Неделя, 25 Август 2019
Вторник, 14 Май 2019 11:53

Кой пасе трева?

Още при първата среща на инвеститори с министри или шефове на агенции, като им бъде поискан рушвет, ще разберат какъв е политическият и бизнес климат в България 

Как да дойдат инвеститори у нас, след като Радев денонощно говори колко корумпирана е държавата, проплака Росен Плевнелиев по телевизията на Домусчиев. Бившият ни държавен глава не е на себе си от три дни насам и ревниво атакува своя приемник за думите му, че има лична заслуга при поканата към германския автогигант "Фолксваген" да избере България. Инак едва ли не проблем няма - корупция имало навсякъде, но не му било работа на президента да говори за нея и да сочи кой бил за затвора, когато "сме на етап на развитие, в който се нуждаем от стратегически инвестиции". Е, няма що - човекът с под 20% рейтинг дава акъл на другия... с над 60% одобрение. В същия хор, но малко по-деликатно припя по другата голяма телевизия вицепремиерът Дончев, според когото било "очевидно", че Радев е "активизиран" да говори така преди изборите.   

Не знам дали Плевнелиев и Дончев си дават сметка, че чуждите инвеститори не пасат трева, което впрочем важи и за българските телезрители. От една страна, на сериозните компании със сериозни намерения не им се налага да слушат Радев. Още при първата им среща с министри или шефове на агенции, като им бъде поискан рушвет, ще разберат какъв е политическият и бизнес климат в България. Ако не са го разбрали досега, де. 

От друга страна, и двамата оплаквачи могат да са на 100% сигурни, че същите тези сериозни инвеститори са напълно запознати със ситуацията у нас. Достатъчно са се информирали от последния доклад на Държавния департамент на САЩ, от периодичната поява на критични статии по въпроса в авторитетни чужди издания и дори от плахите дежурни доклади на Брюксел, на които нашите управници отдавна не обръщат внимание. А там навсякъде се споменава, че България е "най-бедната и корумпирана държава в ЕС". Та ние сме си направо Меката на корупцията, а Радев е само една от лампичките, които светват предупредително.   

Да оставим настрана обясненията, че да се мисли и възпитава критично отношение и активност е вредно - поне така излиза от призивите за мълчание на гостите, които телевизиите ни канят. "Пряк контакт с ръководството на КПКОНПИ нямам, но като гражданин им имам доверие. Аз имам доверие на българските институции", твърди Дончев. 

Но точно тук е големият проблем. След като нищо не се прави от същите тези институции, това не означава, че президентът трябва да мълчи! Когато му задават въпроси журналистите, какво трябва да прави - да не отговаря? Или да лъже като Борисов, дето не слиза от медиите и ни обяснява как всичко у нас е цветя и рози? 

Защото всички - и граждани, и инвеститори, искат не мълчание, а резултати от борбата с корупцията, каквито липсват. А липсват, защото службите са на пряко подчинение на хора от властта, които спират тези разследвания. Друго обяснение няма. Половината кабинет се смени за 1 месец - не поради болест, а поради една и съща причина - корупция, без нито едно повдигнато обвинение. Всичко е точно. И не е нормално. Съвсем по "моралните стандарти" на Борисов и ГЕРБ.(

Валентин Георгиев, Дума

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Май 2019 11:53
  Президентът: Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя

  Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

  Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков.

  „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.

 • Вторник, 14 Май 2019 11:53
  Корнелия Нинова: Шипченската епопея е най-ярък пример за родолюбие и братство

  "Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тя е най-ярък пример за родолюбие и братство", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 • Вторник, 14 Май 2019 11:53
  Румен Радев ще участва в националното честване на 142 години от Шипченската епопея

  На 24 август, събота, държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Оставете коментар