Неделя, 23 Септември 2018
Вторник, 19 Юни 2018 09:30

Вижте за какво даваме пари на БАН: Отвлечени от НЛО идват в България, в Черно море има бази на извънземни

От Българската академия на науките са постоянна стачна готовност. Скоро професори и академици не са излизали да искат повече пари. Резонно е обаче и ние, останалите граждани да знаем за какво искат средствата, тъй като от години академията се е превърнала в автономна структура, която работи на тъмно и никой не знае какво се случва в кабинетите на синодалните старчета, както Симеон Дянков нарече учените.

Единственото видимо нещо, което е на светло, е прогнозата за времето. Вижте обаче с какво се занимават някои от светилата на БАН. В интервю за в. "Телеграф" астрофизикът проф. Лъчезар Филипов твърди, че "на Венера кипи живот на 600 градуса". Според уфолога, отвлечени от извънземни идват в България. Той дори е категоричен, че зелените човечета от космоса имат бази в самото Черно море. Ученият е сигурен, че още Хитлер и Сталин са знаели какво е имало на Луната. "Аз се занимавам с НЛО и дълги години се опитваме да установим контакт с тях. Извънземните не са убили Джон Кенеди. Те са причината за убийството му", разкри тайните на вселената проф. Филипов, който на конференцията на уфолозите щял да доведе човек от Хасково, който е отвличан от НЛО.  

Нямаме нищо против НЛО и теориите на конспирациите. Има милиони хора по света, чието хоби е уфологията. Звучи обаче несериозно в държавната ни академия да говорим теории, които могат да бъдат добър сценарий на нов сезон на сериала "Досиетата Х". Преди да поискат пари, не учените първо да покажат публично с какво се занимават, какви са бъдещите им намерения и идеи, защото в противен случай се оказва, че ще плащаме за любителските занимания на шепа хора.  

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Председателят на БАН се опита да приспи парламента и да бие рекорда на Кастро

  Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски се опита да приспи народните представители с отчет за свършената работа през 2017 г. Той изтъкна, че е обърнал внимание на младите хора със стратегия. Оказа се, че до 26 години има двама души, а над 250 са минали 60 години. Ревалски поиска повече пари за развитието на науката. Академикът изтъкна постиженията на БАН в областта на космонавтиката, физиката и микробиологията. 

  В края на речта си той беше репликиран от народни представители, които в един момент се почувстваха като в капан на Фидел Кастро, а Ревалски действително нямаше намерение да спира с речта си. Той направи и презентация с лаптопа си на свръх модерното изобретение на БАН Power point и показа слайдове с цифри колко е напреднала науката ни. Накрая от вълнение си забрави компютъра на трибуната, а помощникът му, който беше седнал в стола на стенографите трябваше да притичва и да му го носи. Той бе и единственият, който ръкопляска на шефа си след "пламенната" реч. 

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  След пореден протест, вадят метеоролозите от БАН

  Изваждат НИМХ от структурата на БАН. Около този вариант са се ориентирали метеоролозите, ръководство на академията и властта.

  Това изваждане не трябва да става механично, обяви на бирифинг в МС просветния министър Красимир Вълчев.

  Все още темата ще се обсъжда. Очаквайте подробности! Припомняме, по-рано днес с освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София.

  Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката(МОН) като самостоятелна научна организация.

  Те негодуват и срещу липсата на достатъчно финансиране на институцията и недостига на достатъчно висококвалифицирани кадри.

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Централната банка: Българите теглят все повече кредити

  Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната банка. Над 21 милиарда лева са кредитите на домакинствата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лева. Най-голямо увеличение има при броя на кредитите между 100 и 200 хиляди лева.

  Справката на Централната банка показва още, че при заемите до 1000 лева също има значителен ръст. Най-малък е ръстът при кредитите над 1 милион. Финансовите експерти обясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които предлагат банките. При ипотечните кредити средните лихви и в левове, и в евро намаляват и са под 4%. В борбата за клиенти някои банки предлагат кредит за жилище с лихва под 3%:

  „За тип клиенти, които се осигуряват на високи доходи, на максималния осигурителен доход или пък имат нетен доход поне 3000 лева”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков пред БТВ. А според икономистите за ръста в кредитирането има и други причини. „Икономиката расте, заетостта е на рекордно високи нива и заплатите растат с относително високи темпове – всичко това води до едни по-добри доходи и спокойствие в потребителите за бъдещето”, коментира Десислава Николова.

  Икономистите обясняват ръста на по-големите кредити с поскъпването на имотите. А по-голямата популярност на кредитите до 1000 лева се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите предпочитат заем с малки вноски, които не тежат на семейния бюджет.

Оставете коментар