Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 11 Септември 2018 09:13

Татяна Буруджиева: С разногласията правителството печели време с привличане на обществено внимание

"Безсмислено е да коментираме вече втора година дали правителството ще подаде оставка. За да се случи това, мотивацията им да влязат във властта трябва да бъде разрушена. Все повече започвам да си мисля, че тези разногласия се случват, за да се спечели време и да се привлече общественото внимание". 

Това заяви пред BGonAir социологът Татяна Буруджиева. "Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела", коментира социалният антрополог Харалан Александров. Той подчерта, че действията на премиера представляват риск, който обаче е политически оправдан. Оттук нататък предстои да разберем дали ще бъде и административно удържан. 

"След поредицата от скандали и драматични събитие се очакваше да се отпуши някакво напрежение. Затова и се очакваха оставки. Случилото се беше избор на Борисов да реагира бързо вместо да направи достатъчно задълбочен първоначален анализ. На базата на експертна оценка можеше да се посочи отговорният за трагедията край Своге", каза политическият психолог Антоанета Христова.

"Това, че вътре в партията имаше разнопосочно мислене беше грешно, тъй като даде възможност на медиите и анализаторите да говорят за раздори в коалицията. Тези послания създадоха повече шум в пространството, по-важно беше да се наблюдава какъв избор за министри ще бъде направен", допълни още тя. Буруджиева отсече, че според нея тежки сътресения в коалицията няма да има, независимо от скандалите, на които ставаме свидетели.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Политическият дует Буруджиева – Харизанов като черна чума

  Фактът, че светската двойка ни беше поднесена като обективно анализаторско блюдо, ме кара да смятам, че някой е в паника.

  Автор: Александър Симов

  Политическият дует Татяна Буруджиева и Георги Харизанов (виж тук) беше неизбежен като черната чума, покосила Европа през Средновековието. Отдавна предчувствах, че е въпрос на време двете телевизионни бедствия да се открият, за да умопомрачат случайните зрители на сутрешните блокове - тези нещастни жертви на политическия тероризъм преди зазоряване.

  Харизанов няма да го коментираме. Той е съвестен партиен работник, пръв партньор за тенис на Бойко Борисов, вярно пионерче на Партията, винаги готов да се хвърли в медийния окоп, за да брани с голи гърди телесата на министър-председателя и рейтинга Му.

  Но неговата екранна половинка Татяна Буруджиева заслужава няколко думи. Харизанов е партиен работник във възход и това обяснява тезите му. Буруджиева е партиен работник в нокдаун и това още повече обяснява нейните днешни политологични истерии.

  Някои може да са забравили, но аз добре си спомням Буруджиева като депутат от БСП в 42-ото НС - парламентът на Орешарски - и как като орлица бдеше да не би някой да се разграничи от партийната линия...

  Съжалявам, но самият факт, че светската двойка Буруджиева и Харизанов ни беше поднесена като обективно анализаторско блюдо, ме кара да смятам, че някой е в паника.

  Ще извадят всеки скелет от килера на прехода, за да опитат да се самоубедят, че ситуацията е спокойна, всичко е наред и пухкави облачета плуват на хоризонта на светлото бъдеще.

  Аз на мястото на Буруджиева щях да се стресна. Когато те привикат политкомисарите на Борисов и ти запееш в техния хор, тогава поне не настоявай, че си анализатор. Анализаторът търси тенденции, а не сипе обвинения като вещерско заклинание.

  Партиите, които искат избори, не са готови за тях, е казало още създанието Татяна Харизанов. Само не разбрах дали самото то си вярва.

  Изборите почти никога не са въпрос на готовност. Те са неизбежност, когато скандалите се превърнат в ежедневие, а хроничната криза на недоверие се разраства като ураган край Флорида.

  Ама къде ти Георги Буруджиева да ви каже това.

  (коментарът е от фейсбук профила на автора)

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Буруджиева: Трудно е да просъществува коалиция с безотговорни партньори

  Няма да е учудващо, ако ГЕРБ поискат избори за парламент.

  Трудно е да просъществува коалиция с безотговорни партньори. Това каза за сутрешния блок на радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева за поведението на вицепремиера Валери Симеонов и това как отношенията в малката коалиция ще се отразяват на голямата.

  Тя обясни, че ГЕРБ преживява третото си управление с проблем в поведението на партиите от „Обединени патриоти“. „ГЕРБ ще имат голям проблем с поведението на партиите от ОП, защото това не са властови партии, а такива, които би трябвало да стоят постоянно в опозиция, защото там е силата им. Там е по-приемлива риториката и поведението им. В управлението поведението на патриотите доказва, че мястото им не е там. Те не разбират какво е значението на властта освен повърхностната и страна свързана с взимането на постове“ каза Татяна Буруджиева и обясни, че от разединението няма печеливши.

  Тя каза още, че след този скандал политиците трябва да разберат, че гражданите не са им политически противници. Протестите дават възможност на управляващите да вземат правилни решения, защото чрез тях хората казват на глас проблемите си. Засилва се впечатлението, че когато премиерът го няма всички правят каквото им хрумне. Както и да се реши проблема с вицепремиера Валери Симеонов, това ще се отрази на управлението, добави тя. Според нея няма да е учудващо, ако ГЕРБ поискат избори за парламент.

 • Вторник, 11 Септември 2018 09:13
  Анализатори: Трите оставки не са достатъчни, инцидентът само ускори неизбежния ремонт в кабинета

  Оставките бяха неизбежни. В определен момент нямаше как да не се случат. Инцидентът край Своге само ускори политическите процеси в държавата.

Оставете коментар