Четвъртък, 05 Декември 2019
Събота, 11 Май 2019 12:40

Турският посланик предлага задължителен турски в деня на Св. св. Кирил и Методий

Корнелия Нинова нарече „намеса във вътрешните работи на България” предложението на турския посланик и призова всички българи да пазим езика, културата и българщината.

Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език.

Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България.

Днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. Дълбок поклон пред Светите братя.

Над тези букви се потяхме в Класическата гимназия. Не беше лесно за 14-годишни деца да глаголим на старобългарски, старогръцки и латински. Но беше прекрасно време на сериозно учене и истински приятелства. И наученото, и приятелите пазя до днес.

Пазя и дълбоко уважение към моите учители. Те ни научиха да бъдем любопитни, четящи и свободни хора.

Поздравявам всички класици с патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ".

Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината.

Корнелия Нинова, фейсбук

По-рано днес турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите. "Разчитаме на българските власти за по-интензивно изучаване на турски език, готови сме да помогнем в тази насока", заяви турският посланик Улусой на откриването на иновационния център на фирма "Теклас" в Кърджали. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар