, агенцията можеше да провери знанията на преподавателите. Да видим пък колко от тях са във форма и могат да решат без грешки теста на матурата.

Преподаватели от БАН също се изложиха. Започнаха атака срещу правителството. "Отмъщението" на Ангелите срещу правителството, което не им дава достатъчно пари, но и те не могат да си организират протест. Затворен цикъл. Институцията се е превърнала в луксозен старчески дом, в който академици пият кафе, разказват си за старите времена и чакат да изнесе лекция хидроинженерът Ахмед Доган. 

П.П. Да пазим метеоролозите и НИМХ! Ако и те изчезнат (както нямахме синоптик на Мусала), няма да разберем кога е родила Деси Банова. 

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Министър Велчев обеща увеличение на учителските заплати с 20 на сто от следващата година

  И новата учебна година започва с недостиг на учители по основни предмети

  От 2019 г. учителските заплати ще се увеличат с 20%. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

  „Ще има ново увеличение на заплатите на учителите с около 20% - с толкова вече договорихме увеличението на минималните работни заплати за съответните учителски длъжности. То е предвидено от 1 януари със средносрочната бюджетна прогноза – това ще бъде заложено и в Закона за държания бюджет“, каза още министър Вълчев и уточни, че за това увеличение са отделени 330 млн. лв.

  „Важното е, че проведохме този политически разговор и взехме това решение, че учителите са най-важни и трябва да инвестираме в тях. Минималната заплата, която в момента е 760 лв. за длъжността младши учител и учител, ще се увеличи на 920 лв. – това е основната заплата. Иначе средната брутна заплата, е около 1080 лв. Тя е близка до общата средна на страната. След увеличението тя ще стане близо 1300 лв. – това е брутната. А нетната вероятно ще е между 1000 и 1100 лв., но това е индивидуално и зависи от клас прослужено време и т.н.“, обясни министърът.

  На въпрос дали ГЕРБ ще изпълни обещанието си да вдигне учителските заплати двойно до края на мандата си, Вълчев отговори:

  „Да, и това може да го видим в одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза. За 2019, 2020 и 2021 г. имаме заложени 330 млн. лв. с всяка година повече. В края на мандата една нетна учителска заплата трябва да бъде над 1500 лв., а минималната – над 1300 лв.“, обясни министърът.

  Той посочи, че преди 15 септември има недостиг на учители, като най-трудно се намират педагози по математика, информационни технологии и физика. Като друг обезпокоителен факт Вълчев посочи, че средната възраст на един български учител е около 50 години.

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Задължителните квалификации на учителите - безплатни екскурзии на гърба на държавата

  Задължителните квалификации за учителите от 2 г. насам масово се провеждат некачествено. В някои случаи обучението трае само два часа, в други пък се ходи в командировки в чужбина като не екскурзия, без да има особена образователна полза. Това сочат сигнали на синдикатите и учители от цялата страна. Шеф на училище в от Стара Загора бие рекордите с екскурзии до Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия - Самара, Гомел, Санкт Петербург, Москва и др.

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Къде остана добрият стар текст под черта? Защо за МОН Берлинската стена още не е паднала?

  Тези дни гръмна сензационната иновация – децата ще четат Иван-Вазовия роман „Под игото“ и стиховете на Христо Ботев със специален речник, който ще превежда на учениците архаизмите. Автор е Марин Гинев.

  Наглед помощното средство изглежда безобидно и полезно. Речникът дори щял да е безплатен и достъпен онлайн. Нагледно обаче изглежда нелепо да седнеш и да четеш двама от най-великите автори в българската литература с речник, сякаш си хванал книга на датски и тепърва учиш езика.

  Заинтригувани репортери направиха редица репортажи по националните телевизии, в които питаха видимо подготвени от учители и родители деца какво да говорят, как приемат придобивката. Те не знаели какво значат някои от думите и си ги превеждали според контекста.

  В ерата на Гугъл обаче едва ли кой знае колко младежи ще посегнат към речника, одобрен от МОН. От примерите за свръх сложни думи като „шалвари“ и „бошлаф“ излиза, че или децата са глупави, или разни езиковеди, родители-пуритани и учителки, за които Берлинската стена още не е паднала подценяват за пореден път децата.

  В книгите обикновено има т.нар. „текст под черта“. Сиреч, в края на страницата с по-малък шрифт се обясняват непознатите думи. Ако и това не помага – в Гугъл за по-малко от 3 секунди думата вече е преведена, което отново изглежда доста нелепо – да четеш Вазов и Ботев с търсачка в интернет. Важното е да имаме речник. След някоя и друга година може да спестим на второкласниците таблицата за умножение и да ги научим да смятат с калкулатори.

  Децата живеят в нова ера, която не включва речници, а Гугъл. Ако това са част от реформите на МОН, то министерството живее с поне 15 години назад във времето, когато търсачките не бяха толкова пълни с информация. А на учениците – честито! Ще имат още едно помагало в чантите, които тежат колкото 2 касетки с домати…

  Васил Василев, BIG5

Оставете коментар