Вторник, 18 Юни 2019
Сряда, 07 Ноември 2018 10:03

Изборите в САЩ: Тръмп очаквано печели – американците гласуват според джоба си

Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

Автор: Григор Лилов

*** Тръмп очаквано печели - американците гласуват според джоба си.

Последни данни: 

*** републиканците вече имат 52 места в Сената срещу 43 на демократите. (избират се 35 сенатори от общо 100)

*** при губернаторите на отделните щати резултатът засега се очерта 25 на 20 за републиканците. (избират се в 36 щата от общо 50)

*** в Камарата на представителите на американския конгрес демократите печелят мнозинството (преизбира се целият състав от 435 души) - 210 демократи срещу 196 републиканци засега.

Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

Това не се очакваше от анализаторите, много политологически центрове и големите медии.

По традиция при междинните избори всеки американски президент губи подкрепа. При републиканците и Тръмп това е загубата на републиканското мнозинство в Камарата на представителите.

Общото правило в САЩ и този път проработи: американците гласуват според джоба си. 

Исторически безработицата е на най-ниското си равнище от 48 години насам (от 1969), доходите на гражданите растат за първи път от доста време насам - например заплатите отбелязаха най-високият си темп на растеж от 10 години насам и т.н., страната е във фаза на икономически подем и висок ръст на брутния продукт.

Разбира се, загубата на мнозинството в Камарата на представителите ще вгорчи управлението на Тръмп и републиканците. 

Но ще напомня, че в САЩ народните избраници често не гласуват според партийната линия и това се случва при всички президенти. Например при демократа Обама именно демократическото мнозинство в Камарата на представителите блокира инициативата му за трансокеанския търговски договор, който предизвика високо напрежение и в Европа.

Именно в Щатите, където няма рязко очертани партийни пристрастия и при различните избори печелят различни партийни кандидати, победата на републиканците е убедителна.

Давам илюстрации към 7 часа родно време сутринта (резултатите се променят непрекъснато):

1 - Сенат:

Снимка на Grigor Lilov.

 

2 - губернатори:

Снимка на Grigor Lilov.

 

3 - Камара на представителите:

Снимка на Grigor Lilov.

(материалът е публикуван на фейсбук профила на автора)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар