Сряда, 26 Февруари 2020

Понеделник, 03 Септември 2018 09:04

Анализатори: Трите оставки не са достатъчни, инцидентът само ускори неизбежния ремонт в кабинета

Оставките бяха неизбежни. В определен момент нямаше как да не се случат. Инцидентът край Своге само ускори политическите процеси в държавата.

Около тези изводи се обединиха пред БНТ Боряна Димитрова и Татяна Буруджиева по повод трите министерски оставки след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

"Никой не очакваше да се случи такава трагедия, но когато се случи трагедия от такъв мащаб, трябва да има поемане на политическа отговорност. Тези оставки не са достатъчни – поемането на политически оставки е важно, но не може да се спре само дотук. Очевидно е, че тримата министри няма как да имат пряка вина за инцидента. След катастрофата много се коментираше за сцеплението на асфалта на пътя край Своге, но този случай осветли качеството на сцеплението между институциите. Оказа, че има криза на сцеплението между институциите и трябваше да има поемане на политическа отговорност", заяви Димитрова.

Политологът Татяна Буруджиева коментира, че есента е времето за промени в кабинета. Изключително трагичният случай край Своге просто ускорява едни процеси, които така или иначе ще се случат. Тепърва ще се обсъжда дали ще се остане само с тези оставки. Мисля, че към края на септември ще видим една изчистена формула за промени в кабинета. Въпреки исканията на опозицията обаче, няма нищо, което да предвещава предсрочни избори, подчерта Буруджиева.

Опитът на НФСБ да покаже, че е равностоен партньор, показва че има криза в комуникацията в коалицията. Коалиционната формула е много сложна, ние нямаме достатъчна политическа култура, за да сме толерантни към партньорите си, посочи политологът.

Мнението на хората за трите министерски оставки носи ясен политически сигнал – че по цялата система е необходим ред. Хората искат конкретните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки. Нуждаем се от подредба не само на коалицията и на правителството, но и от подредба на държавата, допълни Боряна Димитрова.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Нинова: Искаме оставка не само на министри, а и на цялото правителство

  Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия Изток, коментира лидерът на БСП след КСНС при президента

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Събитията на 2019: Избори, скандали, оставки и знакови политически разводи

  Избори, скандали, оставки и знакови политически разводи. Сблъсъци между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Годината беше наситена с трусове във властта. В епицентъра на най-сериозната криза се оказаха евтини апартаменти. А важни ходове и на управляващите, и на опозицията следваха стъпките на тангото.

  Апартаментгейт разтърси ГЕРБ в навечерието на евровота. В имотния сериал един след друг от политическата сцена слязоха ключови фигури, купили жилища на цени под пазарните.

  Бойко Борисов, министър-председател на Р България: И затова ме е толкова яд и ми иде да взема един чук и тераси, покриви, където има да го счупя и да го приключим.

  Премиерът жертва свои въпреки уверенията, че не са нарушили закона. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента, а след евроизборите - и всички партийни постове.

 • Понеделник, 03 Септември 2018 09:04
  Нено Димов трябва да бъде уволнен заради водната криза

  Кои министри заслужават да бъдат уволнени и защо е отстранен Бисер Петков?

Оставете коментар