Петък, 17 Август 2018
Понеделник, 23 Юли 2018 09:46

Доживяхме американски президент да имитира българския премиер

Онези, които величаят Борисов като “геополитик” , определено го понижават. Той направо е законодател на геополитическата мода в самия Вашингтон!

Не знам как е “по света” ( поне не навсякъде), но у нас сред харесващите Тръмп негови последователи има и искрено вярващи в позитивни страни от неговото поведение, без да са повлияни от руската пропаганда. Няма статистика по въпроса, но е сигурно, че те са абсолютно малцинство сред тръпмопаните, огромната част от който в България страдат от потомствен рашизъм и виждат в лицето на червенокосия наистина много полезен идиот, който разбива западното единство.

За малцинството тръмписти, убедени, че той е реформатор и консерватор, което е полезно за Амерка, всяка новина за продължаване на американските санкции срещу шайката на Путин е доказателство за тяхната правота. Сигурно и съобщението, че САЩ отпускат 200 милиона за Украйна, която да използва средствата за военни цели, е прозвучала като пореден отпор на “слуховете” за руската връзка на американския президент и на “приказките”, че той е зависим от Путин и се държи с него сервилно.

Щеше да бъде добре това да е вярно, но за съжаление става дума за фалшива надежда, ако не и за фалшива новина. Защото и най-лаконичният прочит на списъка от военния американски трансфер за Украйна предвиден някъде в неопределеното бъдеще, показва точно обратното: Тръмп пак много е внимавал да не дразни Путин с предоставяне на ефективни оръжия на Украйна, с които да застраши руската военна намеса.

Американското финансиране ще бъде използвано за “ екипировка, която да подпомага настоящите тренировъчни програми и оперативни нужди, включително възможности за засилването на командването и контрола на Украйна, разполагането на системи за сигнализация, секретна комуникация, военна мобилност, нощно виждане и военно медицинско лечение“, гласи съобщението на Пентагона, цитирано от БГНЕС.

Няма нужда човек да е военен експерт, за да схване от беглия прочит на тази информация, че става дума за символичен жест, който с нищо не променя факта, че Украйна се сблъсква с най-бързо милитаризиращата се ядрена държава в света, струпала огромни военни арсенали срещу своята жертва – особено в отхапания за целта Кримски полуостров, превърнат вече в една огромна руска база с многократно увеличен флот, срещу който украинските въоръжени сили нямат шанс за реално противопоставяне. Когато Путин повтори пред Тръмп “ Крим наш” , а американският президент “пропусна” да му опонира, кремълският агресор имаше точно това предвид: украинците не могат да си го вземат вече и щом Америка мълчи, това е свършен факт.

Така че отпуснатата “капка в морето” от 200 милиона долара за украинската армия не само не опровергава основателните подозрения за заиграването на Тръмп с Путин, но на практика го потвърждава. Ако към този факт добавим и изблика на Тръмп по адрес на Черна гора, която можела да се превърне в повод за Трета световна война след присъединяването й към НАТО, цялата миниатюрност на черногорския пример, даден от стопанина на Белия дом, подчертава какво си мисли той в действителност за огромната Украйна и опасността тя да въвлече САЩ в конфликт с Русия в случай, че не бъде спазен ултиматумът на Путин алиансът да не интегрира украинците, напомнен от Владимир Владимирович отново ден преди новината за американските 200 милиона долара, отпуснати на Киев.

В рамките на не особено смешната шега може да се каже, че Тръмп имитира нашия премиер Борисов, който на думи е натовец, но на практика много внимава да не дразни Путин с каквото и да било. В този смисъл онези, които величаят Борисов като “геополитик” , определено го понижават. Той направо е законодател на геополитическата мода в самия Вашингтон!

Иво Инджев, Ivo.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Юли 2018 09:46
  Държавата дава 5 млн. лв. за проект на каката на Борисов

  С 5 млн. лв. в следващите 2 години трябва да бъде въведена в България бързата и надеждна NAT технология за тестване на дарената кръв. За изработването на модел и въвеждането на тестовете, за което от години се бори д-р Красимира Иванова, сестра на премиера Бойко Борисов, е предвидена специална научна програма. За нея през тази година са отделени 3 млн. лева, а за следващата още 2 млн. лв.

  В проекта ще участват националният кръвен център, медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, центърът по заразни болести, медицинският факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Само за втората половина на тази година е предвидено да бъдат направени по 700 изследвания на кръвни проби за ХИВ 1 и 2, хепатит В и С и сифилис. За следващата година трябва да бъдат направени по 1500 такива изследвания за всеки от вирусите. Това ще се случи в Националния кръвен център, но в периода до 2022 г. трябва да бъде закупена апаратура и за останалите кръвни центрове в страната.

  “Този метод е от жизненоважно значение за хората, на които се прелива кръв, и предотвратява всички болести, предавани по кръвен път, като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и който се обостря до хроничен и до цироза. Кръв се прелива и на бебета, и то все по-често заради раждането на все повече недоносени деца. В момента кръвопреливането не дава никаква сигурност за качеството на кръвта - дали тя е 100% проверена за трансмисивните болести”, обясни през април 2018 г. д-р Красимира Иванова в интервю за “24 часа”. Тя е шеф на отделението по неонатология в Първа АГ болница “Св. София” в столицата.

 • Понеделник, 23 Юли 2018 09:46
  Много ни е красива държавата, но за строителство е много неудобно!

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище, предаде "Фокус". Церемонията по символичната първа копка започна с водосвет за здраве отслужен от Варненският и Велико преславски митрополит Йоан. „Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два - три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно“, каза по време на първата копка Борисов.

  По думите му за година и 2 - 3 месеца ще бъде изграден този участък. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, каза още премиерът. По думите му предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят Борисов.

 • Понеделник, 23 Юли 2018 09:46
  Сидеров пита Борисов: Трябва ли ни такова правителство?

  Странно поведение има напоследък председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров, който влезе в открита война с малкия си коалицинен партньор Валери Симеонов. В отговор на проверките за шума по заведенията на Черноморието Волен Сидеров предприе проверка на проверките.

  Неочаквано обаче неприязанта на Сидеров към Симеонов започва да се прехвърля върху целия кабинет. За първи път лидерът на "Атака" задава въпроса - защо ни е това правителство?
  „Искам отговор от министър-председателя. Трябва ли такова правителство да продължава да управлява, ако не прави благини, не вдига пенсиите, както сме записали в коалиционното споразумение, а се занимава на кого да му затворим заведението, за да може другият олигарх, някой олигарх, да намаже и да стане по-богат“, заяви в Бургас лидерът на Атака Волен Сидеров.
  „Това правителство да се замисли дали имаме нужда от него, или да си търсим друго правителство“, заяви Сидеров. Обръщаме се към правителството: казвам им много внимателно да помислят върху това да вкарат извънредна точка в МС да разгледат поведението на определени членове на правителството“, каза още той.

  Припомняме, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров се появи преди седмица в Министерски съвет, за да участва в заседанието на министрите. Той носеше в себе си писмо, в което настоява да получи цялата информация за това кой и как е разрешил на вицепремиера Валери Симеонов да извършва проверки по Черноморието. Сидеров посочи, че по този начин лидерът на НФСБ пречи на туризма и поиска оставката му.
  Днес Сидеров трябваше да получи от Борисов отговор на въпросите си, но поради заминаването на премиера за Троянския манастир разговорът им бе отложен.

Оставете коментар