Понеделник, 27 Май 2019
Сряда, 08 Май 2019 11:51

Бъчварова: Канонът на БПЦ не може да е над гражданите

Казаното от началник кабинета на премиера предизвика възмущение в социалните мрежи. Вижте реакциите

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания."

Така Румяна Бъчварова – началник на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България, коментира пред БНТ дистанцирането на БПЦ от визитата.

Казаното от нея предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Ето някои от реакциите:

Явор Дачков: Няма никакво значение какво мисли Румяна Бъчварова за Църквата, нито за каноните. Пускам го, за да илюстрирам фрапиращата неграмотност и нахалството на тези хора. Извън всичко останало се опитаха да превърнат визитата на папата в политически предизборен пиар на ГЕРБ с "Аллах Акбар" на площада. Навръх Гергьовден! Никога не трябва да се забравя това.

Борислав Цеков: Невежество и арогантност.

Илко Семерджиев: Както законът в светската власт е над гражданите, така и канонът в религията е над вярващите. Най-добре би било атеистите да не вземат отношение по въпроси, в които са тотално невежи. Религиозните решения не се вземат от улицата, законодателните, впрочем - също. Жалкото е, че напоследък всеки се бърка навсякъде с нулево знание и претенция за непогрешимост, ей така, по усет. Но и от това научаваме много - кой на кое стъпало е в еволюцията на разума.

Михаил Узунов: Задължително трябва да се въведе Вероучение в училищата, а за управяващите Неделно училище!

Васил Марков: Дa пледирaте против кaнонa нa БПЦ е вcе едно дa призовaвaте към беззaконие в държaвaтa.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 08 Май 2019 11:51
  Църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

  През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но светският празник е на датата по нов стил - 24 май

 • Сряда, 08 Май 2019 11:51
  Палатки и палати

  Санкцията за кърпи върху дюни отпадна с абсурден мотив между двете четения на закона в НС

 • Сряда, 08 Май 2019 11:51
  Българският патриарх Неофит се срещнаха с папа Франциск

  В Синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му.

Оставете коментар