Петък, 20 Юли 2018
Вторник, 19 Юни 2018 09:30

Вижте за какво даваме пари на БАН: Отвлечени от НЛО идват в България, в Черно море има бази на извънземни

От Българската академия на науките са постоянна стачна готовност. Скоро професори и академици не са излизали да искат повече пари. Резонно е обаче и ние, останалите граждани да знаем за какво искат средствата, тъй като от години академията се е превърнала в автономна структура, която работи на тъмно и никой не знае какво се случва в кабинетите на синодалните старчета, както Симеон Дянков нарече учените.

Единственото видимо нещо, което е на светло, е прогнозата за времето. Вижте обаче с какво се занимават някои от светилата на БАН. В интервю за в. "Телеграф" астрофизикът проф. Лъчезар Филипов твърди, че "на Венера кипи живот на 600 градуса". Според уфолога, отвлечени от извънземни идват в България. Той дори е категоричен, че зелените човечета от космоса имат бази в самото Черно море. Ученият е сигурен, че още Хитлер и Сталин са знаели какво е имало на Луната. "Аз се занимавам с НЛО и дълги години се опитваме да установим контакт с тях. Извънземните не са убили Джон Кенеди. Те са причината за убийството му", разкри тайните на вселената проф. Филипов, който на конференцията на уфолозите щял да доведе човек от Хасково, който е отвличан от НЛО.  

Нямаме нищо против НЛО и теориите на конспирациите. Има милиони хора по света, чието хоби е уфологията. Звучи обаче несериозно в държавната ни академия да говорим теории, които могат да бъдат добър сценарий на нов сезон на сериала "Досиетата Х". Преди да поискат пари, не учените първо да покажат публично с какво се занимават, какви са бъдещите им намерения и идеи, защото в противен случай се оказва, че ще плащаме за любителските занимания на шепа хора.  

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Румен Гечев: Да не забравяме, че парите от Китай не са подарък, а заем

  "Инвестиции у нас от страна на Китай са били малко повече от 5 млн. евро за миналата година. В Босна и Херцеговина те са 4 млрд. За Русия и Китай Турция е доста малък играч". Това заяви пред БТВ Румен Гечев от БСП. По думите му 1, 5 млрд. евро, които сме договорили, няма как да дойдат веднага. Според него подобен превод еднократно не е възможен и допълни, че парите не са подарък, а заем за страната ни.

  "Ние имаме нужда от инвестиции. Същият милиард и половина можем да вземем от други банки. Лихвите по принцип в момента са ниски. В България няма инвестиционни проекти. Проблемът не са кредитите. Можем да ги вземем от всякъде. Не знаем какви са лихвите. Парите от Китай са си заем. Дано да строят „Белене”. Няколко години българската държава ги размотава", каза още Гечев.

  По думите му, АЕЦ „Белене” може да се строи съвместно с Русия и Китай. Той допълни, че Китай изнася в ЕС стоки за 500 млрд. евро годишно и изкупува предприятия от целия ЕС. "Докато ние се подчиняваме на идеологически догми, началниците от Брюксел широко са отворили врати за китайски инвестиции. Китай работи с дългосрочен хоризонт. Водят паралелни преговори с Брюксел и двустранни срещи. След кризата търговията на Китай с Източна Европа се разширява, за разлика от Западна Европа", коментира Румен Гечев.

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  ЕК не ни вярва за оградата, подозира ни в непрозрачно харчене на пари

  Европейската комисия се е усъмнила в прозрачноста по харченето на парите за охрана на границата. Това става ясно от внесените от МВР промени в постановление на правителството, с което се определя начинът на разпределение на средствата (Постановление № 167 на Министерския съвет от 08 юли 2016 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014 - 2020 г.).

  В мотивите към промените е посочено, че ЕК е изготвила одитен доклад, в който се правят препоръки за подобряване на механизма за разпределяне на парите. От вътрешното министерство са пестеливи за подробностите в доклада, но посочват, че ЕК "възприема процедурата по обжалване" на исканията за безвъзмездно финансиране за "ограничаваща и непрозрачна".

  Самата оценка на проектните предложения пък крие рискове от конфликт на интереси. Причината е в ревизирането на отказите за одобряване на проекти. Според сега действащата процедура възражение може да бъде отправено до ръководителя на отговорния орган. Той пък от своя страна назначава комисия, която да прецени основателно ли е възражението.

  В мотивите към промените на постановлението е посочено:

  Европейската комисия счита, че този подход би могъл да се възприеме като конфликт на интереси, тъй като възражението е адресирано до ръководителя на отговорния орган, независимо че същото се разглежда от лица, различни от оценителната комисия и че ръководителят на отговорния орган не е пряко ангажиран с оценителния процес. Европейската комисия възприема процедурата по обжалване за ограничаваща и непрозрачна. 

  Препоръката на ЕК е да се въведе механизъм, при който възражението да бъде отправено и до друг орган, като например "ръководството на МВР".

  По тази причина МВР предлага промяна в механизма, при която министърът на вътрешните работи или оправомощеното от него лице да "определя със заповед лица, извън структурата на отговорния орган, които да извършват проверка за основателността на получените възражения".

  От 2014 г. досега по двата фонда - „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и „Вътрешна сигурност“ (ФВС), страната ни е получила близо 150 млн. евро, които са определени за купуване на техника и за подобрение на управлението на мигрантските потоци. Средствата се отпускат след подписване на договор между МВР и съответния бенифициент или с обществена поръчка. МВР вече обяви две такива големи поръчки. Едната е за купуване на персонални камери за граничните полицаи, а другата - за система за лицево разпознаване.

 • Вторник, 19 Юни 2018 09:30
  Сидеров открива център за усвояване на евросредства до офиса си в родния Ямбол

  Съгражданите му се питат къде са високите доходи на патриотите, които обещаха преди изборите

Оставете коментар