Четвъртък, 01 Октомври 2020

Неделя, 04 Август 2019 16:34

Изборът на Гешев шокира олигарсите

Доц. д-р Чавдар Стоянов: Необходима е комуникация с различните заинтересовани обществени кръгове. Няма никаква драма в издигането на един единствен кандидат

 

Предстоящият в края на октомври 2019 г. избор на нов обвинител номер 1 очаквано и закономерно предизвика сериозни страсти в обществото, но, за съжаление, вместо смислени и задълбочени анализи за бъдещето на прокуратурата и възможностите за подобряване на нейната работа, преобладават откритите опити за груби политически внушения, манипулативни тези, явно желание  за блокиране на процедурата по избора и откровени провокации. От всичко това няма печеливши - губим като общество, но и като отделни индивиди, чиито права и интереси тази институция е призвана да защитава, да брани, да охранява, наред с отстояването на принципите на законността и опазването на  обществения ред и спокойствие.

Няма никаква драма в издигането на един единствен кандидат. Напротив! Цялата прокурорска колегия във ВСС се обедини безпрецедентно около кандидатурата на Иван Гешев като човек с доказани професионални и етични  качества, солидна биография, напълно вътрешен за тази сложно  функционираща система. Предимствата му са именно в неговата оперативност, последователност, безкомпромисност, отчетливото му и градивно поведение по отстояването на истината  и спазването на конституционните принципи за законност, демократичност в работата и търсенето на справедливост, така необходима и желана от хората.

Вероятно Гешев със своя стил на действие и поведение сериозно засяга интереси на знакови сенчести фигури от мъчителния български преход, които съмнително забогатяха и се опитват да дирижират задкулисно не само този избор, но в голяма степен и  политическите процеси в страната. Безспорно е, че прокуратурата не може да бъде заложник на хора със съмнителен морал и още по-съмнително реноме. Тя е напълно независима политически и има конституционно предписани функции, като трябва стриктно да отстоява и защитава законността в държавата. Фигурата на главния прокурор носи авторитет и е призвана да респектира в известна степен и да създава модел за поведение.

Ето защо съпротивата на тази кандидатура е силна, остра, истерична, без аргументи, които да са смислени и да тежат. Това отхвърляне е породено от страх и конюнктурни политически интереси, което го прави съмнително и неприемливо  за огромната част от хората.

В новия мандат на главния прокурор е необходима приемственост и осъществяването на известни реформи, които да подобрят и оптимизират дейността на държавното обвинение. За тази цел повече от всякога е необходима обществена подкрепа, консенсус, осъзнато съгласие и преди всичко диалог и комуникация с различните заинтересовани обществени кръгове.

Вярвам, че Иван Гешев има и способността, и желанието, за да успее в реализирането на тези промени. Ето защо изборът е безалтернативен и, според мен, ще бъде успешен.

Доц. д-р Чавдар Стоянов - доктор по Международно право, Право на Европейския съюз и Международно наказателно право, консултант и експерт

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар