Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 02 Март 2019 09:41

Не искам българският Мадуро да ни води към режима на Венецуела

Цветан Цветанов от Кърджали с пореден анализ на президента Радев

След срещата си с президенти на 9 европейски страни, Румен Радев направи коментари, които никой не разбра. Благодаря на всички останали участници в срещата, които не са позволили на президента Радев да изкаже своята позиция относно притесненията на всички членки на НАТО от нарушаването на международното право с анексирането на Крим и напрежението в Черноморския регион. Радев в крайна сметка дори е подписал декларация, в чиято шеста точка се подчертава взаимното безпокойство на държавните глави от действията на Русия в Керченския проток, от незачитането на международното право, както и от хибридните атаки.

Всъщност, досега аз не съм чул каква е позицията на Радев за нарушаването на международното право от страна на Русия, защото по време на кампанията си говореше едно, но на първия си Европейски съвет подкрепи удължаването на санкциите. Tова заявих днес пред журналисти в Кърджали.

Отбелязах, че президентът Радев трябва да обясни какво точно е имал предвид с израза, че няма да позволи други държави да решават енергийните проекти на България. Припомних, че докато Румен Радев още беше летец, България се присъедини към ЕС и по този начин се задължи да спазва европейското законодателство, сред което е и Третият енергиен пакет. Енергийната независимост може да се осигури само ако спазваме европейските правила, а подобни коментари на президента могат да доведат само до противопоставяне.

Коментирах, че след като Румен Радев зае позицията на Мадуро по случая Венецуела, в обществото започват да се чуват мнения, че Радев е българският Мадуро. Заявих категорично, че аз не искам българският Мадуро да ни води към режима на Венецуела, а да се числим към развитите демократични общества, каквито несъмнено са ЕС и САЩ.

Обясних, че президентът иска да отклони страната ни от нейния евроатлантически път, като за целта подкрепя посланията на БСП за насочване на страната ни на Изток и използва антиевропейска риторика.

Подчертах, че с визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас са се дали много ясни послания какво трябва Алиансът да предприеме в Черноморския регион – а именно засилване на предното присъствие, за да се гарантира защитата на всяка една членка.

(коментарът на Цветан Цветанов е направен при посещението му при партийния актив в Кърджали и е публикуван във фейсбук страница му)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар