Вторник, 23 Октомври 2018
Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:51

Хванаха убиеца на Виктория, но дали изобщо осъзнаха проблема?

Цялото мрънкане за охулването е начин да се прикрие основния проблем, който убийството на младата жена разкри по болезнен и страшен начин. Българите не си очернят държавата. Просто животът им е очернен и трудно могат да го разкажат в светли краски и бодряшки полутонове.

Автор: Александър Симов, Поглед.инфо

"Българите си очерниха държавата по най-брутален и гаден начин. С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем хулени". Това емоционално изригване принадлежи на премиера Бойко Борисов. Той го направи на брифинга, на който заедно с вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров обявиха, че убиецът на журналистката Виктория Маринова е задържан в Германия и са уточнени детайлите около зловещото престъпление в Русе. Нещо повече - човекът обяви, че ще привиква посланици заради това лошо отразяване, щял да има сериозни разговори с ЕНП, защото те го побъркали от "туитъри".

Добре де, приемам възмущението на премиера от тези, които "чернят" името на България навън, въпреки че имам ясни спомени какво правеше неговата партия в периода 2013-2014 година, когато не пожали сили, средства, емоция и интриги в това поприще. Но той принципно е прав - свръхполитизацията на една огромна трагедия е гавра преди всичко с жертвата, с нейното семейство, с близките й.  Бях на бдението в памет на Виктория в София и ми стана противно от начина, по който градската десница се опита да се впие в трагедията като политически вампир. Тези хора са в състояние да унищожат всичко, до което се докоснат. 
Само че тук има една много тънка линия на възприемане на събитието. Кое точно е охулване? Информацията за убийството ли? Защото трагедията е реална. Тя не е фалшива новина. Убиха млада жена посред бял ден в голям български град. Млада жена, която води телевизионно предаване. Съвсем нормално е медиите, пък били те и западни, да се заинтересуват от това събитие. Интерпретациите, че това е жестоко посегателство върху свободата на словото също трудно могат да минат в графата "очерняне". Това не е измислено сега тълкуване, нито пък нещо, което тепърва си пробива факт като теза. Ако тръгнете да питате хората по улиците какво мислят за свободата в медиите, масово ще получите остри отговори и съмнения.

Българите не си очернят държавата. Просто животът им е очернен и трудно могат да го разкажат в светли краски и бодряшки полутонове.

А и честно казано - не виждам какво може да каже Борисов на чуждите посланици у нас. Ще им размахва пръст, че медиите им са отразили случая? Ще им държи сметка за написаното? Вероятно на нашия премиер му идва като сензация факта, че има страни, в които медиите не са под контрола на държавата и са напълно свободни да развиват теории, да изразяват мнения и да пишат това, което сметнат за значимо. Какво ще иска министър-председателят от дипломатите? Да наложат цензура? Да спуснат директива как може и как не може да се пише за България?

Борбата с подобни статии няма как да се случи с административен и политически натиск. Тъжно и тъпо е, но контрата у е нас. България трябва да се промени, да покаже реално, че върви напред, за да спре отразяването й по този начин. Всичко останало са авторитарни фантазии и мърморения.

Изобщо цялото мрънкане за охулването е начин да се прикрие основния проблем, който убийството на младата жена разкри по болезнен и страшен начин.

Виктория Маринова не е нападната заради работата си, а става случайна жертва на брутално насилие. Не знам дали осъзнавате, но това е много по-зловещо. След като очевидно преуспяла жена като нея може да стане жертва на брутално насилие посред бял ден, това означава, че абсолютно всички са потенциални жертви. И това не е абстрактно притеснение или формулировка, а реална заплаха, която животът в България ти сервира със садистично удоволствие. Заради това съм абсолютно недоволен от брифинга на премиера, вътрешния министър и главния прокурор. Неговата цел беше чисто пожарникарска - да ни кажат, че са намерили и хванали извършителя. Това не е много успокоително. Дума не чух от вътрешния министър, например, за това, че в Русе, град с над 150 хиляди души население, има само 3 или 4 полицейски патрулки. За каква сигурност изобщо говорим?

В момента, в който са заловили убиеца, хората искат да чуят от властите не само похвали, а какво ще направят, за да не се повтарят подобни случаи. Това е важният въпрос. Ще вземат ли мерки или ще чакат всичко да утихне и животът да тръгне по старому все така страшен и несигурен ?

Пак да повторя - не приемам политическата злоупотреба с трагедията, но не мога да не се попитам - ако не беше целият този шум, ако не беше целият този обществен и международен натиск, щеше ли МВР да действа толкова бързо? Щяха ли да струпат толкова полицаи и разследващи органи, ако социалните мрежи не се бяха взривили от възмущение и протест? Не чух отговор на тези въпроси. А подозирам, че никой няма намерение и да отговаря и това ме плаши.

Може ли всеки български гражданин да разчита на толкова мощна полицейска реакция, ако нещо се случи с негови близки? Може ли обикновеният данъкоплатец да е сигурен, че МВР ще си бъде точно така на мястото, ако той е в подобна ситуация? Не са ни виновни западните медии, че отговорите на тези въпроси могат да бъдат дадени единствено с ръмжене. Българското общество като цяло демонстрира толкова голямо недоверие към институциите и към тяхната способност за реакция, че този проблем няма как да бъде замъглен в недоволно хокане. Следващата криза на доверие вече чака зад ъгъла и при всеки скандал ще се уголемява. 

Има обаче и друг притеснителен факт, който остана встрани от вниманието. Изключително контрастна е реакцията на Борисов при два случая, свързани с журналисти, които станаха в рамките на седмица. Когато "Господари на ефира" лъжливо обявиха, че техен репортер е бит, премиерът изобщо не изчака резултати от разследване, експертиза и проверка, а направо строи прокуратурата в две редици, за да арестува "извършителите". А при случая с Виктория изчезна от сцената като призрак. Ако приемем, че това е правилното поведение при такива тежки случаи, а подозирам, че точно така трябва да се прави, тогава бе задължително да чуем от него, че в първия случай той е допуснал огромна политическа и морална грешка. Защото случаят с Виктория не съществува сам за себе си, не се е случил във вакуум, той е част от безрадостната и кървава картина на ситуацията в България. И не очерням страната си с този извод.

А просто ми е притеснено за нея.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:51
  „Единни за промяна“: Борисов, вместо да се извинява, да поиска оставката на Симеонов

  Гражданско обединение „Единни за промяна“ също призова за незабавната оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

  ”Подигравката с болката на майките на деца с увреждания и потъпкването на тяхното достойнство може да си позволи само някой уличен бандит или човек с напълно разрушена ценностна и морална система. Такива хора обаче не трябва да управляват процесите в една демократична държава. Такива хора не трябва да имат достъп до власт, а държавата трябва да се погрижи и да им даде възможност, с адекватни социални мерки, да се лекуват. Да лекуват цинизма, арогантността, злобата си, защото те са отрова, която трови, както самите тях, така и цялото общество”, пише в позиция гражданското обединение.

  От „Единни за промяна” настояват за незабавната оставка на Валери Симеонов. Според тях поведението му е не само арогантно и грозно, но буди и изключителна тъга у всички, тъй като е „индикатор за моралния упадък на цял един народ”.

  „С какво ще бъдем по-различни от Валери Симеонов, ако се съгласим такъв човек да управлява България? Призоваваме министър-председателя Бойко Борисов, вместо да се извинява от името на Валери Симеонов, да направи единственото правилно нещо – да поиска оставката му. Защото в противен случай за българските граждани ще бъде ясно едно – поведението на Валери Симеонов е пълно отражение на управленските практики и управленския морал на това правителство, което застава зад него”, категорични са в позицията си от „Единни за промяна”.

  Гражданската организация подкрепя изцяло искането на българските майки на деца с увреждания за оставка на Валери Симеонов и категорично заявява, че поведението, което той продължава да демонстрира, позори българския народ.

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:51
  Нинова: Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов

  "По-голям хаос от това, което сега прави Борисов, няма как да има. Между състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките, от една страна, и властта и парите – от друга, той избра властта и парите. По този начин той подкрепя казаното от вицепремиера". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа по повод изявлението на Борисов от Дубай, че ако поиска оставката на Валери Симеонов, ще падне цялото правителство, ще настъпи „тежка катастрофа”, „ще се счупи цялата конструкция” и ще се „хвърли държавата в хаос”.

  Ето целият текст на Корнелия Нинова:

   „Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов. Днес той заяви, че няма да поиска оставката му, защото ще падне правителството.

  Между състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките, от една страна, и властта и парите – от друга, той избра властта и парите. По този начин той подкрепя казаното от вицепремиера.

  Всъщност, казаното от Симеонов изкара на показ истинското лице на Борисов.

  За тези хора няма нищо свято – нито майчинството, нито болката на дете. За тях е важно само да са на власт и да си разпределят постове и поръчки.

  Премиерът отново погазва всякакви етични и конституционни правила, твърдейки, че ако не управлява той, ако президентът Радев направи служебен кабинет, ще последва хаос.

  Това е ред, установен от Конституцията и законите на страната, това е част от правовата държава. 

  По-голям хаос от това, което сега прави Борисов, няма как да има.”

  Корнелия Нинова, фейсбук

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:51
  Бойко Борисов: Призовавам майките да изчакат. Оставката на Симеонов ще свали цялото правителство

  „Тези, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам”, предупреди премиерът и заяви, че няма да иска оставката на Симеонов.

  След като Валери Симеонов повтори думите си, които доведоха до обществено напрежение, и след като лидерът на „Атака” Волен Сидеров призова за спешно свикване на Коалиционен съвет на фона на протести пред МС, премиерът Бойко Борисов призова от Дубай майките на деца с увреждания да изчакат правителството да си свърши работата.

   „По време на тройната коалиция и на служебното правителство само за два месеца с над 100 млн. събраха приходните агенции по-малко. Искат пак да се случи същото? Не ги съветвам. Най-приятелски. Виждам какво има отстрани. Тези, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам. За това стискам зъби, мълча и се опитвам да свърша работа. Мисля, че я върша добре, като гледам параметрите в държавата и като гледам отношението на всички в света към България“, допълни още министър-председателят, цитиран от агенция „Фокус”.

   „Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово - мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне”, заяви Борисов от Дубай. Той обясни липсата на последващи действия по отношение на Симеонов със споразумението с „Обединени патриоти“ – без тяхно решение не може да взима решение.

  „Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, така както настояват майките – това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция“, допълни още Борисов.

  По думите му, въпреки че майките на деца с увреждания казват, че не търсят сваляне на правителството, с един подобен акт – то ще падне.

  Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент законите, които искат майките, да вървят заедно. „Таймингът беше в срядата, която мина да го приемем на МС, сега в сряда съм създал организация от ПГ на ГЕРБ, надявам се и останалите, да минат през комисии, четене по най-бързия начин, петъка, който идва да се гледат в парламента, да бъдат приети“, коментира Борисов.

  По думите му бюджетът за 2019 г. е качен на сайта и до 29 октомври ще бъде приет на МС. Борисов заяви, че 150 млн. лв. ще бъдат заложени повече в тази сфера в новия бюджет.

  Премиерът подчерта, че моралният акт на несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов си го е изразил в петък пред всички медии. „Оттук нататък мога само да помоля да доизпълним ангажимента си, който имаме към майките на деца с увреждания“, каза премиерът.

  Във връзка с искането на Волен Сидеров за конферентна връзка за коалиционен съвет, Борисов заяви: „Имам телефон, да ме потърсят“, каза Борисов.

  На въпрос дали той е заложник на нежеланието на Валери Симеонов да подаде оставка, Борисов отговори: "Да подам аз, това ли ми казвате? И да хвърля държавата в хаос, преди да се приеме бюджета или всичко това, което творим досега да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло". 

Оставете коментар