Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 31 Юли 2019 15:55

Борисов и Заев по пътя на Тито и Георги Димитров

Велизар Енчев: Да чакаме ли след братските прегръдки между Борисов и Заев откриване на Катедра „Македонистика“ в Софийския университет и в Югозападния университет в Благоевград?

 

Преди две години, на 1 август 2017-а, Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха договор за приятелство, с който Република Македония удари джакпота – тя не само получи българското съгласие за членство в НАТО, а като бонус им признахме и измислената от сърбите „македонска нация“, и сътворената в Белград „македонска история“, и написания на сръбска пишеща машина „македонски език“.

Година по-късно Атина и Скопие подписаха идентичен договор, с който македонистите се отрекоха от антиквизацията на македонската история и приеха двете ултимативни искания на елините – промяна на името на държавата и ревизия на македонската конституция. Нещо повече – гърците наложиха името „Северна Македония“, с което посяха нова вражда между София и Скопие, тъй като географският определител в името съдържа териториални претенции към България. Защото името „Северна Македония“ включва и Пиринска Македония.

Две години след парафирането на българо-македонския договор Смесената комисия за промяна на учебниците по история е с тъжна за нас равносметка – подвластни на новия интернационализъм, членовете на българската част на комисията поделиха с македонистите Кирил и Методий, Климент Охридски и Цар Самуил. Наред са Гоце Делчев, Никола Вапцаров и още плеяда национални икони, преотстъпени на македонизма под маската на съвместни чествания.

След 24 часа в Скопие ще има помпозна церемония. Тя може да се сравни само с историческите прегръдки между маршал Йосип Броз Тито и отечественофронтовския вожд Георги Димитров, след които България започна насилственото македонизиране на Пиринския край с участието на изпратени от Белград и Скопие сръбски учители.

Да чакаме ли след братските прегръдки между Борисов и Заев откриване на Катедра „Македонистика“ в Софийския университет и в Югозападния университет в Благоевград?

Велизар Енчев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 31 Юли 2019 15:55
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Сряда, 31 Юли 2019 15:55
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

 • Сряда, 31 Юли 2019 15:55
  Протестиращите край Крушаре питат Борисов: Защо не е спрян дърводобивът заради АЧС

  Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Оставете коментар