Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 05 Ноември 2018 18:01

Глобалният пакт на ООН за миграцията ни изправя пред глобална угроза! Защо България го подписва?

Представители на различни политически кръгове предупреждават за опасността от Пакта на ООН за миграцията. САЩ, Унгария, Полша, Австрия, Чехия, Хърватия и Словения напуснаха Пакта. Премиерът Борисов на 20 юли т.г. направи правилен ход в парламента по отношение на евентуални споразумения за връщане на мигранти в България, подкрепен от 100% от  гласувалите депутати. Ще допусне ли на 10–11 декември България да се присъедини към такъв документ на ООН, който би имал катастрофални последици за една топяща се демографски малка страна?

Глобалният пакт на ООН, който предстои да бъде подписан на 10-11 декември в Маракеш, Мароко, е лудост и цинизъм! Това е мнението на юриста Георги Марков, бивш конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ, един от безкомпромисните противници на безконтролната миграция в Европа. Аз няма да го подкрепя, категорично заявява Георги Марков в интервю пред „Пик”. 

В документа от 34 страници миграцията е наречена „източник на благоденствие и постоянно развитие на света“, а правителствата се задължават да формират пътища за редовна миграция. Според Марков документът на практика е гавра с жертвите на миграцията на ножа, които дадоха държави от Стария континент – малолетната Мия в германския град Кандел, малолетната Сюзан във Висбаден, младият германец в Кемниц и редица други. 

Засегната от Глобалния пакт на ООН ще бъде Европа, тъй като притокът е именно към европейските държави, а не тече в обратна посока „Европейците не са тръгнали към Близкия изток, черна Африка и Азия“, коментира юристът. Той смята, че ООН провежда нов вариант на плана на Джордж Сорос, който предвиждаше Европа да приема по един милион бежанци годишно – приток, който да ликвидира християнския характер на континента. 

Бившият конституционен съдия е категоричен, че „правителството не може да подпише пакта без решение на парламента, защото той засяга националния ни суверенитет и решава глобални въпроси. Непрекъснато повтаряме, че сме парламентарна република, но това важи не само за президента, а и за правителството. Заобикалянето на парламента ще е нарушение на Конституцията, защото пактът не е международен договор и не подлежи на последваща ратификация от парламента, затова е необходим превантивен контрол. Ако Народното събрание бъде заобиколено, това ще е коледен предизборен подарък за Корнелия Нинова“. 

„ООН трябва да си посипе главата с пепел, защото не спря Меркел: „Елате, ще се справим”, каза тя. Те дойдоха и тя не се справи. Ерата „Меркел“ свърши, а ерата „Макрон“ също свърши, но преди да е започнала. Вчера френксите агенции признават, че Льо Пен води пред Макрон с 21% на 19%“, цитира Марков последни социологически данни. Според него спадът в подкрепата за Макрон и партията му е напълно логичен, защото френският президент нарича Виктор Орбан и Матео Салвини „проказа“, докато проказа, по думите на Марков, са милионите незаконни мигранти в Европа. 

„Орбан посочи, че пактът е злокобен и създава правното понятие „право на миграция”, което никога не е съществувало и на практика поощрява миграция. Последва го Австрия, Чехия, Полша, Хърватия и Словения. Идва ред на Италия, Словакия, Дания. Себастиан Курц, който председателства Съвета на ЕС, даде забележителна пресконференция и заяви, че няма да отиде в Маракеш и няма да подпише пакта. Курц направи 28 бележки по документа и каза, че Австрия няма да приеме бежанци поради бедност и климатични промени, както повелява документът“, твърди още Георги Марков. 

„Шапка свалям на Тръмп. Той отказа да слуша тези в ООН, защото пактът нарушава суверенитета на Щатите“, коментира Георги Марков. 

Срещу приемането на Пакта се обяви вчера и евродепутатът Ангел Джамбазки. Това се казва в позиция на представителя в Европейския парламент Ангел Джамбазки в отговор на заявките, че България ще подкрепи документа в Мароко през декември тази година.

Глобалният пакт за миграцията предизвиква сериозни тревоги и основателни опасения. Под табелата "легална миграция" се отваря широко вратата на милиони ислямисти и икономически мигранти, които ще залеят Европа. Географското положение на България ни задължава да бъдем особено внимателни към подобни документи, се казва още в позицията на Джамбазки.

Според него приемането на Глобалния пакт би довел до катастрофални последици за българската държава.

"Той ще задължи България поради геополитическото ѝ положение да създаде пътища за редовна миграция. Нещо повече, предвид заложените изисквания всяка една страна ще трябва „задължително да приема, осигурява и гарантира всеки един бъдещ мигрант“ и съответно социалната ни система би рухнала. Средствата, които са събирани от всеки един български данъкоплатец, ще отиват за издръжка на един такъв несигурен поток от мигранти, като дори се предвижда тези от тях, които нямат лични документи, да получават такива от приемащата държава и автоматично да могат да се ползват с правата на всеки български гражданин", казва той.

Джамбазки е на мнение, че подобен документ, който облечен под формата на юридически необвързващ пакт, заплашва подмяната на етническия състав както на българската държава, така и на цяла Европа.

Евродепутатът Николай Бареков също предупреди за угрозата, която представлява Пактът на ООН. Той поставя важния въпрос: Кой нареди на българския посланик в ООН вече да подкрепи пакта и да участва с положително становище в неговото обсъждане!?

„Предупреждавам и Българското правителство! “Глобалният Пакт за безопасна, организирана и редовна миграция” на ООН е заплаха за България, заплаха за човечеството, заплаха за цивилизацията, заплаха за Европа.

Този неолиберален глобалистки пакт цели унищожаването на европейските народи и европейската раса в полза на икономическите кръгове, зад които прозират интересите на Сорос от превръщането на човечеството в аморфна маса работна ръка без произход, род и родина.”, написа Бареков в социалните мрежи.

Напомняме, че преди месец международният анализатор Боян Чуков предупреди за негативните последици от Пакта в интервю за "Дарик": промяна на етническото население в Европа и финансови трудности, тъй като документът предвижда  сериозни социални ангажименти към мигрантите, а техният брой ще расте непрекъснато, смята Боян Чуков.

САЩ, Унгария, Полша, Австрия, Чехия, Хърватия и Словения напуснаха Пакта. Заявления за неподписването му са направени и от Италия, Словакия и Дания.

Според тези страни миграцията ще бъде насърчена до такава степен, че ще се превърне в заплаха за света.

Темата в големите медии е слабо застъпена, а правителството не прави нищо, с което да обясни причините (евентуално ползите), които го карат да ратифицира Пакта. Отговор определено не може да се получи от семплото обяснение на външната министърка Екатерина Захариева: "През декември предстои много важно събитие към ООН, като се очаква да се подпише международният Пакт за миграция, което се надяваме да даде световен тласък на справянето с незаконната миграция".

Остава и открит въпросът към премиера Борисов, който на 20 юли т.г. направи правилен ход в парламента по отношение на евентуални споразумения за връщане на мигранти в България, подкрепен от 100% от  гласувалите депутати: Ще допусне ли на 10–11 декември България да се присъедини към такъв документ на ООН, който би имал катастрофални последици за една малка страна или, както казва Георги Марков, ще направи коледен предизборен подарък на политическите си опоненти?

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 18:01
  Европейските консерватори избраха Ян Захрадил за кандидат за председател на ЕК

  Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) избра Ян Захрадил за водещ кандидат за председател на Европейската комисия на общите европейски избори през май 2019 година.

  Законодателни реформи, превръщане на Европейския съюз в глобален лидер в свободната търговия – премахване на търговските бариери и изграждане на нови такива, защита на външните граници. Това са трите приоритета, на които той ще заложи в своята предизборна кампания.

  Ян Захрадил е президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Формацията обединява партии от цяла Европа, които вярват в личната свобода, парламентарната демокрация, националния суверенитет, силните семейства, ниските данъци, стабилните пари, свободната търговия и върховенството на закона.

  В Алианса членуват десни партии, както от страни-членки на ЕС, така и от държави извън ЕС. Съвместна дейност обединението осъществява със съюзнически партии на други континенти и е пълноправен член на Съюза на международните демократи.

  Първата и единствена българска партия пълноправен член на Алианса е тази на евродепутата Николай Бареков. Членството на „Презареди България” бе парафирано с пълно мнозинство по време на тържествена церемония тази година в Баку, Азербайджан, където се състоя срещата на най-високо ниво на АКРЕ с участието на близо 500 консерватори от цял свят.

  Българският евродепутат работи активно за кандидатурата на Ян Захрадил още от самото начало на процеса на номинациите. По негова лична покана чешкият политик е посещавал България над три пъти, като е вземал участие в различни по рода си конференции.

  При последното му посещение у нас по инициатива на Николай Бареков консерваторът се срещна лично с министър-председателя Бойко Борисов, с който обсъдиха важни за бъдещето на България и Европейски съюз въпроси.

  В рамките на посещението си Ян Захрадил декларира подкрепа за Николай Бареков и Консервативния блок, който се очаква да се сформира у нас преди предстоящите европейски избори.

  Веднага след гласуването на кандидатурата му вчера в Страсбург Захрадил отново подчерта, че България се нуждае от обединение на консервативните сили, защото, по думите му, ако политическата сцена е счупена, тогава гласовете изпадат от борда и са изгубени.

  "Водим преговори за голяма патриотично-консервативна коалиция за предстоящите избори, целта е запазване на третата позиция в Европейския парламент и трета политическа сила в България", заяви Николай Бареков. Той подчерта, че съюзът е отворен към всички, които имат желание да се включат в него. "Началото поставяме с г-н Волен Сидеров, но водим разговори с много други политически формации", уточни евродепутатът.

  снимка: ФБ профил на Николай Бареков

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 18:01
  Вижте капаните, заложени в Пакта за миграцията на ООН

  Подобен документ, който е облечен под формата на юридически необвързващ пакт, заплашва подмяната на етническия състав както на българската държава, така и на цяла Европа. Широко се отварят вратите за нова вълна от терористични атаки.

  Предстоящото подписване на окончателния текст на Глобалния пакт за миграция на ООН през декември в Мароко отново разбуни духовете в обществото и е на път да създаде поредното напрежение в правителството.

  На последното заседание на Коалиционния съвет на управляващата коалиция в понеделник бе взето решение българското правителство да не подписва документа.

  На заседанието в сряда на комисиите по външна политика и национална сигурност обаче, външният министър Екатерина Захариева избяга от отговора на въпроса - ще подкрепи ли България Пакта или не, давайки да се разбере, че кабинетът си оставя отворена врата за подкрепата му. 

  В следващите дни предстои правителството да вземе решение по този казус.

  Вицепремиерът Каракачанов заяви категорично, че кабинетът трябва да се съобрази с решението на Коалиционния съвет и да не подкрепя Пакта.

  Кои са КАПАНИТЕ В ДОКУМЕНТА, който не е подписан от САЩ и Австралия, от Унгария, Австрия, Полша, Чехия и Хърватия? 

  На пръв поглед, документът не влече след себе си никаква юридическа обвързаност за страните, но при по-задълбочен прочит се вижда, че той съдържа императивни по своя характер формулировки, които следва да бъдат приети и изпълнени от държавите.

  Пактът дефинира миграцията като „положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации“.

  Внушението, което иска да втълпи ООН на обществеността е в разрез с всички вековни традиционни разбирания на българското общество, което също усети негативните последици от мигрантската вълна последните години.

  Обръщаме внимание на следните пасажи от Пакта, които засягат теми относно Маршрутите на миграция, финансиране и грижата за мигрантите:

  МАРШРУТИ: 

  Objective 3 c) да се създадат отворени и достъпни информационни пунктове по съответните маршрути на миграция, които да насочват мигрантите към консултация, съобразена за деца и хора от различни полове, да предлагат възможности за общуване с консулските представители на страната на произход и да предоставят съответната информация относно правата на човека и основните свободи, подходяща защита и помощ, възможности и пътища за нормална миграция и възможности за връщане на език, който съответното лице разбира;

  Objective 8 a) а. Преглед на въздействието на свързаните с миграцията политики и закони, за да се гарантира, че те не създават или създават риск от изчезване на мигрантите, включително чрез идентифициране на опасни транзитни маршрути, използвани от мигранти, като работи с други държави, както и съответните заинтересовани страни и международни организации да се определят контекстните рискове и да се създадат механизми за предотвратяване и реагиране при такива ситуации, като се обръща специално внимание на децата мигранти, особено тези, които не са придружавани или са разделени;

  Objective 8 b) Да се даде възможност на мигрантите да комуникират със семействата си, за да ги информират, че са живи, като улеснят достъпа до средства за комуникация по маршрути и на тяхното местоназначение, включително в местата за задържане, както и достъп до консулски мисии, организации, които могат да осигурят помощ за семейните контакти, особено в случаите на непридружени или разделени деца мигранти, както и на подрастващи;

  Objective 9 c) б) да използват транснационални, регионални и двустранни механизми за обмен на информация и разузнавателни данни относно маршрутите на трафика на хора, контрабандата, начина на действие и финансовите транзакции на контрабандни мрежи, уязвимостта, пред която са изправени нелегалните имигранти и други данни за разкомплектоване на контрабандни мрежи и за засилване на съвместните отговори;

  Objective 9 c) Разработване на протоколи за сътрудничество, които са съобразени за хора от различни полове и които са чувствителни към децата по маршрутите на миграция, които очертават стъпка по стъпка мерки за адекватно идентифициране и подпомагане на нелегалните имигранти в съответствие с международното право, както и за улесняване на трансграничното правоприлагане и разузнаване сътрудничеството с цел предотвратяване и противодействие на контрабандата на мигранти, с цел да се сложи край на безнаказаността на контрабандистите и да се предотврати нелегалната миграция, като същевременно се гарантира, че мерките за борба с контрабандата спазват изцяло човешките права;

  Objective 10 c) да наблюдава неправомерните миграционни маршрути, които могат да бъдат експлоатирани от мрежите за трафик на хора, за да засилят сътрудничеството на двустранно, регионално и междурегионално равнище за предотвратяване, разследване и наказателно преследване на извършителите както и относно идентифицирането, защитата и подпомагането на жертвите на трафик на хора;

  СВЪРЗАНИ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА: 

  Objective 2 f) Засилване на сътрудничеството между хуманитарните участници и участниците в развитието, включително чрез насърчаване на съвместен анализ, подходи с много донори и многогодишни цикли на финансиране с цел разработване на дългосрочни отговори и резултати, които гарантират зачитане на правата на засегнатите лица, както и икономическата и социалната самостоятелност, и като се гарантира, че тези усилия отчитат миграцията.

  Objective 17 c) Насърчаване на независима, обективна и качествена отчетност на медиите, включително интернет базирана информация, включително чрез повишаване на чувствителността и образоване на медийни специалисти по въпроси, свързани с миграцията и терминология, инвестиране в стандарти за етично отчитане и реклама и спиране на отпускането на публично финансиране материална подкрепа за медиите, които системно насърчават нетърпимостта, ксенофобията, расизма и други форми на дискриминация спрямо мигрантите при пълно зачитане на свободата на медиите;

  Implementation 43 b) c) Решаваме да създадем механизъм за изграждане на капацитет в рамките на ООН, като се основаваме на съществуващите инициативи, които подкрепят усилията на държавите-членки за прилагане на Глобалния договор. Тя позволява на държавите-членки, Обединените нации и други заинтересовани страни, включително частния сектор и благотворителните фондации, да дават доброволни технически, финансови и човешки ресурси, за да укрепят капацитета и да насърчават сътрудничеството с много партньори.

  Механизмът за изграждане на капацитет ще се състои от: 
  (v) определяне на възможностите за финансиране, включително чрез иницииране на начален фонд; 
  b) начален фонд за първоначално финансиране за реализиране на проектирани решения чрез: 
  (i) осигуряване на финансиране, където е необходимо, за започване на конкретни проекти; 
  (ii) допълване на други източници на финансиране 
  (iii) получаване на доброволни финансови вноски от държавите-членки, ООН, международните финансови институции и други заинтересовани страни, включително частния сектор и благотворителните фондации;

  ГРИЖА ЗА МИГРАНТИТЕ: 

  Shared responsibilities 12. Този Глобален договор има за цел да смекчи неблагоприятните фактори и структурните фактори, които възпрепятстват хората да изграждат и поддържат устойчиви начини за препитание в страните си на произход и така ги принуждават да търсят бъдеще на друго място. Тя възнамерява да намали рисковете и уязвимостта, пред които са изправени мигрантите на различни етапи на миграцията, като зачита, защитава и изпълнява техните права на човека и им предоставя грижи и помощ. Тя се стреми да се заеме с легитимните тревоги на общностите, като същевременно признава, че обществата са подложени на демографски, икономически, социални и екологични промени на различни мащаби, които могат да имат последици и да бъдат резултат от миграцията. Тя се стреми да създаде благоприятни условия, които дават възможност на всички мигранти да обогатят нашите общества чрез техните човешки, икономически и социални възможности и по този начин да улеснят приноса им за устойчиво развитие на местно, национално, регионално и световно равнище.

  Objective 7 f) Защита на непридружени и разделени деца на всички етапи на миграцията чрез установяване на специализирани процедури за тяхното идентифициране, насочване, грижи и събиране на семейството и предоставяне на достъп до здравни услуги, включително психично здраве, образование, правна помощ и право да бъдат изслушани в административни и съдебни процедури, включително чрез бързо назначаване на компетентен и безпристрастен законен настойник, като основно средство за преодоляване на тяхната уязвимост и дискриминация, защита от всякакви форми на насилие и осигуряване на достъп до устойчиви решения, които са в техен интерес;

  Objective 13а) да използват съществуващите съответни механизми за правата на човека, за да подобрят независимия мониторинг на задържането на мигранти, като гарантират, че това е мярка в крайна сметка, че нарушенията на правата на човека не се случват и че държавите насърчават, прилагат и разширяват алтернативите на задържането, мерки за лишаване от свобода и договорености за грижи в общността, особено в случай на семейства и деца;

  е) Намаляване на негативните и потенциално трайни последици от задържането на мигранти, като се гарантира справедлив процес и пропорционалност, че е за най-кратък период от време, че той гарантира физическа и психическа неприкосновеност и че достъпът до храна, основни права на здравеопазване, правна ориентация и съдействие, информация и комуникация, както и подходящо настаняване, в съответствие с международното право в областта на правата на човека;

  Objective 13 f) Намаляване на негативните и потенциално трайни последици от задържането на мигранти, като се гарантира справедлив процес и пропорционалност, че е за най-кратък период от време, че той гарантира физическа и психическа неприкосновеност и че достъпът до храна, основни права на здравеопазване, правна ориентация и съдействие, информация и комуникация, както и подходящо настаняване, в съответствие с международното право в областта на правата на човека;

  Objective 13 h) з) да защитава и зачита правата и интересите на детето по всяко време, независимо от статуса на миграцията, като осигурява наличието и достъпността на жизнеспособна гама от алтернативи на задържането в контекст, който не е лишаван от лишаване от свобода, благоприятстващ общностните грижи, да осигури достъп до образование и здравеопазване и да зачита правото на семеен живот и единство на семейството и като работи за прекратяване практиката на задържане на деца в контекста на международната миграция.

  Objective 15 e) Включване на здравните потребности на мигрантите в националните и местните здравни политики и планове, като укрепване на капацитета за предоставяне на услуги, улесняване на достъпния и недискриминационен достъп, намаляване на комуникационните бариери и обучение на доставчици на здравни услуги за предоставяне на услуги, за да се насърчи физическото и психическото здраве на мигрантите и общностите като цяло, включително като се вземат предвид съответните препоръки от Рамката на приоритетите и ръководните принципи на Световната здравна организация за насърчаване на здравето на бежанците и мигрантите;

  Приемането на Глобалния пакт би бил с катастрофални последици за българската държава. Той ще задължи България поради геополитическото й положение да създаде пътища за редовна миграция.

  Нещо повече, предвид заложените изисквания, всяка една страна ще трябва „задължително да приема, осигурява и гарантира всеки един бъдещ мигрант“, и съответно социалната ни система би рухнала.

  Средствата, които са събирани от всеки един български данъкоплатец ще отиват за издръжка на един такъв несигурен поток от мигранти, като дори се предвижда тези от тях, които нямат лични документи, да получават такива от приемащата държава и автоматично да могат да се ползват с правата на всеки български гражданин.

  Подобен документ, който е облечен под формата на юридически необвързващ пакт, заплашва подмяната на етническия състав както на българската държава, така и на цяла Европа.

  Държавите са заплашени от икономическа криза и колапс на социалните им системи.

  С безпроблемното предоставяне на нови лични документи за самоличност на мигрантите се застрашава международната сигурност и широко се отварят вратите за нова вълна от терористични атаки.

  Този документ има за цел да възпрепятства възстановяването на всеобщата европейска политика по сигурност на границите и застрашава икономическия просперитет на всяка държава членка на Съюза, категорични са от ВМРО.

  Източник: Epicenter.bg

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 18:01
  Правителството все пак оставя отворена вратата за Пакта за миграцията

  Решението на кабинета още се изработва, стана ясно от заседанието на две парламентарни комисии

  Възможно е все пак България да подкрепи Пакта за миграцията на ООН, въпреки че коалиционният съвет на управляващите обяви, че няма да го подкрепим. Българската позиция още се изработва и предстои окончателно решение на правителството. Това се разбра след съвместното заседание на двете парламентарни комисии - по външна политика и по вътрешна сигурност, съобщава Канал 3.

  Министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов не отговориха еднозначно на въпроса, зададен от депутати от БСП, а след това и от журналистите. Подкрепяме или не подкрепяме Пакта, попита Захариева соцдепутатът Валери Жаблянов на финала на заседанието. Външната министърка не отговори на този въпрос. Тя се измъкна от медиите, подтичвайки към изхода на Партийния дом.

  По-рано, след час и половина дебати представителите на изпълнителната власт, на ГЕРБ и ДПС декларираха подкрепата си за присъединяването на България към въпросната декларация на ООН.  ВМРО и БСП потвърдиха позицията си против. Тя беше изказана и след заседанието на Коалиционния съвет в понеделник от страна на Патриотите.

  България може във всеки един момент да се присъедини към документа, стана ясно от изказването пред депутатите на външната министърка. Захариева подчерта, че Пактът за миграцията е в полза на нашите 1 850 000 сънародници, които са емигранти в момента.

  Председателката на външната комисия Джема Грозданова изтъкна, че няма как да се прави паралел между Истанбулската конвенция и Пакта, тъй като първият документ е обвързващ, докато вторият няма такъв характер.

  Лидерът на ПГ на ГЕРБ пък захапа соцлидерката Корнелия Нинова и евродепутата Петър Курумбашев, че вчера излъгали по въпроса, че в ЕП Пактът не е гласуван. По-рано социалистите обвиниха Цветанов, че е излъгал. Той ги опроверга, като показа разпечатката от гласуването в ЕП и обяви, че Курумбашев и Станишев са подкрепили пакта за миграцията с гласуване на 18 април точно в 12 часа 13 минути и 58 секунди. Цветанов укори социалистите, че се заиграват със страховете на хората и вчера са минали всякакви граници.

  Виждаме, че с всеки изминал ден се отдалечаваме все повече от европейските ценности, констатира Цветанов. Зам.-шефът на ГЕРБ установи, че за пореден път БСП и ПЕС се разминават в позициите си.

  Той обясни, че коалиционният съвет на ГЕРБ и ОП в понеделник е обявил, че не дава подкрепа на Пакта на ООН, за да избегне спекулациите на БСП и да не изпадне в обяснителен режим. Този Пакт е правно необвързващ, всяка страна спазва националното си законодателство, заяви още Цветанов.

  Жаблянов пък упрекна изпълнителната власт, че държи парламента на тъмно и поставя в неудобна ситуация своите представители в мнозинството. "И парламентаристи като Вас да събират гилзите", обърна се той към Цветанов, който се разсмя на метафората. Самият той обаче в изказването си призова при изготвяне на подобни важни решения, които засягат общественото мнение, министрите да провеждат предварително разясняване и информационни кампании.

  Източник: Канал 3

Оставете коментар