Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 03 Септември 2018 09:04

Анализатори: Трите оставки не са достатъчни, инцидентът само ускори неизбежния ремонт в кабинета

Оставките бяха неизбежни. В определен момент нямаше как да не се случат. Инцидентът край Своге само ускори политическите процеси в държавата.

Около тези изводи се обединиха пред БНТ Боряна Димитрова и Татяна Буруджиева по повод трите министерски оставки след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

"Никой не очакваше да се случи такава трагедия, но когато се случи трагедия от такъв мащаб, трябва да има поемане на политическа отговорност. Тези оставки не са достатъчни – поемането на политически оставки е важно, но не може да се спре само дотук. Очевидно е, че тримата министри няма как да имат пряка вина за инцидента. След катастрофата много се коментираше за сцеплението на асфалта на пътя край Своге, но този случай осветли качеството на сцеплението между институциите. Оказа, че има криза на сцеплението между институциите и трябваше да има поемане на политическа отговорност", заяви Димитрова.

Политологът Татяна Буруджиева коментира, че есента е времето за промени в кабинета. Изключително трагичният случай край Своге просто ускорява едни процеси, които така или иначе ще се случат. Тепърва ще се обсъжда дали ще се остане само с тези оставки. Мисля, че към края на септември ще видим една изчистена формула за промени в кабинета. Въпреки исканията на опозицията обаче, няма нищо, което да предвещава предсрочни избори, подчерта Буруджиева.

Опитът на НФСБ да покаже, че е равностоен партньор, показва че има криза в комуникацията в коалицията. Коалиционната формула е много сложна, ние нямаме достатъчна политическа култура, за да сме толерантни към партньорите си, посочи политологът.

Мнението на хората за трите министерски оставки носи ясен политически сигнал – че по цялата система е необходим ред. Хората искат конкретните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки. Нуждаем се от подредба не само на коалицията и на правителството, но и от подредба на държавата, допълни Боряна Димитрова.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Марешки си дава имунитета, но продължава да иска оставките на Симеонов и Каракачанов

   „Воля” ще продължи да крепи кворума

  Председателят на ПГ на „Воля” и шеф на партията Веселин Марешки е подал заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Същото е направила и зам.-председателят на парламентарната група, Кръстина Таскова. Това съобщиха днес двамата на брифинг в Народното събрание.

  Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска техния имунитет заради повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а, ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване).

  По време на брифинга Марешки размахваше голям пластмасов кокал, приготвен специално, за да онагледи коалиционните партньори на ГЕРБ – ВМРО и НФСБ. Той призова за оставките на двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. "Това ли правят - да гризкат кокала на властта и да не оставят нищо за българския народ", каза Марешки, размахвайки кокала пред журналистите.

  Депутатите от „Воля” няма да напуснат пленарната зала, но ще продължават да настояват за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщи още Марешки.

  Той заяви, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма „да напълни джоба на българите. „Воля” не е била и никога няма да бъде политически рекетьор”, каза Марешки, с което гарантира кворума на управляващите.

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Бивш министър: Шефовете на БДЖ са излъгали за реалното състояние в холдинга

  След одита в БДЖ ще излязат интересни неща, прогнозира Петър Мутафчиев.

  Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на Министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им. Това каза Петър Мутафчиев - председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта, пред БНР.

  Вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на директорите - Велик Занчев подадоха оставка. В началото на месеца пък транспортният министър Росен Желязков назначи пълен одит на Държавните железници. Причината са съмнения за злоупотреби на най-високо ръководно ниво.

  От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта Петър Мутафчиев. Той припомни, че седмица преди оставките от ръководството на дружеството са декларирали пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а също и че стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро.

  Седмица след това идват всички тези проблеми, подчерта експертът.

  Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата. През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, добави той. Според него е напълно наложително да се завиши контролът в тази посока.

  По думите на експерта след вътрешния одита, назначен от министъра на транспорта, ще излязат интересни неща, ако се покаже реалното състояние на БДЖ. Той подчерта обаче, че не се коментират важните въпроси, като например какво се случва с "Товарни превози".

  Петър Мутафчиев смята, че трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците: 

  "Време е да се наложат основните правила на корпоративното управление в държавните предприятия и най-вече в железопътното. Време е да сложим ред и правила. Важно е как ще подбереш хората. Важно е да изчезне максимално политическият елемент. Трябва да има ясни ангажименти за това в средносрочен план какво възнамеряват да постигнат, колко ще увеличат приходите, по какъв начин ще подходят, какви инвестиции ще се направят, какви гаранция. От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция", допълни той.

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Ръководството на БДЖ подаде оставка по настояване на транспортния министър

  Цялото ръководство на БДЖ е подало оставка късно снощи. Това е станало по настояване на министъра на транспорта Росен Желязков.

  Молби за освобождаване са подали изпълнителният директор Владимир Владимиров, финансовият директор Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта.

  Оставките са подадени след снощното късно заседание на борда на директорите, а днес са внесени в деловодството на Министерството на транспорта.

  Ден по-рано транспортният министър разпореди пълен одит на холдинга заради тежкото му финансово състояние. Тази година държавата се намесва два пъти с обща помощ от 134 млн. лв., за да може БДЖ да се разплати с кредиторите си при условия на запорирани сметки.

  В момента БДЖ е в изключително тежко състояние. Липсва технически изправен подвижен състав. Локомотивите и вагоните поставят под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.

  В публичното пространство вече се спряга и новият шеф – баща на депутат от ГЕРБ. Това инж. Продан Проданов – директор на „Товарни превози” - Пловдив. 

Оставете коментар