Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 07 Ноември 2018 10:03

Изборите в САЩ: Тръмп очаквано печели – американците гласуват според джоба си

Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

Автор: Григор Лилов

*** Тръмп очаквано печели - американците гласуват според джоба си.

Последни данни: 

*** републиканците вече имат 52 места в Сената срещу 43 на демократите. (избират се 35 сенатори от общо 100)

*** при губернаторите на отделните щати резултатът засега се очерта 25 на 20 за републиканците. (избират се в 36 щата от общо 50)

*** в Камарата на представителите на американския конгрес демократите печелят мнозинството (преизбира се целият състав от 435 души) - 210 демократи срещу 196 републиканци засега.

Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

Това не се очакваше от анализаторите, много политологически центрове и големите медии.

По традиция при междинните избори всеки американски президент губи подкрепа. При републиканците и Тръмп това е загубата на републиканското мнозинство в Камарата на представителите.

Общото правило в САЩ и този път проработи: американците гласуват според джоба си. 

Исторически безработицата е на най-ниското си равнище от 48 години насам (от 1969), доходите на гражданите растат за първи път от доста време насам - например заплатите отбелязаха най-високият си темп на растеж от 10 години насам и т.н., страната е във фаза на икономически подем и висок ръст на брутния продукт.

Разбира се, загубата на мнозинството в Камарата на представителите ще вгорчи управлението на Тръмп и републиканците. 

Но ще напомня, че в САЩ народните избраници често не гласуват според партийната линия и това се случва при всички президенти. Например при демократа Обама именно демократическото мнозинство в Камарата на представителите блокира инициативата му за трансокеанския търговски договор, който предизвика високо напрежение и в Европа.

Именно в Щатите, където няма рязко очертани партийни пристрастия и при различните избори печелят различни партийни кандидати, победата на републиканците е убедителна.

Давам илюстрации към 7 часа родно време сутринта (резултатите се променят непрекъснато):

1 - Сенат:

Снимка на Grigor Lilov.

 

2 - губернатори:

Снимка на Grigor Lilov.

 

3 - Камара на представителите:

Снимка на Grigor Lilov.

(материалът е публикуван на фейсбук профила на автора)

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 10:03
  Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

  Щатите се обявиха против всякакви действия, които могат да отслабят НАТО. Във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза. 

  „Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й РИА Новости.

  Напомняме, че на 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.

  Американският президент Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като „много оскърбителна” и за пореден път призова страните от Европа „да заплатят своя дълг за НАТО”.

  Инициативата на Макрон обаче срещна подкрепата на Германия – канцлерът Ангела Меркел отправи призив към страните-членки на Европейския съюз да започнат работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 10:03
  Светът чества 100 години от края на Първата световна война

  На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Кулминацията на тържествата е в Париж – с възпоменателна церемония пред Триумфалната арка. Във френската столица се събираха държавни и правителствени лидери и представители на над 80 страни.

  Сред тях са президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие присъства и българският президент Румен Радев.

  Примирието, с което се слага край на Първата световна война е подписано на днешния ден преди 100 години – на 11.11 1918 г. точно в 11:11 ч.

  Церемонията започна с преглед на военните части. Ученици прочетоха писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г. Слово пред гостите произнесе френският президент Еманюел Макрон.

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  След това, заедно с учениците ще запали пламъка на вечния огън . Младежите ще оформят символична верига, която ще достигне до високопоставените гости, които също ще се включат. Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си. Президентът Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на всички загинали.

  В Първата световна война са мобилизирани 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона, сред които 115 000 български войници и офицери.

  След възпоменателната церемония част от участниците ще се включат в Парижкия форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път е да насърчи международното сътрудничество и подобряването на управлението.

  Предвидено е на най- високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог , икономическия растеж и социалното сближаване.

  В България годишнината от края на Първата световна война ще бъде отбелязана с камбанен звън в големи столични храмове. Така страната ни ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината.

  На 11 ноември 1918 г. църковните камбани във Великобритания, замлъкнали през войната, отново бият и така оповестяват  постигнатото примирие.

  С благословията на Българската православна църква молебен за мир се състоя в столичния храм "Свети Мина".

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  снимка: AF (президентът Румен Радев на първия ред вляво)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 10:03
  Радев и Тръмп проведоха разговор в Париж

  Държавният глава Румен Радев проведе разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж.

  Това става ясно от публикувани снимки в официалния профил на президента Румен Радев във Фейсбук.

  Срещата между двамата президенти се е състояла по време на посещението им в Музей д‘Орсе.

  Снимка на Румен Радев.

   

Оставете коментар