Неделя, 16 Декември 2018
Събота, 06 Октомври 2018 13:22

Хомофобия се надига в Румъния преди референдума за гей браковете

Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“

Михаела Родина, Франс прес

Хомофобските графити и съседите, които отказват да го поздравяват – Флорин Бухучану добре познава това. Но този румънец никога не е усещал толкова враждебно отношение към хомосексуалистите, колкото с наближаването на референдум, свикан този уикенд, за да се закове в конституцията забраната на гей браковете.

Близо 19 милиона избиратели в тази страна от ЕС са призовани в събота и неделя да гласуват за тази инициатива, подкрепена от православната църква – богата и влиятелна институция, като патриархът наскоро определи допитването като „патриотичен акт“.

Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“.

От правна гледна точка нищо няма да се промени, защото румънското законодателство не позволява брак между лица от един пол. Но една ясна забрана ще направи по-трудна, дори невъзможна, всякаква бъдеща промяна в полза на хомосексуални двойки, сочат противниците на допитването.

Освен това те се опасяват от надигането на реакционна атмосфера в страната с одобрението на лявото правителство, чиито демагогски прояви безпокоят правозащитниците.

След обявяването на свикването на този референдум „обществото рязко се раздели“, установява Флорин Бухучану, активист в средите на ЛГБТ общността в Румъния – страна, която декриминализира хомосексуалността едва след 2000-та година.

„От една страна има „почтени“ хора, които защитават семейните ценности, и от друга – такива, които „застрашават“ тези ценности и трябва да бъдат наказани“, казва със съжаление този 47-годишен мъж.

Неговият партньор Виктор Чоботару констатира засилване на „атаките в социалните мрежи“, идващи дори от неговите собствени познати. „Сигурен съм, че в случай на среща, те няма да се поколебаят да преминат към действие“, отбелязва той.

Единствена надежда на противниците: неучастие в гласуването да провали допитването, защото е необходимо участие на 30 процента от включените в избирателните списъци, за да е валиден референдумът.

Управляващите социалдемократи и съюзниците им либерали увериха, че запазват неутралитет по отношение на референдума. Но на терена техните депутати участват в религиозни служби и събрания, на които висши православни духовници водят кампания за гласуване с „да“, илюстрирайки връзките между религиозната власт и политическата.

„Ние сме свидетели на един все по-тесен съюз между политическите партии и църквата, които насърчават антилиберални и антиевропейски ценности“, заяви за АФП Лиана Попеску, преподавател по международни отношения в университета в Букурещ.

В Бакъу /Североизточна Румъния/ Космин Олтяну, 18-годишен гимназист, има чувството, че се опитват да направят от него „гражданин втора класа“.

„Ако не гласуваш, двама мъже ще могат да осиновят твоето дете“, гласи огромен плакат в Тимишоара /Западна Румъния/.

Противниците на референдума се опасяват, че натискът няма да спре дотам: „ако днес мишена са хомосексуалистите, утре това ще бъдат жените и младежите“, казва с безпокойство Флорин Бухучану.

В основата на допитването стоят активисти, обединени в рамките на „Коалиция за семейството“, която твърди, че е събрала три милиона подписа в подкрепа на свикването на референдума. Правозащитниците ги подозират, че подготвят с подкрепата на църквата други инициативи, включително ограничаване на достъпа до сексуално образование или до аборт.

В тази атмосфера гинеколозите от десетина болници отказват сега да извършват доброволно прекъсване на бременността, изтъквайки религиозни причини. Този въпрос е чувствителен в страна, в която близо 10 000 жени са починали в резултат на нелегални аборти след забрана през 1966 г. от диктатора Николае Чаушеску на всякаква форма на контрацепция.

Много евродепутати остро критикуваха референдума срещу гей браковете, изтъквайки, че той противоречи на ангажиментите на Румъния в областта на правата на човека. Букурещ е също така подложен на европейски критики заради серия от реформи, преценявани като накърняващи независимостта на правосъдието.

„Не следвайте лошия пример на Унгария и Полша“, чиито правителства са обвинени в нарушаване на правовата държава, каза в понеделник белгийският евродепутат Ги Верхофстат на премиера Виорика Данчила.

Според Попеску референдумът „само потвърждава тази нелиберална ориентация“.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  България, Гърция, Румъния, Сърбия и Израел на среща в "Евксиноград"

  Балканската четворка и Израел. Какво казаха лидерите след срещата на върха?

  Премиерът Бойко Борисов посрещна в резиденция Евксиноград министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич, които ще участват в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

  Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

  Като домакин на събитието българският премиер е благодарил на колегите си за сериозния ангажимент към този превърнал се вече в традиционен формат, чието начало е било поставено отново във Варна през октомври 2017 г. 

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  ГЕРБ предлага 5 г. затвор за психически тормоз в семейството

  ПП на ГЕРБ внесе промени в Наказателния кодекс, с които да се даде по-широка защита на жените и децата, срещу домашното насилие и всички други форми на агресия и насилие срещу тях. Това съобщи на брифинг в Народното събрание неговият председател Цвета Караянчева, като уточни, че този закон не е само за жени.

  "Трябва нито една жена да не бъде накърнявана и нито един член на нашето общество, защото този законопроект не е само за жени, а за всички, които търпят домашно насилие", заяви още председателката на парламента.

  „Заявявам личния си ангажимент към законопроекта, защото представляващият законодателната институция трябва да има ясна и еднозначна позиция в защита на жертвите на домашно насилие“, уточни Караянчева.

  „Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си“, попита тя.

  Според председателя на правна комисия Данаил Кирилов новото в законодателните предложения е инкриминирането на психологическия тормоз и преследването, като се предлага и наказание, което достига до 5 години лишаване от свобода.

  „Психологическият тормоз не се отразява обективно, не може да се види като последици, но остава трайна следа в личността на жертвата. Може да се проявява с нагрубяване, с финансова зависимост, има много проявени форми“, обясни Данаил Кирилов.

  По негова информация, повече от половината страни от ЕС са възприели в наказателните си закони такава наказателно-правна защита. Кирилов допълни, че предлагат промяна, с която част от престъпленията, преследвани по тъжба на пострадалия, да се преследват по общия ред.

  Следващата стъпка в борбата с домашното насилие ще бъдат промени и в едноименния закон, съобщи Данаил Кирилов.

 • Събота, 06 Октомври 2018 13:22
  Провал на референдума в Румъния за забрана на еднополовите браковете, опозицията обвинява управляващите

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени

  Румънската опозиция обвинява управляващите за провала на референдума. Опозиционните партии смятат, че управляващите социалдемократи и правителството са виновни за провала на референдума за забрана на браковете между лица от един и същи пол, а инициаторите обещават да повторят опита си, съобщи РИА Новости.

  На 6 и 7 октомври се проведе референдум за промени в румънската конституция, които предвиждаше забрана на браковете между лица от един и същи пол. Според румънското централно избирателно бюро при затварянето на избирателните секции едва 20,41% от местните жители са участвали в референдума. За да бъде референдумът обявен за валиден, избирателната активност трябваше да бъде най-малко 30%. Крайните данни ще бъдат представени днес.

  Ръководителят на опозиционната Национална либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви пред журналисти след затварянето на избирателните секции, че резултатът от референдума е по вина на управляващата Социалдемократическа партия и нейния лидер Ливиу Драгня. Според политика Драгня "присвоил" идеята за провеждане на референдум и по този начин "го компрометира".

  "Това правителство трябва да си отиде, ние искаме неговата оставка, защото хвърлила 40 милиона леи (около 10 милиона долара) за нищо. Безотговорна политическа класа не трябва да провежда референдуми, които биха могли да доведат до разделение в обществото", каза лидерът на Съюза за спасение на Румъния Дан Барна.

  Един от инициаторите на референдума – Михай Георгиу, смята, че ниската избирателна активност е провокирана от бойкот от страна на политическите партии. Той вярва, че в бъдеще референдумът може да се повтори и тогава "всичко ще се получи".

  В отговор на тези твърдения заместник-генералният секретар на Социалдемократическата партия Кодрин Стефанеску каза пред репортери в коментар, че референдумът не е политически. "Бойкотът на изборите е халюцинация, това беше подигравка за румънското семейство, църквата и демокрацията. Мисля, че това е провал за всички румънци", каза Стефанеску.

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени.

Оставете коментар