Понеделник, 25 Май 2020

Сряда, 19 Декември 2018 10:23

А не е ли време творчеството на Венета Райкова да влезе в учебните програми?

Не познавам Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, и си признавам, че не бях и чувал за въпросната госпожа, докато не видях подписа й под грамотата, с която ръководената от нея институция награждава някоя си Венета Райкова като най-четен български писател.

Обаче новината за грамотата и званието "Най-четен съвременен български писател" ме заинтригува. Първо, защото досега не бях чувал и не знаех, че такава класация е възможна. И се запитах на базата на каква методика е направена тая класация. Дали е въз основа на социологическо проучване, статистическо преброяване или е правена по друг начин?

Къде в цивилизования свят съществуват такива класации? Защо се правят такива класации и кому са потребни те? Тази грамота национална награда ли е, или се присъжда и на чуждестранни автори?

Не на последно място си зададох и въпроса коя е Венета Райкова? Ако госпожа Райкова е толкова търсен и четен автор, не е ли време творчеството й да се включи в задължителната програма на учениците от горните класове, както и в хорариума на студентите?

Любомир Кольовски, обикновен читател

Резултат с изображение за столична библиотека венета райкова

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 19 Декември 2018 10:23
  Четящият човек не може да бъде манипулиран

  Здравка Евтимова: Бих желала да забравим максимата, че преклонената глава сабя не я сече. Иска ми се нашите вратове да не бъдат наведени покорно, а да стоим изправени достойно, да гледаме открито и да не се страхуваме да изразим мнението си

 • Сряда, 19 Декември 2018 10:23
  Защо това "изследване" се прави точно сега?

  Любомир Кольовски по повод данните на „Алфа Рисърч“ за рейтинга на президента и премиера: Резултатите от тези проучвания почти винаги се появяват в кризисни моменти и винаги обслужват явно или прикрито интересите на управниците. Не знам дали собствениците на социологическите агенции вярват, че някой им вярва

 • Сряда, 19 Декември 2018 10:23
  „В мен срещата на две епохи стана, ехтя у мен двубоят им жесток!”

  Из поемата „Дни на проверка” от Пеньо Пенев, роден на днешната дата преди 90 години

Оставете коментар