Вторник, 18 Септември 2018
Понеделник, 18 Юни 2018 08:31

Да не бързаме с фойерверките: След като се отказаха от гръцката история, македонците се фокусират изцяло върху нашата

Бойко Борисов вчера беше в еуфория от договора, който подписаха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Той обаче не гарантира, че името на западната ин съседка ще бъде Северна Македония. Предстоят най-вероятно законови мерки на президента Георге Иванов, който отказвяа да подпише споразумението. Той ще върне договора в парламента, където трябва да се гласува с квалифицирано мзинство. Тогава вече нищо не се знае, защото то е много крехко. После ще има референдум, на който отново не се знае какво ще се случи.

Цялата ситуация обясни накратко бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов пред BGonAir. По думите му от новото име най-довлни са албанските партии, които са били против това, да се използва гръцката история. Йорданов каза още, че с договора между Заев и Ципрас македонците са се отказали да ползват като своя историята на елините.

"Има два варианта - или да признаят, че до средата на 20-и век са имали българско самосъзнание, или да влязат в конфликт с нашата страна", допълни бившият дипломат. Той предупреди, че тепърва южните ни съседи трябва да си сменят символите и да пренаписват историята. Йорданов каза още, че въпреки добрите отношения между Зоран Заев и Бойко Борисов, македонският премиер не се отказва от тезата, че Кирил и Методий са македонци. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Юни 2018 08:31
  Гърция - България - 10:0

  1. Ципрас смачка администрацията. Борисов я разду до небесата.

  2. Ципрас унищожи фалшивите социални помощи. Борисов ги превърна в държавна политика.

  3. Ципрас премахна безумните придобивки на чиновниците. Борисов им създаде нови.

  4. Ципрас продаде скъпо Северна Македония на Скопие. Борисов подари на Скопие история с основания за териториални претенции.

  5. Гърция тепърва ще печели от Северна Македония. България тепърва ще губи от нея.

  6. Гърците разбират, че могат да живеят добре, ако произвеждат. Българите разбират, че могат да живеят добре, ако крадат.

  7. Там магазините преливат от гръцки стоки. У нас и солта е внос.

  8. Там се привличат инвеститори, които съблюдават националните интереси. У нас се привличат тези, които изкупуват националните интереси.

  9. Там не се виждат катаджии, но се вижда, че има държава. У нас не е така.

  10. Там децата на българки говорят на майките си на гръцки. У нас - майките на българчета говорят на децата си на английски.

  Васил Василев, фейсбук

 • Понеделник, 18 Юни 2018 08:31
  Огнен ад около Атина! Повече от 20 загинали

  Ципрас: Ситуацията излиза извън контрол

 • Понеделник, 18 Юни 2018 08:31
  Македонци отнеха най-свидното на Борисов! Западните ни съседи вече посягат на премиерските награди (Снимка)

  Българският министър-председател Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по време на официална церемония в Сараево. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум. В своята реч премиерът Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.

  Не така обаче мислят комшиите ни от Македония. Изданието "Татковина" открадна най-свидната награда на България. Западните ни съседи съобщиха на сънародниците си, че всъщност плакетът е връчен на... премиера Зоран Заев. Новината лъсна в сайта и предизвика радост сред македонците. Колкото и да се опитват да ни убедят Бойко Борисов и Зоран Заев, че сме превъзмогнали дразгите между страните си, въпреки клетвите на македонците, че няма да изкривяват историята и фактите, случаят прилича по-скоро на народната мъдрост - вълкът козината си мени, но нрава - не. 

Оставете коментар