Петък, 18 Септември 2020

Четвъртък, 12 Септември 2019 12:28

Репресиите няма да спрат русофилите

Шаренкова: На 14 септември предстои традиционният събор на русофилите край язовир „Копринка”… Много показателно впрочем е, че събор на евроатлантиците няма… и няма да има!

Проф. Светлана Шаренкова

На 14 септември предстои традиционният събор на русофилите край язовир „Копринка”. Тази година той ще се проведе в необичайна обстановка. Само дни преди събитието ръководителите на Национално движение „Русофили” бяха привикани на разпит, особено брутално бе задържането на колегата журналист и философ Юрий Борисов, който бе отведен на „беседата” демонстративно с белезници, бяха повдигнати и обвинения в шпионаж, навръх 9 септември авторитарно бе направен „намек” към българското общество – да обичаш Русия, руския народ и руската култура, да си несъгласен с евро-атлантическите ценности, да имаш социална кауза, може да ти донесе сериозни проблеми. И въпреки това сме убедени, че на „Копринка“ за пореден път ще се съберат десетки хиляди българи. А много вероятно е тази година те да бъдат и повече.

Като гражданска реакция и сигнал, че репресията и натискът няма да ги уплашат или разколебаят, защото преди всичко те са български патриоти. Те ще изразят не омраза към някого, а искрената си обич към една приятелска държава, към един братски славянски и православен народ. Обич, защото с него ни събират историята и вярата, поколения човешки контакти.

На когото сме дали кирилицата и православието, от когото сме получили Освобождението и новата си държавност, а в по-ново време – победата над фашизма и социалната държава.

Такава гражданска позиция няма да е прецедент въпреки налаганото мнение, че българинът днес е апатичен.

Помним как при всеки опит да се подмени историята, да се отрече Руско-турската война или пък титаните Левски и Ботев да бъдат обявени за „терористи” и извадени от учебниците, под връх Шипка на 3 март идваха 100 000-150 000 патриоти, за да покажат че ни има като нация, че помним миналото и пазим българщината.

Така ще бъде и на „Копринка”, където се празнува каузата на дружбата!

Вчера професионалният атлантик Соломон Паси твърдеше, че у нас нямало русофили. Нека той и съратниците му да отидат на „Копринка” и ще разберат, че дълбоко грешат.

Много показателно впрочем е, че събор на евроатлантиците няма… и няма да има!

източник: "Земя"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар