Вторник, 12 Ноември 2019
Петък, 19 Октомври 2018 16:21

Трагедията в Керч: Основни версии. В Украйна политизираха нападението

На 17 октомври ученикът от Керченския политехнически колеж Владислав Росляков откри стрелба и задейства самоделно взривно устройство в учебното заведение, след което се самоуби. Вследствие загинаха 20 души, а още 50 бяха хоспитализирани, като 10 от тях се намират в тежко състояние в реанимация.

Първоначално Следственият комитет образува наказателно дело за терористичен акт, но след като станаха известни обстоятелствата за инцидента, делото беше преквалифицирано, пише "Актуальные коментарии".

Според основната версия, Росляков е последовател на Ерик Харис и Дилън Клеболд, които устроиха масово убийство в американския колеж „Колумбайн” (бел.ред. – 20 април 1999 г. в щата Колорадо, САЩ; очакванията им са били да убият поне 500 души). Тогава нападателите раниха 36 души, от тях 13 – смъртоносно, след което се самоубиха. Към тази версия насочват и обстоятелствата при трагедията в Керч, и фотография, на която Росляков е в подобни дрехи и с оръжие се намира в колежа.

Този факт и това, че трагедията се разиграва в Крим, както и отсъствието на точна информация в началните часове след първите съобщения, провокираха появата на най-различни версии за случилото се.

Украинските медии започнаха да разпространяват две версии. Според първата от тях, терористичната атака е била дело на терористи от ИДИЛ заради активните действия на Русия в Сирия. За убедителност на тази версия беше взет коментар на кримския общественик Александър Талипов

С втората версия украинските медии се опитаха да се презастраховат, позовавайки се на народния представител Дмитрий Тимчук, и съобщаваха, че Москва непременно ще обвини за случилото се украинските диверсанти. Публикация с тази версия излезе на сайта «Канал 24» под заглавие "Терористичната атака в Керч: окупаторите заговориха за украинска следа"
И други украински политици решиха да се възползват от трагедията с политически цели. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че в Керч са загинали украински граждани. „Разследването на такива дела са важни за Украйна, тъй като Крим се явява украинска територия и украинските граждани живеят в окупация на полуострова. И, разбира се, когато загиват украински граждани, където и да е, това е трагедия”, заяви Порошенко.

Това, че Следственият комитет преквалифицира наказателното дело от терористичен акт в масово убийство стана известно в 15:30 ч., но някои лидери продължаваха да поддържат алтернативни версии на случилото си.

Например, популярният опозиционен блогер kamikadzedead (бел.ред. – Дмитрий Иванов – мъртъв камикадзе) съобщи на канала си, че нападателите в колежа са били няколко, били са с автомат „Калашников” – затова трагедията в Крим е терористична атака, а местните власти губят контрол.

По отношение на информациите трагедията в Керч твърде много прилича на пожара в Кемерово, когато в информационния поток се пускаха фейкове и дезинформация, само че този път някои действащи лица се опитаха да политизират инцидента, пише „Актуальные коментарии”, завършвайки със съболезнования към роднините и близките на загиналите и пострадалите.

На снимката: 1 - Ерик Харис, Колумбайн; 2 - актьор, изиграл ролята му във филм за Колумбайн; 3 - Влад Росляков в политехническия колеж

Превод и редакция: BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Октомври 2018 16:21
  Над 60 загинали при атентат на сватба в Кабул

  САЩ обсъждат перспективите за сключване на мирно споразумение с движението на афганистанските талибани

 • Петък, 19 Октомври 2018 16:21
  Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

  Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

  Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

  "Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

 • Петък, 19 Октомври 2018 16:21
  МВР засекрети информацията за 16-годишния "джихадист" от Пловдив

  Промяната в оперативната обстановка и процесите налагат да се създадат Антитерористични центрове. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира пред медиите думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че се подготвя проект за създаване на такива центрове у нас по американски модел.

Оставете коментар