Събота, 26 Септември 2020

Неделя, 01 Септември 2019 11:14

Златото на България през низове от офшорки

Григор Лилов: 76 милиона долара приходи от концесии срещу 2 милиарда – стойност на извлеченото злато. Хм, това прави един много, ама много жалък процент 

 

Официално от властите: ПОНЕ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА СРЕЩУ 76 МИЛИОНА ДОЛАРА

Справката е от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства. Става дума за добиваното злато у нас: по 8 тона средно за периода 2014-2016 и по 9 тона средно за 2017-2018.

Общо около 42 тона - 1 милион и 350 хиляди тройунции. Средната борсова цена на златото е около 1500 долара за тройунция. Става дума за 2 милиарда долара! 

Държавата е получила за този период приходи от концесионни такси от:

2014 г. - 26,31 млн. лв.; 

2015 г. - 25,86 млн. лв.; 

2016 г. - 25,25 млн. лв.; 

2017 г. - 27,76 млн. лв.;

2018 г. - 27,96 млн. лв.

Това прави около 76 милиона долара приходи от концесии за тези години срещу 2 милиарда - стойност на извлеченото злато. Хм, това прави един много, ама много жалък процент.

При това в действителност не са само двата милиарда долара, защото освен злато в тези находища се добива и сребро, и мед. 

Добивът се осъществява от компаниите “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, “Дънди Прешъс Металс Крумовград”, “Асарел - Медет” в Панагюрище и “Горубсо - Кърджали”.

WHO IS WHO

За част от изброените компании и без обяснения е ясно и се знае "who is who" (кой кой е). 

"Who is who" за българските "Дънди"-та е по-сложно. 

Официално "Дънди" е канадска компания, която се представя за такава у нас, вкл. и от изредилите се на държавното кормило най-различни власти от най-различни партии. Тя е част от империята на канадския милиардер Нед Гудман 

Всъщност "Дънди" е холдингова структура за инвестиции (Dynamic Funds, Beutel, Dundee Wealth, Goodman & Company и др.) Инвестициите са от пенсионни фондове до имоти, от финансови дружества до рудни находища.

А сега внимание! 

С мините се занимава Dundee Precious Metals Inc, в което пряко и косвено собствеността на милиардерската холдингова компания е 20% (само една пета част.).

Но дори и това дружество не е собственик на нашенските "Дънди"-та. 

Те са притежание на други лица. 

Това сочи и финансовият отчет на големия концерн. Давам една от съответните му страници с дъщерните дружества, в които нашенските "Дънди"-та не фигурират.

Низове от офшорки

Защото „Дънди прешъс металс Челопеч“ – концесионер на най-голямата златна мина в България, е свързан с две офшорни компании от остров Кюрасао: Dundee Precious Curacao GP B.V. и Dundee Precious Curacao LP B.V. 

Във връзка с нашето и островните Дъндита изскача още една офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови: Vatrin Investment Ltd. Забележете, че тя не вече не носи името "Дънди". Регистрирана е чрез друга фирма на същите острови - TMF (B.V.I.) Ltd в Тортола.

Зад тази поредна островно офшорна фирма се крие още една фирма - холандски ... кооператив (!). Защо кооператив? Защото при определени условия акционерите в холандските кооперативи не плащат данък върху дивидента, който получават. Зад тези холандски, хм, кооператори, пък наднича един "Челопеч", регистриран също в Холандия, оттам се отива в Дания и т.н., и т.н.

И въобще, последният да затвори вратата. За този, последния, ровенето е мъчително дълго и сложно, но пък и затова е направена и тази толкова сложна и увъртяна структура. Все пак става дума за по-специален финансов актив - злато. 

Аз ще ви демонстрирам обаче по-простичко разните схеми. С информация за свързаните лица (виж снимките). Само за две от тях, за да не товаря поста с безброй снимки. Изводите ги оставам на вас.

Ще отбележа още един детайл - българските "Дънди"-та са част от структура, която работи в следните държави: Намибия (Африка), България, Сърбия, Армения.

Давам и една справка за продажбите - измерващи се с милиарди левове и печалбите - също милиард за периода до 2017 г. (напълно коректни и проверени данни за 2018 още нямам, затова и не ги пускам) на основното нашенско Дънди.

Снимка на Grigor Lilov.

Снимка на Grigor Lilov.

Снимка на Grigor Lilov.

Снимка на Grigor Lilov.

Снимка на Grigor Lilov.

Григор Лилов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар