Четвъртък, 04 Юни 2020

Понеделник, 10 Юни 2019 16:59

Христо, бракът е съюз между един мъж и една жена, а половете са само два

В свое обръщение към Христо Иванов във Фейсбук Любомир Авджийски обяснява напускането си на "Да, България" и отношението си към гей парада и позицията на десните.

 Публикуваме пълния текст на Любомир Авджийски:

Христо, Hristo Ivanov

Май дойде време да си кажем неща, които дълго отлагахме. А сега трябва да ги кажем публично.

Когато създавахме "Да, България", ние се съгласихме, че ще оставим различията, докато се борим с организираните сили на злото в тая страна - корупция, мафия, зависимости от Русия и т.н. и т.н. Казахме си многократно, че няма да даваме приоритет на теми, които ни разделят. Не само ние двамата, но и много други си повярвахме, че това е възможно. В името на това аз и други членове /тогава/ на Националния съвет на "Да, България" приехме коалицията с ДЕОС, макар да не споделяхме крайно либералните им цели и приоритети. Единственото, което поисках тогава от теб, е да не се използва "Да, България" за теми, по които не сме единни - еднополови бракове и "полови (р)еволюции". Приех коалицията с ДЕОС не като морален компромис, защото смятах, че повечето от хората там са почтени и можем да бъдем рамо до рамо в борба с корупцията, оставяйки различията. И от моя страна нищо не се е променило.

В името на общата цел не се възпротивих, когато "Да, България" излезе с позиция в подкрепа на Истанбулската конвенция, макар темата да разделяше обществото по същите признаци. Личното ми мнение е, че домашното насилие не се бори с конвенции, дори не и само с промени в Наказателния кодекс /да, той има нужда от промени/, но с работещи съдебни институции и общество, което е осъзнато и променено духовно и морално. Редица уважавани от нас юристи се втурнаха да обясняват, че т. 53 от Обяснителния доклад не била това, което е. Но и двамата знаем, че Gender Identity е половата идентичност, която ти сам можеш да избереш независимо от физическия пол по рождение. Тази възможност Конвенцията гарантираше с т. 53 и др. Смятам, че LGBT активистите /казвам този термин с пълно уважение и без презрение/ бяха поставили своеобразна политическа "клопка" - ако подкрепиш Конвенцията, то подкрепяш и въвеждане на възможността за избор на полова идентичност - Gender Identity /не само чрез самия текст на Доклада, но чрез всички последващи промени, които ще бъдат неминуеми/. А ако кажеш, че си против Конвенцията, то ти се поставяш в ролята на някой, който е "за" домашното насилие. Имаш ли избор.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Когато през миналото лято ВМРО, ГЕРБ, БСП и ДПС се опитаха да прокарат тоталитарни промени в Закона за вероизповеданията, които бяха тежък удар върху свободата на словото, свободата на събранията, свободата на убеждения, свобода на придвижване, право на труд и т.н. от "Да, България" и "Демократична България" не излязохте с позиция, въпреки неколкократните ми подкани. Този момент беше ключов, за да покажем, че се борим за справедливост и срещу тоталитаризма, без да даваме приоритет на етикетите либерали, консерватори, десни и леви. Изпуснахме го.

Сега, ден след като излизаш с позиция в подкрепа на "Прайд 2019", аз виждам, че балансът отдавна е загубен. Сам разбираш, че позицията ти във ФБ, макар и умишлено да избягва термините "подкрепям" или "подкрепям исканията", се разбира и има стойността именно на подкрепа за каузата на LGBT общността, изразяваща се в въвеждане на еднополови бракове в България и полова самоопределеност.

Христо, бракът е съюз между един мъж и една жена, а половете са само два. Не знам дали има нужда да казвам това именно на теб.

Казваш, че не трябва да позволяваме да ни разделят, но явно, че темата, която ни разделя, е приоритетна за много от хората в "Да, България" /и "Демократична България"/, включително в Изпълнителния и в Националния съвет.

Позицията ти, макар и да е чрез твоя личен профил, де факто е позиция на "Да, България". Не ми се иска да влизам в конкретика защо.

И последно - когато излязох от Изпълнителния съвет, а след това и от Националния съвет на "Да, България", не го направих публично. Сега обаче публично прекратявам членството си в партията. Знаеш, че правя това с болка, но и без омраза или презрение, макар да съзнавам необратимостта на този акт. Просто в обществените отношения позициите и жестовете имат важно значение. Знаеш, че в продължение на 3 години дадох достатъчно индикации преди да стигна до сегашното решение.

Вярвам, че приятелството ми с теб и общността на "Демократична България" ще остане и ще се борим отново на една нива по основната кауза, но не и като съработници в една и съща партийна организация.

И последно - не бих дал подкрепата си в бъдещи избори за "Демократична България", освен ако изрично и ясно не се върне онзи баланс между либерално и консервативно, за който се съгласихме, преди Учредяването.

"По отношение на семейните ценности аз съм консерва, по отношение на личните свободи аз съм либертарианец, по отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала съм екстремист."

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Юни 2019 16:59
  Разпитват бившия правосъден министър Христо Иванов за случайното разпределение на дела срещу 10 000 евро

  Бившият правосъден министър Христо Иванов е призован за разпит в столичното следствие във връзка с разследването за централизираната система за случайно разпределение на делата, съобщи БНТ.

  По ирония на съдбата разпитът за пробива в съдебната система се случва точно в Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

  Пред журналисти Иванов обясни, че системата е избрана и въведена от предишния състав на ВСС и това са хората, които носят отговорност за нея.

  На разпит е и експертът Васил Величков, бивш съветник на Румяна Бъчварова като вицепремиер и вътрешен министър.

  Делото беше образувано преди две седмици, след като одит показа, че тя не е надеждна и може да бъде манипулирана. През 2016 г. имало и два опита за атака.

 • Понеделник, 10 Юни 2019 16:59
  Грандиозен скандал тресе съдебната система! Съдебни дела се разпределят „случайно” срещу 10 000 евро

  Автоматизираната електронна система за случайно разпределение на съдебните дела, внедрена преди повече от 5 години от Висшия съдебен съвет след активен лобизъм с дъх на корупция от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов и приближеният му съдия Калин Калпакчиев, прочул се с постановена амнистия на австралийския убиец Джок Полфрийман, се оказа силно компрометирана и обслужваща интересите на мастити съдии, адвокати и знакови подсъдими.

 • Понеделник, 10 Юни 2019 16:59
  Борисов за Гешев: Да не избираме булка?

  Премиерът коментира пред журналисти избора на главен прокурор

Оставете коментар