Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 23 Май 2018 13:53

Кога ще има "комисия" за чистка в МОН? Да направят матури за преподавателите

Думата "комисия" хвърли поредната бомба в образователното минитерство и предизвика полемика. Днес от МОН категорично заявиха, че няма грешка, но седмият въпрос нямало да се зачита за грешка. Това е най-малкият проблем на министерство. Години наред има куп гафове в тестовете, които се пишат от едни и същи хора. Същото е положението и с учебниците. Драскачите, които пишат пълни глупости и слагат Кума Лиса и Кумчо Вълчо като мутри в лимузина, ще се пенсионират на постовете си.

Ще продължават да измислят странни сюжети. Ще карат децата да учат световни простотии. Къде е комисията за това? Защо родителите са принудени да пращат децата си на частни уроци и да пръскат една торба пари, за да завършат? Защо самите родители са неграмотни? Къде остана респектът към учителите? Кой иска децата да са неграмотни и да пишат на шльокавица? Министър Красимир Вълчев допуска същата банална грешка - да допуска да му се качват на главата същите "съветници", които пишат учебници за учениците, а в същото време нямат 1 година стаж в класната стая. Същите тези, които се саморазправят с Алеко Константинов, не искат да знаят как се правят избори, забраняват Балканджи Йово. И още куп странни неща, които им хрумват в безработните часове в университетите.

В същото време професори от Българската филология пращат до редакциите отговори на въпроси с правописни и пунктуационни грешки, но раздават морал, а асистентите им бистрят въпроси за учениците. Докато не настъпи по болното място преподавателите министър Вълчев, всичко ще продължи по същия начин. Вместо "Галъп" да си прави анкети сред хората за пълния член, агенцията можеше да провери знанията на преподавателите. Да видим пък колко от тях са във форма и могат да решат без грешки теста на матурата.

Преподаватели от БАН също се изложиха. Започнаха атака срещу правителството. "Отмъщението" на Ангелите срещу правителството, което не им дава достатъчно пари, но и те не могат да си организират протест. Затворен цикъл. Институцията се е превърнала в луксозен старчески дом, в който академици пият кафе, разказват си за старите времена и чакат да изнесе лекция хидроинженерът Ахмед Доган. 

П.П. Да пазим метеоролозите и НИМХ! Ако и те изчезнат (както нямахме синоптик на Мусала), няма да разберем кога е родила Деси Банова. 

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Парадокс: От МОН заявиха, че няма грешка на матурите, но няма да зачитат въпрос 7

  Седмият въпрос на матурата по български език и литература ще носи по 1 точка на всички зрелостници, независимо от начина по който са отговорили, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН.

  „Този изпит трябва да покаже знанията. Всеки отговор трябва да бъде безспорен, това е изискване при съставяне на тестовете. След като условието създава и най-малкото съмнение за друг отговор, смятам, че е напълно отговорно решение да не се зачита “, заяви тя. Същевременно от МОН настояват, че в посочения за правилен отговор Б не е допусната граматична грешка. Той гласи: „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия”.

  Тази позиция не беше споделена от езиковеди, според които грешка, макар и техническа при подготовката на теста, има, а МОН се опитва да я прикрие, като „измисля нова граматика”. Зам.-министър Михайлова обясни и как се подготвят тестовете за матурата:

  „Започва се с комисия за изработването на тестовите задачи, след това има комисия за извършване на експертна оценка на задачите. Със заповед на министъра се определят лица, които утвърждават изпитните материали за държавните зрелостни изпити. Най-накрая в последните дни преди матурата има лица, които осъществяват окончателната експертна оценка на изпитните варианти.“ „Има проверка на задачите на няколко нива. От толкова много варианти комбинациите са над 11 млн.“, каза още тя.

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Властта на тайна среща, крие се от медиите

  Скандалът около сделката с ЧЕЗ и последвалата оставка на Теменужка Петкова провали среща на строителния министър Николай Нанков в Търговище. Вчера той трябваше да се види с областния управител Митко Стайков. Той беше поканил предварително и Теменужка Петкова. След като обаче тя заяви, че подава оставка, на събитието са присъствали само зам.-министри, съобщиха за BIG5 колеги от града. Единственият министър, който се е отзовал, е бил образователният Красимир Вълчев. 

  Граждани и журналисти са озадачени, че предварително областният управител ги е предупредил, че срещата ще е без присъствието на медии. Журналисти предполагат, че е ставало въпрос за информация около строежа на автомагистрала "Хемус", която по проект ще минава край града. Около строежа на участъка между село Буховци и Белокопитово се пази пълна тишина, а местните власти избягват да говорят по темата. "По всякакъв начин темата се отклонява и никой не казва нищо за проекта", коментират в града. 

  Отсечката от 16 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“, ще се строи от консорциум ДЗЗД „Хемус 16320“. В него влизат дружествата „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали - Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22" ООД. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Предложената цена от дружеството е близо 144 млн. лв. с ДДС, или около 9 млн. лв. на километър. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че строителят първо ще направи проектиране на трасето, а изграждането ще започне през 2018 г. Срокът за изпълнение на обществената поръчка за отсечката от „Хемус“, участък от км 310+940 до км 327+260“, е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта.

 • Сряда, 23 Май 2018 13:53
  Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк

  В Международния ден на учителя ви представяме избрани цитати за силата на знанието

Оставете коментар