Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 23 Октомври 2018 12:50

Спешни грижи трябва да има и за политиците с увреждания

Валери Симеонов получи много възможности да си тръгне, но на Борисов не му стиска да му каже

Автор: Светослав Терзиев, в. "Сега"

Майките на деца с увреждания протестират срещу политиците с увреждания. Отдавна трябваше да повишат тон на глухите във властта, които се оказаха и с разнебитена нервна система. Най-лабилният сред тях вицепремиерът Валери Симеонов се изпусна да ги нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца". Впрочем децата наистина са болни, а майките са длъжни да крещят.

Колко месеца се точи техният търпелив протест? А преди това колко години са се надявали нещо да се промени? Изкарали са децата си на показ, защото ситият и доволният отказват да вярват на гладния и болния. За три десетилетия преход

България не помръдна нито крачка към по-висока политическа култура.

Помните ли как през 1992 г. вестник "Демокрация" описа протеста на пенсионери: "Алчни старци изпълзяха на припек"? Авторът на това незабравимо заглавие по-късно стана депутат от "Атака", издигнат от лидера си Волен Сидеров, който му е бил по-рано и вдъхновител в журналистиката като първи главен редактор на "Демокрация". Минаха много години и щафетата от Волен Сидеров, изглежда, вече е поета от Валери Симеонов, който се изказва гнусливо за изкарани "на пек и дъжд уж болни деца".

Културата на човека личи най-видимо по отношението му към старците, децата и беззащитните животни. Ако това е вярно и за политиците, властта е попаднала в ръцете на изключително некултурни хора. Крамолите между Сидеров и Симеонов могат да бъдат отнесени към лично съперничество, а не към закъсняло разминаване в политическата култура.

Цялото правителство на Бойко Борисов, съчетано с т.нар. обединени патриоти, може да бъде подозирано в безкултурие, защото 

с какъвто се събереш, такъв ставаш.

Премиерът имаше много поводи да се раздели с Валери Симеонов, но не го направи. Обяви, че няма намерение и след новия скандал. Тази година той се извини два пъти от негово име, но вицепремиерът не се покая нито веднъж за думите си и продължи да се чувства недосегаем. Първия път Борисов се дистанцира от хулите, които Симеонов изсипа през януари срещу зелената евродепутатка Ска Келер. Сега пак побърза да поднесе извинения, знаейки, че хлевоустието по адрес на майките на деца с увреждания ще увреди и неговия образ.

Симеонов обаче не вижда у Борисов възпитател, който може да го учи на добри маниери. "Политическо решение за оставката на вицепремиера може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти". Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" през май миналата година", заяви той. Или казано по-просто - аз съм такъв, какъвто ме харесват останалите във властта.

Затова Валери Симеонов е спокоен, че няма риск да подаде оставка по политически причини. Опозицията не се брои сред рисковите фактори, защото на нея това й е работата - да иска оставки на управляващите, както направи миналата седмица с дебата по вота на недоверие заради здравеопазването. А щом няма убедителни политически причини да се оттегли, Симеонов не намира и лични: "Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли, не боли - това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи".

И така истината според него е, че децата с увреждания са симуланти, защото думата "уж" означава, че са мними болни. Майките им са ги изкарали на припек, защото са алчни за държавни помощи, т.е. за пари. Старци, майки, деца - все алчни и все на припек. Това са хора от същото общество, което избира такива политици и им дава самочувствие да се държат нагло. Много важно е каква ще бъде неговата реакция, защото всеки народ има такова правителство, каквото заслужава. Освен в София протести има във Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Пловдив и Плевен. Възмущение изразяват и българи в Лондон. Натискът за отстраняване на Валери Симеонов ще покаже доколко

обществото е претръпнало да понася гаврите на властта.

През 2013 г. хората излязоха масово на протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото не можеха да приемат точно такъв човек да контролира тайните служби. Укротиха се чак когато падна правителството на Пламен Орешарски, което така или иначе бе заплашено, че ще падне, ако не назначи Пеевски. И какво последва? Щом не искате Пеевски да ви подслушва, сега вие ще го слушате, защото придоби медийна империя да ви мъти мозъците.

Проблемът не е в отделни лица, колкото и арогантни да са. Проблемът е в системата, която трепери да не се срути. Каза го Борисов, който по ирония на съдбата изпадна в положението на Орешарски: "Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне." Пред журналисти в Дубай, където бе на посещение, той бе пределно откровен: “Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа?! Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре, като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън. Дезертьорството не решава проблемите. Моралния акт (извинението - б. р.) аз го изразих“.

С оправданието си, че не може да хвърли държавата в хаос, Борисов сякаш повтаря думите си от февруари 2013 г., когато също се заричаше, че няма да остави страната си тъкмо по време на протестите срещу високата цена на тока. Само че ден-два по-късно направи точно това и така дойде краят на първото му правителство. Неговото малодушие означава признание колко е уязвим. Думите му показват, че Валери Симеонов го държи в ръцете си и така се опиянява да върши и говори каквото си пожелае. Същото беше и положението на Орешарски, който се крепеше върху "златния пръст" на Сидеров. По онова време Волен си позволяваше волности, каквито на обикновените граждани биха стрували бързи присъди.

Кризата на властта е прекалено видима поради липсата на елементарен политически и човешки морал. За три десетилетия подобие на демокрация българските политици не се научиха да си отиват достойно. През последните десет години поне членството в ЕС трябваше да ги възпита за по-прилично поведение, защото можеха да гледат отблизо как постъпват министрите и премиерите в други държави, щом се посрамят публично. Нашите обаче продължават да стигат до европейска култура само по сценария на "Криворазбраната цивилизация".

Източник: "Сега"

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Бойко Борисов: Съжалявам! Оставката на Симеонов не се обсъжда! Радев всеки ден напада правителството! „Визията за България“ е една глупост!

  Партията-държава не били ГЕРБ, а БСП! Изнервен, премиерът обясни колко вдига доходите и колко пречат БСП и президентът на управлението, при това президентът взимал по-голяма заплата от него.

  "Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените." 

  Така - с извинение, започна интервюто на министър-председателя Бойко Борисов за bTV, дадено в кабинета му в МС, на фона на многобройни снимки по етажерките без книги.

  Въпреки извинението обаче, Борисов заяви, че оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред, тъй като била работа на коалицията на патриотите.

  Борисов призна, че извинението на Симеонов е дошло след неговото лично настояване и на целия Коалиционен съвет. „Да се надяваме, че Валери Симеонов се е осъзнал. Според мен беше искрен, защото има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася“, коментира премиерът. 

  Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола на международните пазари пада, каза още той.

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Марешки си дава имунитета, но продължава да иска оставките на Симеонов и Каракачанов

   „Воля” ще продължи да крепи кворума

  Председателят на ПГ на „Воля” и шеф на партията Веселин Марешки е подал заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Същото е направила и зам.-председателят на парламентарната група, Кръстина Таскова. Това съобщиха днес двамата на брифинг в Народното събрание.

  Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска техния имунитет заради повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а, ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване).

  По време на брифинга Марешки размахваше голям пластмасов кокал, приготвен специално, за да онагледи коалиционните партньори на ГЕРБ – ВМРО и НФСБ. Той призова за оставките на двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. "Това ли правят - да гризкат кокала на властта и да не оставят нищо за българския народ", каза Марешки, размахвайки кокала пред журналистите.

  Депутатите от „Воля” няма да напуснат пленарната зала, но ще продължават да настояват за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщи още Марешки.

  Той заяви, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма „да напълни джоба на българите. „Воля” не е била и никога няма да бъде политически рекетьор”, каза Марешки, с което гарантира кворума на управляващите.

 • Вторник, 23 Октомври 2018 12:50
  Какъв дефицит компенсира депутатът с огромния джип?

  „Вижте добре това охранено лице! С нашите пари като депутат си купи джип "Хамър", а сега ни нарича тези, които протестираме срещу кражбите и грабежа на родината ни, "лумпени и сбъркани хора". Явно му пречим с нашите пари да си закупи вертолет или самолет!”, написа в социалната мрежа Димитър Байрактаров, публикувайки и снимка на мощното оф-роуд возило на народния избраник от НФСБ.

  Напомняме, че дясната ръка на Валери Симеонов и заместник-председател на партията му Валентин Касабов преди няколко дни заяви пред ТВ камера, че зад протеста на майките на деца с увреждания „стоят лумпени, хора на бившата кметица Иванчева, платени лица, некакви зелени и сбъркани хора” (виж видео). Наглото изказване на Касабов за минути заля фейсбук и отново предизвика стотици бурни реакции сред гражданите, както и призиви за оставка не само на Валери Симеонов и партията му НФСБ, но и на цялото правителство.

  Г-н Касабов видимо е забравил значението на думата „суверен”. Затова му припомняме чл. 1, т. 2 от Конституцията на Република България, пред която той се е заклел като народен представител: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция”.

Оставете коментар