Сряда, 24 Април 2019
Понеделник, 03 Септември 2018 09:04

Анализатори: Трите оставки не са достатъчни, инцидентът само ускори неизбежния ремонт в кабинета

Оставките бяха неизбежни. В определен момент нямаше как да не се случат. Инцидентът край Своге само ускори политическите процеси в държавата.

Около тези изводи се обединиха пред БНТ Боряна Димитрова и Татяна Буруджиева по повод трите министерски оставки след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

"Никой не очакваше да се случи такава трагедия, но когато се случи трагедия от такъв мащаб, трябва да има поемане на политическа отговорност. Тези оставки не са достатъчни – поемането на политически оставки е важно, но не може да се спре само дотук. Очевидно е, че тримата министри няма как да имат пряка вина за инцидента. След катастрофата много се коментираше за сцеплението на асфалта на пътя край Своге, но този случай осветли качеството на сцеплението между институциите. Оказа, че има криза на сцеплението между институциите и трябваше да има поемане на политическа отговорност", заяви Димитрова.

Политологът Татяна Буруджиева коментира, че есента е времето за промени в кабинета. Изключително трагичният случай край Своге просто ускорява едни процеси, които така или иначе ще се случат. Тепърва ще се обсъжда дали ще се остане само с тези оставки. Мисля, че към края на септември ще видим една изчистена формула за промени в кабинета. Въпреки исканията на опозицията обаче, няма нищо, което да предвещава предсрочни избори, подчерта Буруджиева.

Опитът на НФСБ да покаже, че е равностоен партньор, показва че има криза в комуникацията в коалицията. Коалиционната формула е много сложна, ние нямаме достатъчна политическа култура, за да сме толерантни към партньорите си, посочи политологът.

Мнението на хората за трите министерски оставки носи ясен политически сигнал – че по цялата система е необходим ред. Хората искат конкретните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки. Нуждаем се от подредба не само на коалицията и на правителството, но и от подредба на държавата, допълни Боряна Димитрова.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Бойко Борисов предложи Данаил Кирилов за правосъден министър

  Министър-председателят Бойко Борисов предложи Данаил Кирилов за министър на правосъдието. Това обяви в централата на ГЕРБ лидерът на партията след среща на ГЕРБ с "Обединени земеделци" за подписване на политическо споразумение за подкрепа на евроизборите.

  Първата задача на Кирилов като правосъден министър ще бъде да работи за включване на общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон.

  В момента Кирилов е председател на Законодателната комисия в НС.

  „Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да кажа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов без да споменава имена.

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Всички заместник-председатели на градския съд подадоха оставки

  Съдийската колегия отложи гласуването им, за да не обезкърви СГС

Оставете коментар