Вторник, 23 Октомври 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 10:02

New Europe: Резултатите от референдума в Македония могат да осуетят договора за името

Изненадващо ниската избирателна активност на референдума в Македония на 30 септември за одобряване договора между Атина и Скопие за името може да се окаже непреодолима пречка пред прилагането на споразумението. Много е вероятно македонският премиер Зоран Заев да тръгне към предсрочни избори, за да задържи процеса по ратификацията, след като добилите смелост националисти от опозицията втвърдиха позицията, пише NewEurope.eu.

Международните поддръжници на договора за името са крайно разочаровани от лошия резултат от референдума в Македония, но продължават да подкрепят Заев във всички решения, които ще вземе за в бъдеще.

В Гърция удара по договора (в страната учудващо не е насрочен референдум по въпроса – бел. New Europe) заплашва да обезцени единственото значително постижение на премиера Алексис Ципрас, след като дойде на власт през 2015 година – споразумението не се приема от голяма част от обществото и опозицията и това може да доведе до предсрочни избори.

Ниската избирателна активност може да предизвика предсрочни избори в Македония

Огромното мнозинство от избирателите (91,5%) гласуваха „за“, но този резултат беше ясен още преди това. Избирателната активност е 37%. Още седмици преди гласуването фокусът на македонските партии и чуждестранните наблюдатели беше върху активността на гласуване, тъй като активност от 50% би направила референдума валиден.

Това, което не се знае, е какво задържа толкова много избиратели далеч от избирателните секции, особено като се има предвид, че голямото албанско мнозинство (25-35% от населението) подкрепя твърдо договора за името.

Избирателните списъци са много стари. Безспорно активността в социалните мрежи в подкрепа на бойкота се увеличи значително през септември и не е ясно дали външна (най-вероятно руска) подкрепа или финансиране за тази кампания ще бъде открита.

Референдумът бе обявен за консултативен, което означава, че Заев може да вземе мощния вот „за“ и да продължи както желае с ратификацията, независимо от ниската активност, която значително влошава позициите му.

На 30 септември македонският премиер заяви, че парламентът ще трябва да действа, въпреки ниската избирателна активност. „Волята на тези, които гласуваха, трябва да се трансформира в политически действия в парламента“, заяви той. Заев добави, че „по-добра сделка с Гърция няма и не може да бъде постигната. Няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО и няма да има“.

Моментът на истината идва в следващата фаза – промяната на Конституцията, в която ще бъдат вкарани промените, които Гърция поиска и на които Заев се съгласи с договора за името.

Трябва да бъдат променени текстове, които гръцката страна смята за „иредентистки“. Тази процедура изисква мнозинство от две трети (80 депутати) в парламента.

Преди референдума коалицията на Заев имаше слабо мнозинство в парламента и не му достигат 10 депутати до заветната бройка от 80 народни представители.

Истинският резултат от референдума ще бъде усетен и във втвърдяването на без това ясната позиция на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на тези промени. Ако преди имаше колебаещите се депутати, сега те откажат да подкрепят Заев.

Като знак за засилена съпротива срещу премиера след референдума е и изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: „Факт е, че споразумението за името не получи зелена светлина, а знак стоп от народа“.

Последната възможност на Заев е да отиде на предсрочни избори, на които да се опита да получи нужното за тези промени мнозинство, с което да спаси споразумението за името на страната.

Анализаторите вече правят изчисления за сценарии за „голяма коалиция“ и съобщават за плановете на премиера Заев да ускори предсрочни избори до края на 2018 година, които да предхождат изборите в Гърция.

Твърди се, че Заев е говорил с гръцкия си колега още на 30 септември по няколко въпроса и Ципрас го е поздравил за „решимостта и смелостта да продължи с прилагането на споразумението“.

Разочарованието на партиите в Атина беше очаквано

Управляващата гръцка коалиция, съставена от СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ (Независимите гърци) отдавна страда от вътрешни разногласия заради спора за името на Македония. Лидерът на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос твърдо се противопоставя на споразумението и обещава да блокира ратификацията му, когато се стигне до гласуване.

Гласовит, както винаги, Каменос „туитна“ на 30 септември, че референдумът е невалиден заради ниската активност, дори преди да завърши денят за гласуване. Той отбеляза, че ниската избирателна активност е показала, че „68% от гражданите отхвърлят споразумението“.

Гръцкото външно министерство публикува по-дълго и не толкова емоционално изявление с две основни точки: "Голяма част от обществото в съседната страна подкрепи споразумението. Обаче значителна част я гледа със скептицизъм. Гърция уважава решенията на гражданите на бившата югославска република Македония”.

Външното министерство добави: "Климатът на национализъм и подозрение, ежедневните фалшиви новини и необузданият фанатизъм не позволяват, за съжаление, трезва оценка на основните предимства на това споразумение и възпрепятства необходимото взаимно разбиране на народите и развитието на сътрудничеството ".

Основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация", която се очаква да спечели следващите избори, също се противопоставя на споразумението от Преспа. След като през юни не успя да свали коалицията "СИРИЗА-АНЕЛ" с вот на недоверие и протести, потокът от цинични реакции към смущаващите събития в Скопие не е неочакван, сочейки "правителствена бъркотия" и подчертавайки различията в реакциите на Каменос, Ципрас и Министерството на външните работи.

Говорителят на „Нова демокрация” Мария Спираки призова за избори възможно най-скоро и каза: "Шоуто трябва да свърши сега".

„Нова Демокрация” напомня, че Ципрас се надява, споразумението от Преспа да разшири вътрешнопартийните разделения между умерените и националистичесските радикали – план, който видимо не успя.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 10:02
  Заев постави достойнството на Македония на сергията като чушки и домати

   „Вчера бяха погребани европейските ценности в Македония. От страх да се съобрази с волята на народа, СДСМ отчаяно посегна към насилване на институциите, държавата и гражданите, свеждайки парламента до обикновен пазар, в който поставиха на сергията като чушки и домати достойнството на Македония, нейната идентичност и чест. Заев доказа пред цялото общество, че няма никакъв демократичен капацитет и затова ще бъде наказан от собствения си народ.

  Македонският народ винаги през историята е знаел как да накаже достойно подобни дребни търговци и лихвари, които за шепа пари погазват неговата воля и как да ги хвърли на бунището на своята национална история. Македония ще победи, защото винаги печели истината и справедливостта.“

  (из позицията на македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ за партията на Зоран Заев по повод започване на процеса по промяна на Конституцията в съгласие с договора за името между Атина и Скопие)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 10:02
  Историческа промяна! Македония сменя имено си! Заев приема поздрави от Гърция

  Решаващите гласове в полза на решението са на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, срещу които в момента се водят различни дела. Опозицията призова прокуратурата да разследва тези случаи на "извършване открит натиск на депутати".

  Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции. Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против.

  Промяната на името на бившата югославска република бе договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. Договорът отравя пътя на страната към НАТО и Европейския съюз.

  Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 10:02
  Заев пренаписва историята – ревизира Самуилова България!

  „Сега тези в София, които се прегръщаха със Зоран Заев да отговорят публично защо позволяват въобще да се пренаписва и адаптира нашата история към конюнктурния момент” пише Боян Чуков по повод намерението на управляващите в Скопие да пренапишат историята за Самуил и желанието им България да извади Македония от списъка с българските региони.

  Ето пълният текст на Боян Чуков:

  "Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България".

  Наглостта на Зоран Заев и хората около него нямат граници. Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица.

  Този, който ослепява българските войници гърците го наричат Василий II Българоубиец (на гръцки: Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος). БЪЛГАРОУБИЕЦ!!!

  Зоран Заев иска да реже парче от нашата история. Какво ще ревизираме на Самуиловата България? 

  Сега тези в София, които се прегръщаха със Зоран Заев да отговорят публично защо позволяват въобще да се пренаписва и адаптира нашата история към конюнктурния момент. История, която е неразделно свързана с националната ни идентичност?

  Ще се откажем ли след време да се наречем българи?

  Сега става ли ясно защо гърците скачат по площадите на Атина и Солун по проблемите с Македония?

  Боян Чуков, фейсбук

Оставете коментар