Сряда, 29 Януари 2020
Неделя, 08 Септември 2019 14:01

Шумни разправии за лявото и дясното

Любомир Кольовски: Мислещите хора са наясно, че лявото, дясното и някакъв си там център може би са съществували преди 1944 г., но след 1989 г. не успяха да се реанимират в автентичния си вид и се превърнаха в карикатури на първообразите си... Политиците са едни самозванци и нищо повече. И са безкрайно отдалечени от живия живот на хората.

Всеки път, като се зададат на хоризонта някакви избори, без значение дали са местни, парламентарни или за евродепутати, и се почват едни шумни разправии за лявото и дясното политическо пространство. Политиците ни, които в болшинството си са не особено интелигентни, не особено образовани и слабо познават политическата ни история, смело се хвърлят във водовъртежа на тия прения, самоопределят се, без да са наясно какво ляво и какво е дясно, какво е център и какво да си в ляво или в дясно от центъра.

Най-фрапиращият пример в тая бъркотия са симпатизантите и членовете на уж най-голямата "дясна партия" ГЕРБ. "Партия" без идеология, без ясна платформа, без конкретно позициониране в политическата конфигурация на съвременна България, "партия", основана и възникнала при неизяснени обстоятелства и обвита в тайнственост, за която обаче се знае, че 75% от главатарите й са бивши активисти на БКП и синове и дъщери на второешелонната номенклатура на БКП - гавазите, шофьорите, готвачите, снабдителите и слугите на БКП-голямата номенклатура - ЦК и ПБ на БКП, окръжните и градски комитети на БКП, ДС, ОФ, БЗНС, ДКМС и т.н. Но тази "партия" лекомислено, небрежно и повърхностно се признава за дясна и от професионалните политолози, коментатори и анализатори, а това е повече от странно и е абсолютно необяснимо.

Изброявам тези общоизвестни факти, защото ме провокира един СДС-деятел, който тия дни се опитваше да обясни по някаква телевизия, че СДС или там каквото е останало от тая починала формация, намират своето място в прегръдките именно на ГЕРБ, които били новото дясно, а СДС било старото дясно. Този овехтял деятел, който преди десетилетия направи не само партийна кариера, ами стигна и до поста зам.-министър на външните работи, докато обясняваше тая мъглява материя, така се обърка, че започна да се възмущава защо Кунева-Пръмова подкрепяла Манолова, която пък била лява, но имала десни проекти за кметуването си, ако бъде избрана.

Сетне се навря в кълчищата и взе да припява, че голямата част от градската десница били потомци на градската пролетарска левица и, разбира се, не успя да излезе от тресавището на обърканите политически идеологеми.

Спирам до тук, защото и аз се обърках в хаотичните обяснения на тоя деятел. Ще добавя още, че такива словесни идеологически упражнения не само, че нямат конструктивна роля, ами напротив - объркват още повече съзнанието на мислещите хора.

Мислещите хора са наясно, че лявото, дясното и някакъв си там център може би са съществували преди 1944 г., но след 1989 г. не успяха да се реанимират в автентичния си вид и се превърнаха в карикатури на първобразите си.

Мислещите хора все по-настойчиво и усърдно търсят нормалното извън идеологиите, идеологемите и техните покварени носители - политиците и лидерите на тия организирани престъпни групи, наречени партии.

И вярвам, че мислещите хора един ден ще изритат тия мошеници и ще успеят да дефинират нормалното и да го изградят със собствените си ръце и умове, въпреки покварените типове.

Можете да ме обвините в наивност и в глупост дори, но съм сигурен, че един ден предсказанието ми ще се сбъдне. Не забравяйте, че политиците са едни самозванци и нищо повече. И са безкрайно отдалечени от живия живот на хората.

Любомир Кольовски, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар