Понеделник, 22 Юли 2019
Понеделник, 11 Март 2019 15:20

Празнота зад името на България на туристическото изложение в Берлин

Навярно тоя, който е спечелил конкурса за щанда, е с многогодишен договор и хич се не хаби за нови идеи, пише във Фейсбук живеещата в Германия българка Ава Гаел по повод тазгодишното туристическо изложение в Берлин.

Само да кажа, че на тазгодишното туристическо изложение в Берлин България беше представена на още по-голяма площ от лани, но декорите си бяха кажи-речи същите, слоганът “Viel zu entdecken, viel zu erzählen“ и той е същият като лани, типографията също.

Навярно тоя, който е спечелил конкурса за тоя щанд, е с многогодишен договор и хич се не хаби за нови идеи. По щандовете закъсала се мотае рехава рекламка на тоя или оня хотел, масите са празни като на Лозенец през октомври. Лутат се десетина българи, да не кажете, че няма никой, от които двама подрипват хоро с наетия ансамбъл, други пет си гледат телефоните, един зяпа отсрещния щанд на Полша, където има волейболни игри за публиката, секси cheerleaderки и атрактивни награди.

И, о, нека отбележим присъствието ни в 21 век с госпожата по народна носия и атрактивното й модерно занимание да чепка гайтани. Зад гърба ѝ на плакат подробно е разяснено какво са гайтаните, ако някой се е сурнал да си попълни пропуските в общата култура. Малко нарязано локумче се мъдри пред гайтаните, като за Бог да прости. И толкоз от България.

Прочетох, че е имало безплатно пиене на вино, та малко да омилостиви публиката на кахърния български щанд.

Да не пропусна и хора̀та. Моля, познатите ми в ансамбъла да не ми се сърдят, ама какво е това преплитане, всеки крак се манда по своя си хореография. Па изпъчете се малко, наперете снага, отворете гърдите, дайте усмивката, завладейте публиката, флиртувайте с нея, летете, изпълнете сцената, а не се мотайте по нея свито и спаружено, като че се извинявате, че сте там. И какво е това кекаво пайдушко и какво е това дайчово, ще си лягаме ли. Не се сърдете, знам какво говоря, защото имам 12 години на сцена в ансамбъл за народни танци. Другия път бъдете с играта си властелини на тая пуста сцена, а не се извинявайте, че сте там. Може би тогава българският щанд би бил по-атрактивен, ако изобщо може да бъде спасен.

Това са впечатленията ми от деня за публика на изложението, силно се надявам през дните за професионална публика българският щанд да е бил повече от препълнен и мотивирани представители на туризма ни да са осигурили силен сезон и лакома клиентела за курортите ни. Разбира се, дори и така да е било, това не оправдава празнотата, която видях днес на толкова много нива зад името България.

Ава Гаел, фейсбук (от Германия)

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Март 2019 15:20
  Голямо клатене пада!

  Арман Бабикян: И да не забравите – Вожда е невинен, а всички други – може

 • Понеделник, 11 Март 2019 15:20
  16% по-малко туристи това лято във Варна

  Данните на НСИ сочат, че спадът е съществен

 • Понеделник, 11 Март 2019 15:20
  Българският туризъм: глупост, лакомия и мутренска наглост

  Кого се опитва да излъже министърката с карикатурната си имитация на дейност? Стартът на летния сезон потвърждава прогнозите за отлив на чуждестранни туристи. Българите пък отново задръстиха изходите към Гърция. И не е загадка защо предпочитат да харчат парите си там, вместо на родното крайбрежие.

Оставете коментар