Събота, 20 Април 2019
Вторник, 11 Септември 2018 09:13

Татяна Буруджиева: С разногласията правителството печели време с привличане на обществено внимание

"Безсмислено е да коментираме вече втора година дали правителството ще подаде оставка. За да се случи това, мотивацията им да влязат във властта трябва да бъде разрушена. Все повече започвам да си мисля, че тези разногласия се случват, за да се спечели време и да се привлече общественото внимание". 

Това заяви пред BGonAir социологът Татяна Буруджиева. "Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела", коментира социалният антрополог Харалан Александров. Той подчерта, че действията на премиера представляват риск, който обаче е политически оправдан. Оттук нататък предстои да разберем дали ще бъде и административно удържан. 

"След поредицата от скандали и драматични събитие се очакваше да се отпуши някакво напрежение. Затова и се очакваха оставки. Случилото се беше избор на Борисов да реагира бързо вместо да направи достатъчно задълбочен първоначален анализ. На базата на експертна оценка можеше да се посочи отговорният за трагедията край Своге", каза политическият психолог Антоанета Христова.

"Това, че вътре в партията имаше разнопосочно мислене беше грешно, тъй като даде възможност на медиите и анализаторите да говорят за раздори в коалицията. Тези послания създадоха повече шум в пространството, по-важно беше да се наблюдава какъв избор за министри ще бъде направен", допълни още тя. Буруджиева отсече, че според нея тежки сътресения в коалицията няма да има, независимо от скандалите, на които ставаме свидетели.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Топим се с 50 000 души годишно! Регистърът за ражданията не работи

  България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. 

  Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, посочи в студиото на bTV доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследване на населението и човека към БАН.

  „Трябва да измине годината, за да може добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира доц. Елица Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи. Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас.

  Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост.

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори

  Харалан Александров: В страната има две реалности – животът и публичното говорене

  БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори. Предпочитат доверието към ГЕРБ да ерозира и в един момент да падне под това към БСП. Това каза в сутрешния блок на БНТ политологът Първан Симеонов.

  За момента кабинетът е спасен, но ще има нови скандали и протести. Напоследък всичко, което се случва в страната, е в по-пряка полза за ДПС, отколкото за БСП. Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, заяви Симеонов.

  Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, коментира Симеонов.

  По думите му лидерът на НФСБ е успял да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други, смята политологът. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира още Първан Симеонов.

  БСП и ДПС действително стоят край казанчето и се готвят да ядат. Патриотите правят всичко възможно да се самосвалят, цяло чудо е, че изкараха дотук, каза социалният антрополог Харалан Александров. Макар и късно, Валери Симеонов успя да спаси фасона си на достоен човек, който казва истината, макар и с остър език. Оставката му означава, че оттук насетне политиците ще си мерят приказките, поне в това отношение, посочи Александров.

  Валери Симеонов успя да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира Първан Симеонов.

  В страната има две реалности – животът и публичното говорене. Битката се води и в двете реалности. В първата нещата са относително спокойни. В публичното говорене нещата придобиват катастрофични измерения – има рязко популистко говорене, което показва, че нещо е възпалено в мисленето на обществеността. Улицата трябва да изпрати сигнал на политическия център, че нещо се случва. Имаме проблем и по хоризонтала, и по вертикала. Изглежда е много трудно да се състои нормалният и конструктивен разговор, заяви Харалан Александров.

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Политическият дует Буруджиева – Харизанов като черна чума

  Фактът, че светската двойка ни беше поднесена като обективно анализаторско блюдо, ме кара да смятам, че някой е в паника.

  Автор: Александър Симов

  Политическият дует Татяна Буруджиева и Георги Харизанов (виж тук) беше неизбежен като черната чума, покосила Европа през Средновековието. Отдавна предчувствах, че е въпрос на време двете телевизионни бедствия да се открият, за да умопомрачат случайните зрители на сутрешните блокове - тези нещастни жертви на политическия тероризъм преди зазоряване.

  Харизанов няма да го коментираме. Той е съвестен партиен работник, пръв партньор за тенис на Бойко Борисов, вярно пионерче на Партията, винаги готов да се хвърли в медийния окоп, за да брани с голи гърди телесата на министър-председателя и рейтинга Му.

  Но неговата екранна половинка Татяна Буруджиева заслужава няколко думи. Харизанов е партиен работник във възход и това обяснява тезите му. Буруджиева е партиен работник в нокдаун и това още повече обяснява нейните днешни политологични истерии.

  Някои може да са забравили, но аз добре си спомням Буруджиева като депутат от БСП в 42-ото НС - парламентът на Орешарски - и как като орлица бдеше да не би някой да се разграничи от партийната линия...

  Съжалявам, но самият факт, че светската двойка Буруджиева и Харизанов ни беше поднесена като обективно анализаторско блюдо, ме кара да смятам, че някой е в паника.

  Ще извадят всеки скелет от килера на прехода, за да опитат да се самоубедят, че ситуацията е спокойна, всичко е наред и пухкави облачета плуват на хоризонта на светлото бъдеще.

  Аз на мястото на Буруджиева щях да се стресна. Когато те привикат политкомисарите на Борисов и ти запееш в техния хор, тогава поне не настоявай, че си анализатор. Анализаторът търси тенденции, а не сипе обвинения като вещерско заклинание.

  Партиите, които искат избори, не са готови за тях, е казало още създанието Татяна Харизанов. Само не разбрах дали самото то си вярва.

  Изборите почти никога не са въпрос на готовност. Те са неизбежност, когато скандалите се превърнат в ежедневие, а хроничната криза на недоверие се разраства като ураган край Флорида.

  Ама къде ти Георги Буруджиева да ви каже това.

  (коментарът е от фейсбук профила на автора)

Оставете коментар