Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 02 Януари 2019 12:05

Каква икономика и растеж като няма раждаемост!?

„Ако за 10 години раждаемостта е паднала толкова, как си мислите че потреблението ще расте? Кой точно ще потребява?”, пита финансистът Васил Кендов

 

Когато се говори за икономика и растеж, спирам да слушам, ако в началото на разговора не се коментира раждаемост и нарастване на населението.

В крайна сметка целта на едно управление и на всяка политика е, да се увеличава населението на дадена държава, и то да благоденства. Последните неща са свързани. Ако има благоденствие (разбирайте увеличение на БВП), то и населението ще се множи.

Сега малко за химерите и заблудите. В България има срив в ражданията от 81 000 през 2009 г. до 46 000 през 2018 г. Отделно не знаем колко хора са напуснали страната, но по спомен се топим с около 30 000 на година. (Ако сте били в Петрич, с толкова се топим на година - с един Петрич)

Обяснявам за неикономисти:

БВП = потребителските разходи + инвестициите + правителствените разходи + разликата между износа и вноса

Имайте предвид, че Потребителските разходи в БГ формират около 70% от БВП.

Оттук всеки може сам да прецени дали ни лъжат или не. Очаква се ръст на БВП с 3% през 2019.

Това значи че горните компоненти ще се увеличат с около 3%, Обаче...

1. Инвестициите се сриват (терминът е точно СРИВАТ, а данните са на БНБ)

2. Правителствените разходи, ако може някой да ги хване, ще го черпя. Около 30% от тях се преразпределят без закон. Тоест извън закона за бюджета, по спешност, за да могат да бъдат отклонени.

3. За износа и вноса не знам. Не съм се ровил. знам че изнасяме електроника за коли и програмистки труд, а внасяме автомобили и софтуерни продукти. 

4. Остава да потребяваме повечко, ама нали се топим?!? С колко да расте това потребление тогава? Дали парите сме ги заработили или са на кредит... не знам. За това точна статистика няма. Знам че банките кредитират, а хората идват и питат дали могат да си направят Гражданската отговорност след Нова Година.

Но да се върнем на раждаемостта. Ако за 10 г. е паднала на половина, как си мислите че потреблението ще расте? Кой точно ще потребява?

Изобщо сериозно ми объркват икономиката някои твърдения.

От една страна - хората бягат в чужбина (разбирайте - не потребяват) и не раждат, от друга - потреблението расте, от трета - инвестициите се сриват, а масата икономисти виждат просперитет и псуват комунизма.

Само да припомня, че комунизмът беше преди 30 години. Крайно време е да си отворим очите и да видим, че проблемите са другаде. Ако не... кредити до дупка и това е.

Васил Кендов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар