Сряда, 18 Септември 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19

Пропаганда: Путин излъга за газовия поток

Русия се отказа от газопровода, понеже за нея преносът и продажбата на газ са не толкова поле на бизнес интереси, колкото територия за геополитически сражения. Тя се отказа, понеже за разлика от "Северен поток" не пожела да приеме условията на Третия енергиен пакет на ЕС и понеже Турция стратегически е несравнимо по-важна за нея от България.

Автор: Григор Лилов

"Нашите български колеги ни уверяваха, че за Южен поток ще се борят докрай, защото той отговаря на техните национални интереси. В крайна сметка, под натиск отвън, България се отказа от този проект. Сега те съжаляват и искат да получат руски газ от "Турски поток". Не искаме цяла Европа да е като България - да прояви слабост и неспособност да защити националните си интереси", заяви руският президент Владимир Путин на форума "Руска енергийна седмица". 
Той посочи, че газопроводът през България би "повишил геополитическия статут като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 млн. евро на година просто така, просто, защото тръбата минава през тяхна територия. Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места".

Тези негови бележки са лъжа. Защото:

* * * на 15 ноември 2012 г. e подписано окончателното инвестиционно решение за газопровода. (бележка: аз намерих инвестиционния проект, пазен в най-дълбока тайна, направих ТВ предаване за него, публикувах финансовите таблици в профила ми и обещах целия сет документи (над 1 гигабайт) на всеки, който ги пожелае. Според проекта и разчета подарявахме магистралната ни газова мрежа и не печелехме, а губехме. Тишината у нас беше гробовна, вкл. и от представящите се като "критици" на проекта за сметка на невероятен куп неприятности, който се стовари като лавина върху мен, вкл. и върху членовете на семейството ми; 

* * * на 7 декември 2012 беше направена първата копка на "Южен поток" в руския гр. Анапа в присъствието на Владимир Путин. От българска страна участваше министър Лиляна Павлова;

* * * на 31 октомври 2013 г. на пресконференция в родния министерски съвет от премиера Пламен Орешарски и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер беше обявено началото на строителството на родна територия. На живо се предаваше първата заварка на тръбите;

* * * 13 месеца по-късно, на 1 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция с турския президент Ердоган, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море; 

* * * на 29 декември 2014 г. "Газпром" изкупи западните дялове в съвместната компания за "Южен поток" и обяви закриване на проекта;

* * * на 20 януари 2016 г. приключи финансовото уреждане на последиците. Съобщих ви, че Директорският Борд на "Газпром" е постигнал съгласие с другите акционери в съвместното дружество "South Stream Transport B.V." да бъде освободен от ангажиментите си по проекта и да спре да действа договора за финансово поръчителство;

* * * на 22 август 2016 г. ви съобщих, че "Газпром" вече е разформировал отдела си в структурата на компанията, който се занимаваше с "Южен поток". 
За ваше сведение на фона на тези руски събития давам следния български факт - регистрираното у нас дружество за газопровода още не закрито и продължава да харчи български пари.

------

И две думи за мита „Южен поток” – компетентни, понеже пазеното като свръхсекретен документ проектно и инвестиционно проучване е в ръцете ми (виж постове на моята стена във Фейсбук от есента на 2012 – например на 20 ноември) Тогава резюмирах така:

Какво губим? 

1. Нарязваме над 60 км родни газопроводи, защото повече няма да се използват (входа от Румъния). 

2. Подаряваме към 260 км от родната газопреносна мрежа, без това да се отчита в капитала на смесената компания. 

3. Губим таксата за пренос на сегашните млрд. кубометри към Турция, Гърция, Македония на стойност 110 —130 млн. долара според пренесените количества (116 млн. за 2012, за 2013 още няма данни). 

4. От първия етап (сегашните количества към Гърция, Турция, Македония) продължаваме да губим около 60 млн.долара, понеже днешната такса ще се дели на две между нас и руснаците. 

5. Първи допълнителни приходи получаваме след 27 години от втория етап – от 40 млрд. кубометра, които преизчислени според километри трасе и спрямо днешните тарифи дават такса около 130 млн. долара. Т.е. минимум 25 години губим по 60 млн. долара (1.5 млрд. общо), а след това получаваме точно толкова, колкото взимаме и сега при пренос на 3,33 пъти по-малко газ сега. 

6. Проектът е оскъпен поне трикратно, за да има за крадене от руските олигарси и за рушвети на нашите политици. 

Това е приоритетният му "плюс" за всички упражняващи властта у нас.

А ето и част от финансовите разчети на Южен поток, качени от мен още тогава, на 20 ноември 2012 г. - 5 дни, след като се подписа това инвестиционно споразумение. 

Активирани са линкове за публичен достъп до папка: stream: dox.5 Активирани са линкове за публичен достъп до файлове: S.Stream_Bulgaria_vol 5_annex 12 RAZCHETI.pdf: dox.2 S.Stream_Bulgaria_vol 5_front page_eng.pdf:http://dox.bg/files/dw?a=49d01786e2 S.Stream_Bulgaria_vol 5_annexes 1-6_eng cena trubi.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=75b48e4208 S.Stream_Bulgaria_vol 5_EN_eng.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=d262bfa502 S.Stream_Bulgaria_vol 5_annexes 7-11_eng obsta cena.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=906ef90303

=====

Русия се отказа от газопровода, понеже за нея преносът и продажбата на газ са не толкова поле на бизнес интереси, колкото територия за геополитически сражения. 

Тя се отказа, понеже за разлика от "Северен поток" не пожела да приеме условията на Третия енергиен пакет на ЕС и понеже Турция стратегически е несравнимо по-важна за нея от България.

Така се сбъдна моя прогноза, направена в поредица от статии преди 20 години - през зимата на 1998 г., че у нас никакви тръби няма да има за сметка на тръби в Черно море към Турция (Син Поток, сега и Турски.). Заради тази поредица от разкрития редакцията на в. "Труд" беше взривена на 17 януари 1998 г. - с публикуването на четвъртата част от поредицата. 

(бел.: заради заплахи за живота на главния ми редактор, понеже ме "изпуснал" МВР, държавата и родният елит му предложиха охрана, след два дни за по-сигурно го изпратиха в Лондон, а аз и семейството ми бяхме оставени без охрана и сами с тайния разчет на родните политици и олигарси, че няма как да не ни гръмнат или взривят за отмъщение).

Настина съм изненадан, че един руски президент се занимава с най-простовата и лъжовна пропаганда, която спокойно може да се остави да се работи от медиите и агенциите за тролове. При това с далеч по-висок ефект.

*** *** ***

Тези дни ми направи впечатление, че като входни точки на потока газ от Русия за нас в преговорите ни с "Газпром" не беше посочена Турция. 

Бяха посочени две други, за които доставката на газ ще е през Северен поток, за да се натовари капацитета му. Това не е изгодно за България - транзитните такси ще са по-високи, отколкото преносът през Украйна или Турция.

В тази връзка се потвърди още една моя прогноза от 20 юни 2015 г.: 

"Има и др. сериозни симптоми. Например този в още една поредна идея на Газпром... Тя предвижда да се увеличи капацитета на Северен поток, чрез европейската преносна мрежа да се доставя газ на хъба в Австрия. И... изненадата - чрез него да се снабдяват и Унгария, балканските страни, вкл. и България. Е, не може едновременно да се строи Турски поток, който ще снабдява Балканите и Запада, като се заобиколи Украйна, хем да се прави нов Северен поток със същата идея. Явно газовата дружба Москва-Анкара се разсъхва."

Освен това на 28 септември тази година в тайна визита вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова преговаряха с правителството ни в София. 

В тази връзка ще отбележа, че България има нужда от тръби за пренос, че географското й положение я прави привлекателна за международно бизнес партньорство. 

Два проблема пречат на решението: първият са родните политици, вторият са руските политици.

Аз съм един обикновен журналист и не мога да наставлявам нито Кремъл, нито родните правителства. 

Но винаги ще помня един огромен кабинет, потънал в невъобразим разкош и простия лозунг, окачен на стената зад бюрото на едни руски олигарх - мултимилиардер. 

Този лозунг поразително контрастираше с всичко наоколо. Надписът му гласеше: "Алчността убива далаверата".

***

на снимката:  на най-големият в света специализиран за целта кораб "Pioneering Spirit" му остават два месеца, за да извади и втората тръба на турския бряг. Въпросът е какво ще последва от това за нас, Балканите, Европа?

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  България пропуска всички важни енергийни проекти. „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях

  „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция.

  „Както стана дума, днес ще коментираме един газов проект „Бял поток“, за който не се говори много. По какво си приличат „Бял поток“  и „Южен поток“? По това, че България по никакъв начин не участва в тях. Проектът „Бял поток“ официално е стартирал 2013 г. с очаквания 2022 г. да бъде факт. Това е един проект, който ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа, но който изцяло заобикаля България. Пред вас има една карта, която показва всъщност как ще стартира проектът от Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Черно море, Румъния и Западните Балкани. Това е проект с мащаб 20 млрд. кубични метра газ. До 2022 г. трябва да влезе в сила. В момента ЕК и Европа със своите институции го е припознала като важен проект с цел диверсификацията в доставките на природен газ. За него в момента се харчат европейски пари и докрая на 2019 г. трябва да приключи първата фаза на проектни проучвателни дейности", заяви Ганчева.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  Златото на България през низове от офшорки

  Григор Лилов: 76 милиона долара приходи от концесии срещу 2 милиарда – стойност на извлеченото злато. Хм, това прави един много, ама много жалък процент 

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  Цените на тока и олигархът

  И пак няма да има реакция. Кой е в действителност Христо Ковачки?

Оставете коментар