Неделя, 25 Август 2019
Събота, 23 Февруари 2019 17:43

111-то място ли? След няколко години това ще е непостижим връх

Александър Симов: Цветанов получи възможност да изнесе дълга тирада по каквато тема си иска, но не и по онази, която е наистина интересна и показателна за отровната атмосфера на лъжа, която се е просмукала в българската политика.


Защо България е на 111-то място по свобода на словото? Ами давам ви съвсем пресен пример. Тече предаването "Панорама". Гости са Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ.

Разговорът с Цветанов е връх на медийната боза. Питат го опасно ли е за ГЕРБ това, че всички вече са срещу тях, а редовният посетител на молитвени закуски обяснява за позицията си за Венецуела. И така умножено по вечност. Проблемът обаче не е в шикалкавенето. Проблемът е и в самия водещ. Той така и не задава интересните и важни въпроси.

Само ден преди предаването, Цветанов натопи Бойко Борисов, че е знаел за договорка между ГЕРБ и ДПС за преференциите, въпреки че премиерът твърдеше точно обратното. Според вас не е ли нормално един журналист (при това без да има претенции за гениалност и схватливост) да разчепка точно това противоречие. Да попита кой точно лъже - Цветанов или Борисов? Да се поинтересува откъде идва това противоречие, израз ли е на някаква вътрешна драма в партията? Да цитира единия, след това да цитира другия и да се опита да разбере кой точно казва истината.

Един журналист не може да гарантира на своята публика, че ще изтръгне истината. Но е длъжен пред зрителите и пред собствената си съвест да зададе точните въпроси. Просто, защото това е да си репортер.

На Цветанов обаче такива въпроси не му бяха зададени. Темата изобщо не беше засегната. Нямаше дори и намек за нея. Той получи възможност да изнесе дълга тирада по каквато тема си иска, но не и по онази, която е наистина интересна и показателна за отровната атмосфера на лъжа, която се е просмукала в българската политика.

И само си представете обратната ситуация, че Корнелия Нинова беше казала едно, а някой от нейните заместници нещо съвършено различно. Гарантирам ви, че тя щеше да бъде питана само за това противоречие. Щяха да я разпъват, да слагат съчки на кладата и да я палят, за да гледат гърчове на живо в ефир.

При Цветанов - нищо подобно. Ето това се нарича "медиен комфорт", а всички знаем как точно е осигурен той.

Ситуацията разкрива и драматичната картина на похитената журналистика. Тя вече предпочита да мълчи и да оставя цели теми да потънат в мрак и мълчание. Същото мълчание, което цареше и когато Борисов даде пресконференцията, на която за пореден път обяви, че ГЕРБ се отмята от решението си за преференциите.

И не се заблуждавайте, че това е нещо дребно и незначително. Напротив - това мълчание е удар по лицата на зрителите, обида към техните сетива и интелект. 111-то място ли? Опасявам се, че след няколко години това ще ни изглежда като непостижим връх...

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:43
  Корнелия Нинова: Шипченската епопея е най-ярък пример за родолюбие и братство

  "Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тя е най-ярък пример за родолюбие и братство", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:43
  Законът „Анти-Нинова” няма да спре БСП!

  Днес страната има крещяща нужда от промяна и водещата алтернатива е само една –социалистическата партия, затова ГЕРБ предприеха стъпката да я задушат финансово. Как се стигна до това решение на парламента, наложено от премиера Бойко Борисов?

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:43
  За другарството и промяната в БСП

  Проф. Светлана Шаренкова: Подмяна в БСП се случва не сега, а когато председател бе С. Станишев, който наложи чуждия на партията социаллиберален модел, в противоречие с програмата и традициите на БСП

Оставете коментар