Петък, 22 Февруари 2019
Вторник, 19 Юни 2018 09:30

Вижте за какво даваме пари на БАН: Отвлечени от НЛО идват в България, в Черно море има бази на извънземни

От Българската академия на науките са постоянна стачна готовност. Скоро професори и академици не са излизали да искат повече пари. Резонно е обаче и ние, останалите граждани да знаем за какво искат средствата, тъй като от години академията се е превърнала в автономна структура, която работи на тъмно и никой не знае какво се случва в кабинетите на синодалните старчета, както Симеон Дянков нарече учените.

Единственото видимо нещо, което е на светло, е прогнозата за времето. Вижте обаче с какво се занимават някои от светилата на БАН. В интервю за в. "Телеграф" астрофизикът проф. Лъчезар Филипов твърди, че "на Венера кипи живот на 600 градуса". Според уфолога, отвлечени от извънземни идват в България. Той дори е категоричен, че зелените човечета от космоса имат бази в самото Черно море. Ученият е сигурен, че още Хитлер и Сталин са знаели какво е имало на Луната. "Аз се занимавам с НЛО и дълги години се опитваме да установим контакт с тях. Извънземните не са убили Джон Кенеди. Те са причината за убийството му", разкри тайните на вселената проф. Филипов, който на конференцията на уфолозите щял да доведе човек от Хасково, който е отвличан от НЛО.  

Нямаме нищо против НЛО и теориите на конспирациите. Има милиони хора по света, чието хоби е уфологията. Звучи обаче несериозно в държавната ни академия да говорим теории, които могат да бъдат добър сценарий на нов сезон на сериала "Досиетата Х". Преди да поискат пари, не учените първо да покажат публично с какво се занимават, какви са бъдещите им намерения и идеи, защото в противен случай се оказва, че ще плащаме за любителските занимания на шепа хора.  

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Българчетата носят все по-нетрадиционни имена

  Как Катя стана Кейтлийн, а Кристиян - Кристиано

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Топим се с 50 000 души годишно! Регистърът за ражданията не работи

  България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. 

  Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, посочи в студиото на bTV доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследване на населението и човека към БАН.

  „Трябва да измине годината, за да може добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира доц. Елица Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи. Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас.

  Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост.

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Академици към Борисов: Не допускайте намеса на държавата в църквата

  Промените в Закона за вероизповеданията нарушават основни конституционни принципи

  "Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със спорно съдържание, подкопава устоите на демокрацията. Законопроектите поставят под сериозна заплаха свободата на религиозните общности и институции и предвиждат недопустима намеса на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна църква и другите вероизповедания. Това поставя под съмнение правовата държава". 

  Това пишат до премиера Бойко Борисов академици и член-кореспонденти на БАН, сред които Антон Дончев, Георги Марков, Стефан Воденичаров, Михаил Виденов, Иван Гранитски и др.

  Те предупреждават, че ще бъде лош атестат за държавата вероизповеданията да търсят защита на своите права в европейските институции – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и основните свободи, институциите на Европейския съюз и защитните механизми на международното право.

  Като сериозен знак за управляващи и опозиция е, че основни вероизповедания са против предлаганите промени, основавайки се на основните конституционни принципи за отделеност на религиозните институции от държавата и ненамеса във вътрешния им живот, изтъкват академиците.

  Те призовават да не се приемат промени в Закона за вероизповеданията, които според тях са спорни и  нарушават основни конституционни принципи – отделеност на религиозните институции от държавата, ненамеса във вътрешния живот на вероизповеданията от страна на държавата и равнопоставеността им.

  Публикуваме пълния текст на писмото им до премиера Борисов:

  ДО 
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р БЪЛГАРИЯ 
  Г-Н БОЙКО БОРИСОВ 

  ОБРЪЩЕНИЕ 
  на български общественици по повод на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията 

  Уважаеми господин Борисов, 

  От историческия цивилизационен избор, направен преди повече от хиляда години от св. благоверен цар Борис Михаил Покръстител и утвърден през столетията в лицето на множество български държавници, българският народ и държава възприема спасителната Христова вяра, кръщава се в купела на св. Православие, става пълноправен член на европейското християнско семейство.

  Наследници на културните и националните плодове на нашата Родина, утвърдила се като „държава на Духа“, сме всички ние. Като истински наследници на това драгоценно богатство, ние сме призвани да го пазим, защитаваме и развиваме, както са го пазили нашите предци. Те са знаели добре, че главният фактор за да има Българска държава, е била и е преди всичко Българската църква.

  Затова нашите държавници са се стремели да развиват отношения между Църквата и държавата, основани на взаимно почитане, на закрила на правата на Църквата като гарант за националната сигурност и просперитет, на истинска симфония в отношенията между тях. 

  Поклон пред позицията на Българската православна църква, защото, когато обществото беше в опасност – ратифицирането на Истанбулската конвенция – Църквата защити обществения интерес и подпомогна българската държава. 

  Едно от големите завоевания на прехода е новата демократична Конституция на Република България, в която е отделено специално място на традиционното вероизповедание в страната – светото Православие. 

  В Конституцията ясно са разграничени ролите и мястото на държавата и на Църквата въз основа на съвременните демократични европейски практики. В съответствие с българската Конституция през 2002 г. беше приет нов демократичен Закон за вероизповеданията, по който вече повече от едно десетилетие и половина се развиват успешно и градивно на демократична основа отношенията между държавата и Църквата. 

  През последните години наблюдаваме особена грижа за Църквата от страна на държавата в лицето на нейния министър-председател и на институциите на всички равнища. Чрез финансовата подкрепа на правителството се реставрират и строят много църкви и манастири, които са безценно богатство на българския народ. Това още веднъж говори за добрите отношения между Църква и държава, както те са определени от действащия Закон за вероизповеданията.  

  През последните седмици ставаме свидетели за прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със спорно съдържание. 
  За съжаление мнозина, водени от добри намерения, бяха подведени от тези заявления. 

  Тревогата ни от законопроектите за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията се изразяват в следното: 

  1. В законопроектите се предлагат промени, които, ако бъдат приети, ще доведат до намеса на държавата в делата на Църквата – в нейния вътрешен и неприкосновен духовен живот, в нейното устройство и хилядолетна йерархична структура, в нейната финансова независимост. Не може поради конюнктурни и временни цели да се жертва свободата и независимостта на Българската православна църква и другите вероизповедания. Не може защитата на националната сигурност да става чрез контрол върху Църквата! Държавата има установени законови механизми и специализирани органи за опазване на националната сигурност. 

  2. Сериозен знак за управляващи и опозиция е, че основни вероизповедания са против предлаганите промени, основавайки се на основните конституционни принципи за отделеност на религиозните институции от държавата и ненамеса във вътрешния им живот. Вероизповеданията в България са пример за толерантност, за разбирателство в името на обществения мир и националната сигурност и отстояване на българската държавност. Законопроектите поставят под сериозна заплаха свободата на религиозните общности и институции и предвиждат недопустима намеса на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна църква и другите вероизповедания. Това поставя под съмнение правовата държава. 

  3. Тревожно е че, Католическата църква в България повторно изрази становище преди второто четене на законопроектите, в което изразява тревогата си, че Законът за вероизповеданията с предлаганите промени може да стане Закон против вероизповеданията. 

  4. Недопустимо е да се приемат норми, които водят до неравнопоставеност на вероизповеданията, при ползването на спорни критерии. Нонсенс е да се правят сравнения на вероизповеданията с политическите партии, които държавата е длъжна да финансира, тъй като участват във функционирането на държавната власт, а вероизповеданията са отделени от държавата и се издържат основно от дарения. 

  5. Повече от притеснително е ограничаването на даренията от чужбина, при условие, че България е член на Европейския съюз. Това би поставило на основата на принципа за реципрочност въпроса за подпомагане от страна на българската държава на български светини извън страната - храма „Свети Стефан“ и сградата на Българската Екзархия в Истанбул, Зографския манастир в Гърция, както и на православните църковни общини, поделения на Задграничните епархии на БПЦ в държавите в Европа, САЩ и Канада. За повечето вероизповедания ограниченията на даренията от чужбина ще постави в невъзможност съществуването им. 

  6. Не смятаме, че всички дарения трябва да бъдат регистирани в Дирекция по „Вероизповедания“.

  7. Според нас е необходимо да се упражнява контрол върху езика на проповедта. 

  8. Ще бъде лош атестат за Българската държава вероизповеданията да търсят защита на своите права отново в европейските институции – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и основните свободи, институциите на Европейския съюз и защитните механизми на международното право. 

  9. Благородното намерение да се подпомогнат финансово свещенослужителите трябва да стане с отчитане на всички фактори и справедливи критерии, при запазване на отделеността на държавата и Църквата и зачитане на автономното вътрешно право на Църквата, принципа на недискриминация на отделните вероизповедания и със запазване на досегашния модел на църковно-държавни отношения, който доказа своята успешност.

  Обръщаме се към вас да погледнете с внимание и да се вслушате в Становището на Светия синод на Българската православна църква във връзка със спорните законопроекти. То отразява мъдростта на нашите архипастири, които със своята позиция предпазват държавата от това да извърши съдбоносна грешка. 

  С настоящето Обръщение ние настояваме за запазване на демократичните права и свободи на вероизповеданията в Република България, както и за гарантиране на тяхната независимост от държавата.

  През цялата многовековна история се откроява един основен извод:

  Българската православна църква е била, е и ще бъде основен гарант за националната сигурност на България. Тя е основният фактор за съхраняване на българската народност и за възникването на българската нация.

  Свободата на Църквата е условие за свободата на държавата, духовността на народа и правата на гражданина.

  Сега ние сме призвани да подкрепим и защитим Българската православна църква и другите вероизповедания в България като призоваваме да не се приемат промени в Закона за вероизповеданията, които нарушават основни конституционни принципи – отделеност на религиозните институции от държавата, ненамеса във вътрешния живот на вероизповеданията от страна на държавата и равнопоставеността им. 

  Акад. Васил Гюзелев 
  Акад. Константин Косев 
  Акад. Антон Дончев 
  Акад. Васил Сгурев 
  Акад. Димитър Димитров 
  Акад. Стефан Воденичаров 
  Акад. Георги Марков 
  Акад. Михаил Виденов 
  Акад. Атанас Атанасов 
  Акад. Лъчезар Трайков 
  Акад. Кирил Боянов 
  Чл. кор. Иван Гранитски 
  Чл. кор. Стефан Хаджитодоров

  Снимка / колаж: Епицентър

Оставете коментар