Петък, 19 Октомври 2018
Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19

Пропаганда: Путин излъга за газовия поток

Русия се отказа от газопровода, понеже за нея преносът и продажбата на газ са не толкова поле на бизнес интереси, колкото територия за геополитически сражения. Тя се отказа, понеже за разлика от "Северен поток" не пожела да приеме условията на Третия енергиен пакет на ЕС и понеже Турция стратегически е несравнимо по-важна за нея от България.

Автор: Григор Лилов

"Нашите български колеги ни уверяваха, че за Южен поток ще се борят докрай, защото той отговаря на техните национални интереси. В крайна сметка, под натиск отвън, България се отказа от този проект. Сега те съжаляват и искат да получат руски газ от "Турски поток". Не искаме цяла Европа да е като България - да прояви слабост и неспособност да защити националните си интереси", заяви руският президент Владимир Путин на форума "Руска енергийна седмица". 
Той посочи, че газопроводът през България би "повишил геополитическия статут като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 млн. евро на година просто така, просто, защото тръбата минава през тяхна територия. Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места".

Тези негови бележки са лъжа. Защото:

* * * на 15 ноември 2012 г. e подписано окончателното инвестиционно решение за газопровода. (бележка: аз намерих инвестиционния проект, пазен в най-дълбока тайна, направих ТВ предаване за него, публикувах финансовите таблици в профила ми и обещах целия сет документи (над 1 гигабайт) на всеки, който ги пожелае. Според проекта и разчета подарявахме магистралната ни газова мрежа и не печелехме, а губехме. Тишината у нас беше гробовна, вкл. и от представящите се като "критици" на проекта за сметка на невероятен куп неприятности, който се стовари като лавина върху мен, вкл. и върху членовете на семейството ми; 

* * * на 7 декември 2012 беше направена първата копка на "Южен поток" в руския гр. Анапа в присъствието на Владимир Путин. От българска страна участваше министър Лиляна Павлова;

* * * на 31 октомври 2013 г. на пресконференция в родния министерски съвет от премиера Пламен Орешарски и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер беше обявено началото на строителството на родна територия. На живо се предаваше първата заварка на тръбите;

* * * 13 месеца по-късно, на 1 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция с турския президент Ердоган, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море; 

* * * на 29 декември 2014 г. "Газпром" изкупи западните дялове в съвместната компания за "Южен поток" и обяви закриване на проекта;

* * * на 20 януари 2016 г. приключи финансовото уреждане на последиците. Съобщих ви, че Директорският Борд на "Газпром" е постигнал съгласие с другите акционери в съвместното дружество "South Stream Transport B.V." да бъде освободен от ангажиментите си по проекта и да спре да действа договора за финансово поръчителство;

* * * на 22 август 2016 г. ви съобщих, че "Газпром" вече е разформировал отдела си в структурата на компанията, който се занимаваше с "Южен поток". 
За ваше сведение на фона на тези руски събития давам следния български факт - регистрираното у нас дружество за газопровода още не закрито и продължава да харчи български пари.

------

И две думи за мита „Южен поток” – компетентни, понеже пазеното като свръхсекретен документ проектно и инвестиционно проучване е в ръцете ми (виж постове на моята стена във Фейсбук от есента на 2012 – например на 20 ноември) Тогава резюмирах така:

Какво губим? 

1. Нарязваме над 60 км родни газопроводи, защото повече няма да се използват (входа от Румъния). 

2. Подаряваме към 260 км от родната газопреносна мрежа, без това да се отчита в капитала на смесената компания. 

3. Губим таксата за пренос на сегашните млрд. кубометри към Турция, Гърция, Македония на стойност 110 —130 млн. долара според пренесените количества (116 млн. за 2012, за 2013 още няма данни). 

4. От първия етап (сегашните количества към Гърция, Турция, Македония) продължаваме да губим около 60 млн.долара, понеже днешната такса ще се дели на две между нас и руснаците. 

5. Първи допълнителни приходи получаваме след 27 години от втория етап – от 40 млрд. кубометра, които преизчислени според километри трасе и спрямо днешните тарифи дават такса около 130 млн. долара. Т.е. минимум 25 години губим по 60 млн. долара (1.5 млрд. общо), а след това получаваме точно толкова, колкото взимаме и сега при пренос на 3,33 пъти по-малко газ сега. 

6. Проектът е оскъпен поне трикратно, за да има за крадене от руските олигарси и за рушвети на нашите политици. 

Това е приоритетният му "плюс" за всички упражняващи властта у нас.

А ето и част от финансовите разчети на Южен поток, качени от мен още тогава, на 20 ноември 2012 г. - 5 дни, след като се подписа това инвестиционно споразумение. 

Активирани са линкове за публичен достъп до папка: stream: dox.5 Активирани са линкове за публичен достъп до файлове: S.Stream_Bulgaria_vol 5_annex 12 RAZCHETI.pdf: dox.2 S.Stream_Bulgaria_vol 5_front page_eng.pdf:http://dox.bg/files/dw?a=49d01786e2 S.Stream_Bulgaria_vol 5_annexes 1-6_eng cena trubi.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=75b48e4208 S.Stream_Bulgaria_vol 5_EN_eng.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=d262bfa502 S.Stream_Bulgaria_vol 5_annexes 7-11_eng obsta cena.pdf: http://dox.bg/files/dw?a=906ef90303

=====

Русия се отказа от газопровода, понеже за нея преносът и продажбата на газ са не толкова поле на бизнес интереси, колкото територия за геополитически сражения. 

Тя се отказа, понеже за разлика от "Северен поток" не пожела да приеме условията на Третия енергиен пакет на ЕС и понеже Турция стратегически е несравнимо по-важна за нея от България.

Така се сбъдна моя прогноза, направена в поредица от статии преди 20 години - през зимата на 1998 г., че у нас никакви тръби няма да има за сметка на тръби в Черно море към Турция (Син Поток, сега и Турски.). Заради тази поредица от разкрития редакцията на в. "Труд" беше взривена на 17 януари 1998 г. - с публикуването на четвъртата част от поредицата. 

(бел.: заради заплахи за живота на главния ми редактор, понеже ме "изпуснал" МВР, държавата и родният елит му предложиха охрана, след два дни за по-сигурно го изпратиха в Лондон, а аз и семейството ми бяхме оставени без охрана и сами с тайния разчет на родните политици и олигарси, че няма как да не ни гръмнат или взривят за отмъщение).

Настина съм изненадан, че един руски президент се занимава с най-простовата и лъжовна пропаганда, която спокойно може да се остави да се работи от медиите и агенциите за тролове. При това с далеч по-висок ефект.

*** *** ***

Тези дни ми направи впечатление, че като входни точки на потока газ от Русия за нас в преговорите ни с "Газпром" не беше посочена Турция. 

Бяха посочени две други, за които доставката на газ ще е през Северен поток, за да се натовари капацитета му. Това не е изгодно за България - транзитните такси ще са по-високи, отколкото преносът през Украйна или Турция.

В тази връзка се потвърди още една моя прогноза от 20 юни 2015 г.: 

"Има и др. сериозни симптоми. Например този в още една поредна идея на Газпром... Тя предвижда да се увеличи капацитета на Северен поток, чрез европейската преносна мрежа да се доставя газ на хъба в Австрия. И... изненадата - чрез него да се снабдяват и Унгария, балканските страни, вкл. и България. Е, не може едновременно да се строи Турски поток, който ще снабдява Балканите и Запада, като се заобиколи Украйна, хем да се прави нов Северен поток със същата идея. Явно газовата дружба Москва-Анкара се разсъхва."

Освен това на 28 септември тази година в тайна визита вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова преговаряха с правителството ни в София. 

В тази връзка ще отбележа, че България има нужда от тръби за пренос, че географското й положение я прави привлекателна за международно бизнес партньорство. 

Два проблема пречат на решението: първият са родните политици, вторият са руските политици.

Аз съм един обикновен журналист и не мога да наставлявам нито Кремъл, нито родните правителства. 

Но винаги ще помня един огромен кабинет, потънал в невъобразим разкош и простия лозунг, окачен на стената зад бюрото на едни руски олигарх - мултимилиардер. 

Този лозунг поразително контрастираше с всичко наоколо. Надписът му гласеше: "Алчността убива далаверата".

***

на снимката:  на най-големият в света специализиран за целта кораб "Pioneering Spirit" му остават два месеца, за да извади и втората тръба на турския бряг. Въпросът е какво ще последва от това за нас, Балканите, Европа?

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  Обират ни! А ние мълчим!

  24,136 млн. лв. = 2190 лв., или почти 1120 евро на квадрат – за едни плочки, релси, павета и някоя и друга тръба и кабел

  У нас не само се краде много, но и на много едро. 

  Последният случай е с ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" от прочулата се скандално с горяната си документация "Джи Пи груп", сочена за много близка до олигархичния император на страната ни Валентин Златев.

  Дължината на отсечката е едни малко над 832,50 метра, ширината варира: 22,65 метра при зеленчуковия пазар, 10.13 метра по улицата с тротоарите, 30.62 метра на площад "Славейков".

  Обща площ на ремонтните работи – 11 000 квадрата. 

  Цената е 24.136 млн. лева. 

  Цена на квадратен метър – 2190 лв., или 1120 евро! 

  За ваше сведение – себестойността на новото строителство варира до 350 евро на квадрат (684.54 лв.) за жилищни кооперации. И до 460-500 евро за МОЛ, луксозен офис клас ААА и т.н.: със земята и обезщетението за собствениците й, с подземните гаражи и многоетажното строителство, с ВиК, трасформаторната станция и ел.инсталация, с врати, прозорци, с гранитогреси, с климатизация, с асансьори и ескалатори и т.н., и т.н., и т.н.

  Кметът Фандъкова заяви, че вече е глобила фирмата с 100 000 лв. Тя и други фирми за др. ремонти вече е глобявала. Да, ама ние не знаем официално дали по тези административни актове (които подлежат на обжалване) глобите действително са платени. 

  Ами не са!

  И така е от години. 

  Защото например ремонтът навремето на пл. "Руски паметник" в София струваше 3.7 млн. лева. Т.е. почти по 1000 лева на квадратен метър – все едно, че е издигнат многоетажен офис на мястото на паметника! 1000 лева на квадрат за плочки, асфалт, преместени трамвайни релси и една тревичка между тях! 

  Това написах тогава. И нищо!

  В провинцията пък е още по-страшно от София. 

  Там, за разлика от столицата, често се случва да има обществена поръчка, парите да са дадени, строителството или реконструкцията, или ремонтът, или освежаването да са отчетени официално, а черно на бяло – да се види с очи и пипне с ръка нищо няма. 

  Последният случай е с 43 млн., които дадоха общината и правителството за 3 дка дупка в центъра на Варна! 

  По 14,333 милиона на декар. По 14 333 лева на квадратен метър! 

  Дадоха ги на българо-руския олигарх Георги Гергов (пояснение: Гергов е почетен консул на Русия и е с двойно гражданство).

  Затова твърдя, че у нас няма корупция. 

  Има далавера. 

  Каква е разликата ли? 

  Корупция е, когато бизнесменът дава подкуп, за да направи нещо и да вземе парите за това.

  Далавера е, когато се дава подкуп, за да се вземат парите и претупа или не направи онова, което би трябвало да се направи. 

  У нас няма и протести срещу далаверите. Заради примитивизма в мисленото на много хора, които не разбират, че те са изключително нагла кражба от личните им джобове.  

  И заради манталитета им – ама точно аз ли ще оправям държавата?!

  Ами тогава ще ни скубят. Докато съвсем ни ощавят!

  автор: Григор Лилов, фейсбук

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  Възможна ли е енергийна еманципация на България от Москва?

  Владимир Путин отправи остри думи към България заради спирането на "Южен поток". "Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните си интереси", заяви руският президент в Санкт Петербург след срещата си с австрийския премиер Себастиан Курц.

  Двамата бивши енергийни министри на България Делян Добрев и Драгомир Стойнев влязоха в спор защо е спрян "Южен поток". И двамата обаче, отричат външен натиск. 

  Енергийният експерт проф. Боян Чуков коментира в студиото на BulgariaOnAir, че е нормално да отричат, но според него и двамата имат вина за спирането на енергийните проекти в страната.

  "Приказките за лоялност, за цивилизационен избор на България, за лоялен член и т.н. всичко това важи, но аз питам какво правим 2019-2020 година, когато балканското направление на украинския транзит приключи, а ние нямаме в момента договорено нищо", подчерта той.

  Проф. Чуков настоя още, че руският газ няма алтернатива поне в следващите 8 години.

  Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова пък беше категорична, че забележките на Путин са ясно доказателство за тактиката на Москва да разделя Европа.

  Според нея целта на Владимир Путин е да има по-голямо влияние на Балканите, а според нея има разлика между това как у нас се отстояват национални интереси и как други страни са го направили.

  Поптодорова е категорична, че нито едно българско правителство не е отстоявало този български интерес по отношение на Русия от много години. 

  "България няма нужда да води антируска политика, Русия е много важен партньор, България трябва да се еманципира. Това до ден днешен не се е случило", настоя бившият ни посланик в САЩ.

  Елена Поптодорова разкритикува управляващите, че не са реагирали на думите на Владимир Путин.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 20:19
  Унизителните оценки за България отекнаха из цяла Европа

  „Ако някой трябва да бъде обиждан, това не трябва да е държавата, а негодниците, допуснали тя да получава подобни оценки”, пише Васил Василев във фейсбук по повод снощното изказване на Путин, в което той използва България като нарицателно по отношение защитата на енергийните интереси на Европа.

  Ето пълният текст на Васил Василев:

   „Путин: България съжалява за „Южен поток”

  България става нарицателно име за страна, чиито управници са безпомощни и некадърни да защитят националните интереси. “Много ми се иска Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси “, каза снощи Путин.

  Унизителните оценки отекнаха из цяла Европа, защото бяха казани на пресконференция с австрийския канцлер Курц, свързана очевидно със „Северен поток-2”.

  Австрия, която трябваше да получава руски газ от България и през „Южен поток”, изглежда предпочита да отбягва „Турския поток” и търси други варианти.

  Путин пресоли супата, защото ако някой трябва да бъде обиждан, това не трябва да е държавата, а негодниците, допуснали тя да получава подобни оценки. Но когато каза, че България вече съжалява за „Южен поток”, той беше прав.

  България загуби 800 милиона лева транзитни такси годишно и ролята си на европейски газоразпределителен център, след като Орешарски, унижен и смачкан, обяви пред американски сенатори, че прекратяваме участието си в „Южен поток”. Борисов, за да се подмаже допълнително, ликвидира не само „Южен поток”, но и другия голям проект с Русия – АЕЦ в Белене. С това позволи на Турция да стане разпределителен център на руския газ и обоснова строителството на турските АЕЦ.

  Досега нито Борисов, нито Орешарски или ментора му – Станишев, са наказани за провалянето на проектите.”

Оставете коментар