Вторник, 23 Октомври 2018
Събота, 06 Октомври 2018 13:22

Хомофобия се надига в Румъния преди референдума за гей браковете

Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“

Михаела Родина, Франс прес

Хомофобските графити и съседите, които отказват да го поздравяват – Флорин Бухучану добре познава това. Но този румънец никога не е усещал толкова враждебно отношение към хомосексуалистите, колкото с наближаването на референдум, свикан този уикенд, за да се закове в конституцията забраната на гей браковете.

Близо 19 милиона избиратели в тази страна от ЕС са призовани в събота и неделя да гласуват за тази инициатива, подкрепена от православната църква – богата и влиятелна институция, като патриархът наскоро определи допитването като „патриотичен акт“.

Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“.

От правна гледна точка нищо няма да се промени, защото румънското законодателство не позволява брак между лица от един пол. Но една ясна забрана ще направи по-трудна, дори невъзможна, всякаква бъдеща промяна в полза на хомосексуални двойки, сочат противниците на допитването.

Освен това те се опасяват от надигането на реакционна атмосфера в страната с одобрението на лявото правителство, чиито демагогски прояви безпокоят правозащитниците.

След обявяването на свикването на този референдум „обществото рязко се раздели“, установява Флорин Бухучану, активист в средите на ЛГБТ общността в Румъния – страна, която декриминализира хомосексуалността едва след 2000-та година.

„От една страна има „почтени“ хора, които защитават семейните ценности, и от друга – такива, които „застрашават“ тези ценности и трябва да бъдат наказани“, казва със съжаление този 47-годишен мъж.

Неговият партньор Виктор Чоботару констатира засилване на „атаките в социалните мрежи“, идващи дори от неговите собствени познати. „Сигурен съм, че в случай на среща, те няма да се поколебаят да преминат към действие“, отбелязва той.

Единствена надежда на противниците: неучастие в гласуването да провали допитването, защото е необходимо участие на 30 процента от включените в избирателните списъци, за да е валиден референдумът.

Управляващите социалдемократи и съюзниците им либерали увериха, че запазват неутралитет по отношение на референдума. Но на терена техните депутати участват в религиозни служби и събрания, на които висши православни духовници водят кампания за гласуване с „да“, илюстрирайки връзките между религиозната власт и политическата.

„Ние сме свидетели на един все по-тесен съюз между политическите партии и църквата, които насърчават антилиберални и антиевропейски ценности“, заяви за АФП Лиана Попеску, преподавател по международни отношения в университета в Букурещ.

В Бакъу /Североизточна Румъния/ Космин Олтяну, 18-годишен гимназист, има чувството, че се опитват да направят от него „гражданин втора класа“.

„Ако не гласуваш, двама мъже ще могат да осиновят твоето дете“, гласи огромен плакат в Тимишоара /Западна Румъния/.

Противниците на референдума се опасяват, че натискът няма да спре дотам: „ако днес мишена са хомосексуалистите, утре това ще бъдат жените и младежите“, казва с безпокойство Флорин Бухучану.

В основата на допитването стоят активисти, обединени в рамките на „Коалиция за семейството“, която твърди, че е събрала три милиона подписа в подкрепа на свикването на референдума. Правозащитниците ги подозират, че подготвят с подкрепата на църквата други инициативи, включително ограничаване на достъпа до сексуално образование или до аборт.

В тази атмосфера гинеколозите от десетина болници отказват сега да извършват доброволно прекъсване на бременността, изтъквайки религиозни причини. Този въпрос е чувствителен в страна, в която близо 10 000 жени са починали в резултат на нелегални аборти след забрана през 1966 г. от диктатора Николае Чаушеску на всякаква форма на контрацепция.

Много евродепутати остро критикуваха референдума срещу гей браковете, изтъквайки, че той противоречи на ангажиментите на Румъния в областта на правата на човека. Букурещ е също така подложен на европейски критики заради серия от реформи, преценявани като накърняващи независимостта на правосъдието.

„Не следвайте лошия пример на Унгария и Полша“, чиито правителства са обвинени в нарушаване на правовата държава, каза в понеделник белгийският евродепутат Ги Верхофстат на премиера Виорика Данчила.

Според Попеску референдумът „само потвърждава тази нелиберална ориентация“.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  Провал на референдума в Румъния за забрана на еднополовите браковете, опозицията обвинява управляващите

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени

  Румънската опозиция обвинява управляващите за провала на референдума. Опозиционните партии смятат, че управляващите социалдемократи и правителството са виновни за провала на референдума за забрана на браковете между лица от един и същи пол, а инициаторите обещават да повторят опита си, съобщи РИА Новости.

  На 6 и 7 октомври се проведе референдум за промени в румънската конституция, които предвиждаше забрана на браковете между лица от един и същи пол. Според румънското централно избирателно бюро при затварянето на избирателните секции едва 20,41% от местните жители са участвали в референдума. За да бъде референдумът обявен за валиден, избирателната активност трябваше да бъде най-малко 30%. Крайните данни ще бъдат представени днес.

  Ръководителят на опозиционната Национална либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви пред журналисти след затварянето на избирателните секции, че резултатът от референдума е по вина на управляващата Социалдемократическа партия и нейния лидер Ливиу Драгня. Според политика Драгня "присвоил" идеята за провеждане на референдум и по този начин "го компрометира".

  "Това правителство трябва да си отиде, ние искаме неговата оставка, защото хвърлила 40 милиона леи (около 10 милиона долара) за нищо. Безотговорна политическа класа не трябва да провежда референдуми, които биха могли да доведат до разделение в обществото", каза лидерът на Съюза за спасение на Румъния Дан Барна.

  Един от инициаторите на референдума – Михай Георгиу, смята, че ниската избирателна активност е провокирана от бойкот от страна на политическите партии. Той вярва, че в бъдеще референдумът може да се повтори и тогава "всичко ще се получи".

  В отговор на тези твърдения заместник-генералният секретар на Социалдемократическата партия Кодрин Стефанеску каза пред репортери в коментар, че референдумът не е политически. "Бойкотът на изборите е халюцинация, това беше подигравка за румънското семейство, църквата и демокрацията. Мисля, че това е провал за всички румънци", каза Стефанеску.

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени.

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  Румъния решава днес – семейството е между мъж и жена

  Почти 19 милиона избиратели в Румъния са призовани да отидат до урните през уикенда, за да гласуват на референдум за промяна на конституционната дефиниция на семейството. Става дума за уточнението, че то се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента.

  Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента. Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

  За да бъде признат референдумът за валиден, правото си на глас трябва да упражнят най-малко 30% от избирателите.

  Румъния и в момента не разрешава брак или гражданско партньорство за еднополови двойки, а гласуването е на фона на увеличения натиск от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния, пише Епицентър.бг.

  Управляващата Социалдемократическа партия е обвинявана в Брюксел заради все по-авторитарното си управление, а нейният лидер Ливиу Драгня бе осъден за злоупотреба със служебно положение на три и половина години затвор. Той ще обжалва следващата седмица.

  Драгня бе активен в кампанията за референдума. По-голямата част от опозицията подкрепя кампания да се гласува с "да", а тези против референдума го определиха като загуба на време, имайки предвид, че поддържането на гей правата не е тактика, носеща гласове, коментира "Гардиън".

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  New Europe: Резултатите от референдума в Македония могат да осуетят договора за името

  Изненадващо ниската избирателна активност на референдума в Македония на 30 септември за одобряване договора между Атина и Скопие за името може да се окаже непреодолима пречка пред прилагането на споразумението. Много е вероятно македонският премиер Зоран Заев да тръгне към предсрочни избори, за да задържи процеса по ратификацията, след като добилите смелост националисти от опозицията втвърдиха позицията, пише NewEurope.eu.

  Международните поддръжници на договора за името са крайно разочаровани от лошия резултат от референдума в Македония, но продължават да подкрепят Заев във всички решения, които ще вземе за в бъдеще.

  В Гърция удара по договора (в страната учудващо не е насрочен референдум по въпроса – бел. New Europe) заплашва да обезцени единственото значително постижение на премиера Алексис Ципрас, след като дойде на власт през 2015 година – споразумението не се приема от голяма част от обществото и опозицията и това може да доведе до предсрочни избори.

  Ниската избирателна активност може да предизвика предсрочни избори в Македония

  Огромното мнозинство от избирателите (91,5%) гласуваха „за“, но този резултат беше ясен още преди това. Избирателната активност е 37%. Още седмици преди гласуването фокусът на македонските партии и чуждестранните наблюдатели беше върху активността на гласуване, тъй като активност от 50% би направила референдума валиден.

  Това, което не се знае, е какво задържа толкова много избиратели далеч от избирателните секции, особено като се има предвид, че голямото албанско мнозинство (25-35% от населението) подкрепя твърдо договора за името.

  Избирателните списъци са много стари. Безспорно активността в социалните мрежи в подкрепа на бойкота се увеличи значително през септември и не е ясно дали външна (най-вероятно руска) подкрепа или финансиране за тази кампания ще бъде открита.

  Референдумът бе обявен за консултативен, което означава, че Заев може да вземе мощния вот „за“ и да продължи както желае с ратификацията, независимо от ниската активност, която значително влошава позициите му.

  На 30 септември македонският премиер заяви, че парламентът ще трябва да действа, въпреки ниската избирателна активност. „Волята на тези, които гласуваха, трябва да се трансформира в политически действия в парламента“, заяви той. Заев добави, че „по-добра сделка с Гърция няма и не може да бъде постигната. Няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО и няма да има“.

  Моментът на истината идва в следващата фаза – промяната на Конституцията, в която ще бъдат вкарани промените, които Гърция поиска и на които Заев се съгласи с договора за името.

  Трябва да бъдат променени текстове, които гръцката страна смята за „иредентистки“. Тази процедура изисква мнозинство от две трети (80 депутати) в парламента.

  Преди референдума коалицията на Заев имаше слабо мнозинство в парламента и не му достигат 10 депутати до заветната бройка от 80 народни представители.

  Истинският резултат от референдума ще бъде усетен и във втвърдяването на без това ясната позиция на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на тези промени. Ако преди имаше колебаещите се депутати, сега те откажат да подкрепят Заев.

  Като знак за засилена съпротива срещу премиера след референдума е и изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: „Факт е, че споразумението за името не получи зелена светлина, а знак стоп от народа“.

  Последната възможност на Заев е да отиде на предсрочни избори, на които да се опита да получи нужното за тези промени мнозинство, с което да спаси споразумението за името на страната.

  Анализаторите вече правят изчисления за сценарии за „голяма коалиция“ и съобщават за плановете на премиера Заев да ускори предсрочни избори до края на 2018 година, които да предхождат изборите в Гърция.

  Твърди се, че Заев е говорил с гръцкия си колега още на 30 септември по няколко въпроса и Ципрас го е поздравил за „решимостта и смелостта да продължи с прилагането на споразумението“.

  Разочарованието на партиите в Атина беше очаквано

  Управляващата гръцка коалиция, съставена от СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ (Независимите гърци) отдавна страда от вътрешни разногласия заради спора за името на Македония. Лидерът на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос твърдо се противопоставя на споразумението и обещава да блокира ратификацията му, когато се стигне до гласуване.

  Гласовит, както винаги, Каменос „туитна“ на 30 септември, че референдумът е невалиден заради ниската активност, дори преди да завърши денят за гласуване. Той отбеляза, че ниската избирателна активност е показала, че „68% от гражданите отхвърлят споразумението“.

  Гръцкото външно министерство публикува по-дълго и не толкова емоционално изявление с две основни точки: "Голяма част от обществото в съседната страна подкрепи споразумението. Обаче значителна част я гледа със скептицизъм. Гърция уважава решенията на гражданите на бившата югославска република Македония”.

  Външното министерство добави: "Климатът на национализъм и подозрение, ежедневните фалшиви новини и необузданият фанатизъм не позволяват, за съжаление, трезва оценка на основните предимства на това споразумение и възпрепятства необходимото взаимно разбиране на народите и развитието на сътрудничеството ".

  Основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация", която се очаква да спечели следващите избори, също се противопоставя на споразумението от Преспа. След като през юни не успя да свали коалицията "СИРИЗА-АНЕЛ" с вот на недоверие и протести, потокът от цинични реакции към смущаващите събития в Скопие не е неочакван, сочейки "правителствена бъркотия" и подчертавайки различията в реакциите на Каменос, Ципрас и Министерството на външните работи.

  Говорителят на „Нова демокрация” Мария Спираки призова за избори възможно най-скоро и каза: "Шоуто трябва да свърши сега".

  „Нова Демокрация” напомня, че Ципрас се надява, споразумението от Преспа да разшири вътрешнопартийните разделения между умерените и националистичесските радикали – план, който видимо не успя.

Оставете коментар