Понеделник, 21 Януари 2019
Вторник, 23 Октомври 2018 12:50

Спешни грижи трябва да има и за политиците с увреждания

Валери Симеонов получи много възможности да си тръгне, но на Борисов не му стиска да му каже

Автор: Светослав Терзиев, в. "Сега"

Майките на деца с увреждания протестират срещу политиците с увреждания. Отдавна трябваше да повишат тон на глухите във властта, които се оказаха и с разнебитена нервна система. Най-лабилният сред тях вицепремиерът Валери Симеонов се изпусна да ги нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца". Впрочем децата наистина са болни, а майките са длъжни да крещят.

Колко месеца се точи техният търпелив протест? А преди това колко години са се надявали нещо да се промени? Изкарали са децата си на показ, защото ситият и доволният отказват да вярват на гладния и болния. За три десетилетия преход

България не помръдна нито крачка към по-висока политическа култура.

Помните ли как през 1992 г. вестник "Демокрация" описа протеста на пенсионери: "Алчни старци изпълзяха на припек"? Авторът на това незабравимо заглавие по-късно стана депутат от "Атака", издигнат от лидера си Волен Сидеров, който му е бил по-рано и вдъхновител в журналистиката като първи главен редактор на "Демокрация". Минаха много години и щафетата от Волен Сидеров, изглежда, вече е поета от Валери Симеонов, който се изказва гнусливо за изкарани "на пек и дъжд уж болни деца".

Културата на човека личи най-видимо по отношението му към старците, децата и беззащитните животни. Ако това е вярно и за политиците, властта е попаднала в ръцете на изключително некултурни хора. Крамолите между Сидеров и Симеонов могат да бъдат отнесени към лично съперничество, а не към закъсняло разминаване в политическата култура.

Цялото правителство на Бойко Борисов, съчетано с т.нар. обединени патриоти, може да бъде подозирано в безкултурие, защото 

с какъвто се събереш, такъв ставаш.

Премиерът имаше много поводи да се раздели с Валери Симеонов, но не го направи. Обяви, че няма намерение и след новия скандал. Тази година той се извини два пъти от негово име, но вицепремиерът не се покая нито веднъж за думите си и продължи да се чувства недосегаем. Първия път Борисов се дистанцира от хулите, които Симеонов изсипа през януари срещу зелената евродепутатка Ска Келер. Сега пак побърза да поднесе извинения, знаейки, че хлевоустието по адрес на майките на деца с увреждания ще увреди и неговия образ.

Симеонов обаче не вижда у Борисов възпитател, който може да го учи на добри маниери. "Политическо решение за оставката на вицепремиера може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти". Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" през май миналата година", заяви той. Или казано по-просто - аз съм такъв, какъвто ме харесват останалите във властта.

Затова Валери Симеонов е спокоен, че няма риск да подаде оставка по политически причини. Опозицията не се брои сред рисковите фактори, защото на нея това й е работата - да иска оставки на управляващите, както направи миналата седмица с дебата по вота на недоверие заради здравеопазването. А щом няма убедителни политически причини да се оттегли, Симеонов не намира и лични: "Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли, не боли - това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи".

И така истината според него е, че децата с увреждания са симуланти, защото думата "уж" означава, че са мними болни. Майките им са ги изкарали на припек, защото са алчни за държавни помощи, т.е. за пари. Старци, майки, деца - все алчни и все на припек. Това са хора от същото общество, което избира такива политици и им дава самочувствие да се държат нагло. Много важно е каква ще бъде неговата реакция, защото всеки народ има такова правителство, каквото заслужава. Освен в София протести има във Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Пловдив и Плевен. Възмущение изразяват и българи в Лондон. Натискът за отстраняване на Валери Симеонов ще покаже доколко

обществото е претръпнало да понася гаврите на властта.

През 2013 г. хората излязоха масово на протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото не можеха да приемат точно такъв човек да контролира тайните служби. Укротиха се чак когато падна правителството на Пламен Орешарски, което така или иначе бе заплашено, че ще падне, ако не назначи Пеевски. И какво последва? Щом не искате Пеевски да ви подслушва, сега вие ще го слушате, защото придоби медийна империя да ви мъти мозъците.

Проблемът не е в отделни лица, колкото и арогантни да са. Проблемът е в системата, която трепери да не се срути. Каза го Борисов, който по ирония на съдбата изпадна в положението на Орешарски: "Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне." Пред журналисти в Дубай, където бе на посещение, той бе пределно откровен: “Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа?! Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре, като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън. Дезертьорството не решава проблемите. Моралния акт (извинението - б. р.) аз го изразих“.

С оправданието си, че не може да хвърли държавата в хаос, Борисов сякаш повтаря думите си от февруари 2013 г., когато също се заричаше, че няма да остави страната си тъкмо по време на протестите срещу високата цена на тока. Само че ден-два по-късно направи точно това и така дойде краят на първото му правителство. Неговото малодушие означава признание колко е уязвим. Думите му показват, че Валери Симеонов го държи в ръцете си и така се опиянява да върши и говори каквото си пожелае. Същото беше и положението на Орешарски, който се крепеше върху "златния пръст" на Сидеров. По онова време Волен си позволяваше волности, каквито на обикновените граждани биха стрували бързи присъди.

Кризата на властта е прекалено видима поради липсата на елементарен политически и човешки морал. За три десетилетия подобие на демокрация българските политици не се научиха да си отиват достойно. През последните десет години поне членството в ЕС трябваше да ги възпита за по-прилично поведение, защото можеха да гледат отблизо как постъпват министрите и премиерите в други държави, щом се посрамят публично. Нашите обаче продължават да стигат до европейска култура само по сценария на "Криворазбраната цивилизация".

Източник: "Сега"

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Управляващото мнозинство се разпадна заради F-16. НФСБ се обяви против

  Правителството иска от парламента да подпише празен чек в сделката за изтребителите, заяви от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

  Депутатите гласуват днес предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1 милиард и 800 милиона лева.

  Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

  „Тези дебати са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба“, заяви председателят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала по време на дебатите за даване на мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16.

  НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Корнелия Нинова на 50!

  Социолози, общественици и политици за лидера на БСП в навечерието на нейния юбилей

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Какво влиза в сила от 1 януари

  Новата 2019 г. носи промени в редица сфери на обществения живот, съобщава "Фокус"

  Бюджет 2019

  В сила влиза Бюджетът за 2019 г. Планираните приходи са в размер на 25.6 млрд. лв., а 23.1 млрд. от тях трябва да са от данъци. Разходите са в размер на 13.3 млрд. лв., като най-много от тях ще отидат за заплати – 5.1 млрд. лв. 80 млн. лв. са предвидени за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. Общините ще могат да разчитат на трансфери в размер на 3.7 млрд. лв. Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В сферата на социалната политика са предвидени 40.4 млн. лв. допълнително. Увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20%.

  Минимална работна заплата – 560 лв.

  Минималната работна заплата от 510 лв. става 560 лв. Размерът ѝ ще се повиши с 9,8% в сравнение с изминалата година, като за целта са отпуснати 1 млрд. лв. Минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв. Предвидено е минималната заплата да продължи да се увеличава административно - на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г. Максималният осигурителен доход се вдига от 2600 на 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв. при 510 лв. през 2018 г.

  Увеличават се изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране

  Увеличават се изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране. През 2019 г. жените ще се пенсионират на навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират при навършени 64 г. 2 м., като увеличението е с 1 месец. Осигурителният им стаж ще трябва да бъде 38 г. 8 м., което е с 2 месеца повече в сравнение с 2018 г. Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се повече в сравнение с 2018 г. Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новите пенсии, които ще се отпускат.

  Увеличение на учителските заплати с 20%

  Заплатите на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20% от 1 януари 2019 година. Минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор - 1065 лв., на педагогически специалисти - учител, ръководител ИКТ, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, ресурсен учител, педагог, възпитател, рехабилитатор на слуха и говора, треньор по вид спорт - 920 лв., на старши учител и старши възпитател - 955 лв. И на главен учител и главен възпитател - 1005 лв. Предвидени са 39 млн. лева за увеличение на индивидуалните основни работни заплати на непедагогически персонал и съответните разходи за осигурителните им вноски за сметка на работодателя.

  Заплащането на военните ще се определя от длъжността и званието

  От 1 януари 2019 г. месечните възнаграждения на военнослужещите ще се определят от длъжността и присвоеното военно звание. Промяната се налага, за да има справедливо определяне на заплащането за различните длъжности в обхвата на едно и също военно звание. С промяната в заплащането се цели оптимизиране на възможностите за попълване на длъжности, за които се изисква допълнителен образователен ценз, квалификация, професионален опит. Според Министерството на отбраната това е стъпка към преодоляване на некомплекта във въоръжените сили. С промените ще има по-големи разлики във възнагражденията на отделните категории военнослужещи, като стимул за по-качествено изпълнение на функционалните задължения и за повишаване на квалификацията.

  НИМХ излиза от БАН

  Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излиза от Българската академия на науките с цялото си имущество и в пълен състав. След 57 г. в Академията на 1 януари 2019 г. НИМХ става самостоятелно юридическо лице с бюджет в рамките на бюджета на Министерството на образованието и науката. НИМХ ще продължи да бъде националната хидрометеорологична служба на Република България.

  Хората с трайни увреждания над 18 години с нов вид месечна помощ

  От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв. Очакванията са, че такава финансова подкрепа ще се получава от над 600 000 души – с около 100 000 повече в сравнение с тези, които до 2018 г. са получавали добавки за социална интеграция. За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99% месечната финансова подкрепа ще е 7% от линията на бедност или 24,36 лв. За хората със степен на увреждане от 71 до 90% нейният размер ще е 15% от линията на бедност или 52,20 лв. За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще е 25% от линията на бедност или 87 лв. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, новата помощ, ще е равна на 30% от линията на бедност или 104,40 лв. Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.

  Финансова помощ за всички сираци

  От 1 януари 2019 г. държавата отпуска семейна помощ на децата без право на наследствена пенсия, с един или двама починали родители. Тя ще се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище. Те ще я получават до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия, или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на 2018 г. персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

  Увеличава се цената на водата и природния газ

  Увеличава се цената на водата и природния газ от 1 януари 2019 г. Природният газ поскъпва с 3,51%, като не се очаква това да се отрази на крайната цена на топлата вода и парното. В 26 населени места цената на водата ще поскъпне с до 10 на сто. Предварителните разчети сочат, че най-голямо ще е поскъпването на ВиК услугите в Бургас – с 27 стотинки, и в София – с около 20 стотинки. Най-скъпа ще е водата в Шумен, където от новата година един кубик ще струва 3.40 лева. Над 3 лева ще е водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца. Единствено в Кърджали ще се отчете промяна в цената на услугата с около 1,5%.

  Електронните винетки окончателно заменят хартиените стикери

  Електронните винетки влизат в сила окончателно от 1 януари 2019 г., като с това се отменят и разпоредбите за издаване на хартиени винетки. Също от 1 януари се активира и смесената електронна система за различните категории автомобили на база време и на база изминато разстояние. Винетна такса за ползване на платената републиканска пътна мрежа ще заплащат собствениците или ползвателите на автомобилите с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона и над 3,5 тона. Това е такса за изминато разстояние. От 1 януари 2019 г. водачите на моторни превозни средства до 3.5 т. ще могат да ползват и уикенд винетка. Тя ще струва 10 лв. и ще важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя.

  По-висок данък за старите автомобили

  От 1 януари 2019 г. собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен автомобилът замърсява околната среда. Това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лева за всеки започнати 750 кг. товароносимост.

  Създава се агенция за медицински надзор

  От 1 януари 2019 г. Изпълнителната агенция по трансплантации и Изпълнителна агенция "Медицински одит" се сливат в нова Агенция „Медицински надзор“. Тя ще бъде второстепенен разпоредител с бюджет към Министерството на здравеопазването, който ще осъществява регулиране и контрол на медицинските дейности. Агенцията ще осъществява функциите по контрол на трансплантациите на органи, тъкани и клетки, както и качеството на медицинското обслужване в лечебните заведения. Спазването на правата на пациентите също ще бъде обект на проверка от новата структура, а в правомощията ѝ влизат и дейности по откриване и предотвратяване на корупционни прояви и практики в болниците. Като функции на Агенцията ще преминат и осъществяваните до момента от отделните регионални здравни инспекции административни производства по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите.

  Кога ще почиваме през 2019 г.

  Първият работен ден за 2019 година е 2 януари. Денят след Нова година ще бъде почивен. Покрай официалния празник 3 март ще почиваме и на 4 март. За Великден, който се пада на 28 април, ще почиваме от 26 април (петък) до 29 април (понеделник), включително. Почивни ще бъдат и Денят на труда – 1 май (сряда), и Гергьовден - 6 май (понеделник). Няма да работим и на Деня на българската просвета и култура 24 май (петък) и на 6 септември (петък) - Денят на Съединението. За Деня на независимостта ще почиваме на 22 и 23 септември (неделя и понеделник). Ще празнуваме Коледа три дни - от 24 до 26 декември, които се падат във вторник, сряда и четвъртък.

  източник: focus-news.net

Оставете коментар