Понеделник, 06 Юли 2020

Петък, 09 Август 2019 20:10

Je suis българско прасе!

Според учените прасето и неговата свиня са най-близко до човека. Не че трябва чак пък учените да ни го казват това. Достатъчно е да се огледаме около себе си... 

 

Христо Карастоянов, списание "Икономист"  

Сега да видим какво съм разбрал! Учените отдавна са се убедили, че най-близко до човека физиологически и психологически е прасето. Прасето и неговата свиня. Според една от родните ни телевизии самият Уинстън Чърчил бил казал: „Котката гледа човека с презрение, кучето с възхищение, а само прасето го гледа право в очите и вижда свой равен”. Не знам как е стигнал до този извод, възможно е това да е станало, докато се е гледал в огледалото. 

Същата наша телевизия пък ни светна по въпроса за квиченето на прасето. То можело да стигне 115 децибела, което било 3 децибела по-силно от свръхзвуков самолет. По време на война прасетата били използвани като оръжие, а Александър Велики се възползвал от силното квичене на прасетата, за да изплаши слоновете по време на битка.

Не знам в какъв смисъл ни го казаха. Имам си едни подозрения по повод свинското квичене, но откакто сме под игото на политически коректния език, не мога да си позволява да ги споделя.

Както и да е...

Важното е, че според учените прасето и неговата свиня са най-близко до човека. Не че трябва чак пък учените да ни го казват това. Достатъчно е да се огледаме около себе си... 

Разни чужди експериментатори дори твърдят, че вече са започнали да кръстосват човешки и свински чаркове. Според мен ние тук отдавна сме ги изпреварили. Какво казваме, когато искаме да опишем другарската взаимопомощ между политиката и бизнеса? „Оплели са се като свински черва!” Не като някакви други произволно взети черва, а именно като свински.

Така или иначе последните седмици темата за прасето и неговото загробване у нас отмести надалеч тръшканията около свръхмодерните изтребители, колайдера, свръхкомпютъра, висящите тераси на Семирамида, течовете в НАП и в прокуратурата, както и микровълновите печки, с които могат да се хакват градинските пръскачки. 

Ето кратък преглед на разтревожения Фейсбук:

„Много БАБХ-и – чумаво прасе.” 

„Масово заГЕРБване”.

„На изборите няма да се гласува срещу кебапчета, а срещу пилешки бутчета. Защото с картофени кюфтета някак си не е толкова тържествено.”

„Този мор по свинете е удар срещу нашия министър-председател. Сега, ако реши да поносталгира по слънчевото си детство, Бойко Борисов няма как да си намаже филия с мас! Няма да има мас, разбирате ли? То и суджук няма да има, но това, разбира се, е друга тема. Макар че защо пък да е друга.”

„Фейсбук прелива от свински трупове, носи се смрад на разложена плът, на кръв и пърлена четина... Аслъ, че живеем в кочина!”

„Не били заразени прасетата им! Не са заразени ама днес – а утре? Тя свинската чума е като корупцията: днес може още да не си заразен, ама утре?” 

„Докараха ни до прАсешка тояга.”

„Свинска опашка не е опашка за свинско!”

„– Прасчо?

– Кажи, Пух Мечо?

– Чумата да те тръшне дано!”

„Разбих си прасенцето касичка. Оказа се, че чумата я е тръшнала!”

„В годината на прасето: Мамка му и прасе!”

„Просто едно диво прасе преплувало Дунава и от Русе хванало автобуса за Плевен, кое не е ясно?” 

„Чума по свинете, луда крава, птичи грип... Добре, че няма рибешка диария, че тогава я втасахме.”

„Вече не се произвеждат прасенца касички. Били заразни.”

„Вече стана опасно да викаш на жена си „Чумо!”... Ще помисли, че я вземаш за свиня!”

„Je suis българско прасе!”

Имаше и коментари в смисъл, че тая година Коледата настъпи през юли. И точно тогава една национална телевизия – всъщност най-националната! – в едно кулинарно предаване точно преди новините по другите две национални телевизии предложи на драгите зрители рецепта за... коледен пудинг!

Найс, а?

Да живей България!

Je suis българско прасе!

източник: iconomist.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар