Вторник, 23 Октомври 2018
Сряда, 10 Октомври 2018 13:09

Арестите остават в тайна до 48 часа след промени в НПК

Дори задържането на дете ще може да се укрие от родителите за цели 24 часа

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 ч. Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето, пише в. "Сега".

Текстът, който може да разшири значително и без това многото възможности за злоупотреби, е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК). В неговите преходни и заключителни разпоредби се изменят немалко разпоредби в НПК.

ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата. Становището й гласеше, че така формулирана, разпоредбата не отчита важни детайли като изискването на директива "временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи". Липсваше и изискването компетентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържането.

Сега ГЕРБ опитва наново да вкара същото правило. В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец.

Новата идея е арестантът вече да има пълната свобода да посочва кой незабавно да бъде уведомен за положението му. Според авторите на проекта така досега всъщност се ограничавало правото на обвиняемия да иска например уведомяване на партньор, с когото живее без брак.

С благовидните мотиви се предлагат и редица изключения, позволяващи на разследващите да не спазват правилата. Предлага се нов текст: "Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа". Решението за това ще се вписва в постановление, което ще може да се обжалва в съда.

Авторите на идеята твърдят, че ставало дума за отказ да се уведоми конкретен човек, за когото има съмнения, че е съучастник или че може да укрие доказателства. Например на обвиняемия може да не се даде право да се обади на съпругата си, защото тя може да укрие откраднато от него. Отказът да бъде уведомен един не означава, че арестуваният не може да посочи друг за връзка, твърдят те. Според тях мярката е насочена най-вече към членовете на организирани престъпни групи - при арест на един от бандата той да не може да предупреди някого от останалите и да се стигне до прикриване на доказателства или бягство.

В същото време този текст развързва ръцете за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано.

Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях.

Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с разтегливи понятия като "неотложна необходимост", предотвратяване на "настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност" на кое да е лице.

Още по-общ аргумент пък е предотвратяване на "ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано".

Още поправки:

С промените в НК правителството предлага възможност за отнемане в полза на държавата на пряката и непряката облага, придобити чрез престъплението. В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, ще се присъжда нейната равностойност.

Аргументите са, че според последни проучвания незаконните пазари в ЕС генерират около 110 млрд. евро годишно, т.е. около 1% от БВП на ЕС. Въпреки това 98.9% от оценените печалби от престъпна дейност не се конфискували и оставали на разположение на извършителите на престъпления, пише в мотивите.

С промените в НК се вкарват и нови текстове за кражбите на коли, поискани от Бойко Борисов още преди 15 г. като контра на противозаконното отнемане. Предлага се въвеждане на квалифициран състав на кражба. Приготовлението към кражба на МПС също ще се наказва.

Източник: в. "Сега"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 10 Октомври 2018 13:09
  Религиозните общности и институции без чуждестранно финансиране, решиха на първо четене депутатите

  Предлага се държавна субсидия по модела на финансиране на политическите партии.

  Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, внесени от ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС. „За“ гласуваха 136 народни представители, а двама се въздържаха.

  Промените въвеждат забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането.

  С промените в Закона се предлага нов модел на финансиране на вероизповеданията. Предвижда се държавната субсидия да предоставя на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване. Държавната субсидия да се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др.

  Предлага се размерът на субсидията да се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималния размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.

  Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред.

  Очаква се между двете четения на законопроекта да се прецизират въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина. Ще бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни и комисии за прецизиране на текстовете.

 • Сряда, 10 Октомври 2018 13:09
  Ако НПК не бъде променен, убиецът на Виктория няма да получи заслуженото си наказание

  Не можах да събера сили досега да напиша нещо за убитата Вики. Умът ми не можеше да се примири с извършеното зверско покушение срещу младостта й.

  Сега извергът Северин (или Сейлядин) е заловен, но ако Наказателнo-процесуалният кодекс не бъде променен, далеч няма да получи заслуженото си наказание.

  Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от максимум 20 години, свобода за "примерно поведение" в затвора след 15 и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм! Типичен е случаят с убиеца на студентката Вероника от Велико Търново – тя му беше втората жертва.

  В 43-ото НС предложих да отпадне възможността за т. нар. "съкратено съдебно следствие" за убийства, изнасилвания и др. тежки престъпления. Убийците да си получават и без това несъръзмерно леката доживотна присъда. Тогава не получихме подкрепа. Ще предложа отново тази идея на колегите си в Парламента – дано този път разберат, че зверовете не заслужават "хуманно" отношение.

  Искрен Веселинов, фейсбук 

 • Сряда, 10 Октомври 2018 13:09
  БСП предложи поправки в НК срещу домашното насилие

  БСП внасят предложения за промени в Наказателния кодекс, с които ще се приведат на равнището на българското законодатество изискванията на Истанбулската конвенция в частта й за мерки срещу домашното насилие.

  Червените предлагат насилието да се третира като престъпление от общ характер. "Досега то беше такова от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение. Внасяме предложение за създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив", обясни соцлидерката Нинова. Тя допълни, че следващата седмица ще внесат и предложение за създаването на кризисни центрове във всички областни градове.

  От БСП категорично заявиха, че са против домашното насилие във всичките му прояви и затова предлагат реално решение за гражданите чрез промени в българските закони.

Оставете коментар