Петък, 22 Февруари 2019
Понеделник, 04 Февруари 2019 11:56

Борисов трябва да реши: Или ще поиска от Скопие анекс към Договора за приятелство, или пак ще обслужи Зоран Заев и Джордж Сорос

Днес е срещата на Зоран Заев с българския премиер в София

автор: Велизар Енчев

Подготвен ли е Бойко Борисов за този разговор от МВнР?

Ще обсъди ли спорните исторически въпроси с македонския си колега, без да прави безпринципни компромиси заради евроатлантическите хоризонти на Република Северна Македония?

Ще поиска ли Скопие да прекрати присвояването на българското културно-историческо наследство и да започне пълна ревизия на учебниците по история и литература в средното и висшето образование в Северна Македония? Учебници, преливащи от омраза към България и всичко българско!

Ще се противопостави ли на присвояването на Цар Самуил, Климент Охридски, Григор Пърличев, Братя Миладинови, Гоце Делчев, Яне Сандански, Никола Вапцаров, на плеяда български възрожденци, обявени от скопската историческа школа за „автентични македонци“?

Всъщност, поради липсата на всякакъв напредък в работата на смесената българо-македонска комисия за общата история, на закрито правителствено заседание Борисов е посочил тежки пробойни в сключения на 1 август 2017 година Договор за приятелство с Република Македония.

Което налага на 4 февруари 2019-та българският премиер да предложи на Зоран Заев анекс към този „исторически“ договор. Анекс, гарантиращ ни, че Република Северна Македония ще стартира процедура по ревизиране на сътворените в Белград македонска история и език.

От Борисов не очакваме нищо друго, освен да копира опита на гръцкия премиер. С договора в Преспа Алексис Ципрас принуди Скопие да се откаже от комичната антиквизация на македонската история. И още в следващите седмици ще започне демонтажът и преработката на паметниците на Филип и Александър Македонски в македонската столица. За съжаление в нашия договор със Скопие няма и дума за демонтаж на македонизираните ни национални герои.

Ако Борисов не стори това и пак удуши в прегръдката си македонския премиер, със сигурност ще обслужи Зоран Заев и финансовия му покровител Джордж Сорос. И с това ще остане в историята. В новата история на Северна Македония!

(от фейсбук профила на Велизар Енчев)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар